Share the story

Egypt Vapedia BlogH ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεκινά από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι με την τρομερή επινοητικότητά τους χρησιμοποιούσαν καυτές πέτρες για να βράσουν βότανα, όπως ο ευκάλυπτος. Λίγα χρόνια μετά κάνει την εμφάνισή του ο ναργιλές, ο οποίος ώθησε στη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μελετητές. 

Το 1927 ο Joseph Robinson στη Νέα Υόρκη έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο "Ηλεκτρονικό ατμοποιητή" γνωστό ως "Εlectronic Vaporizer"Joseph Robinson Vapedia Blog

Ο Joseph Robinson αναφέρει πως η εφεύρεση του σχετίζεται με συσκευές ατμοποίησης οι οποίες θερμαίνονται ηλεκτρικά για να παράγουν ατμούς προς εισπνοή. Το 1930 ο Joseph Robinson παίρνει την έγκριση από το Γραφείο Ηνωμένων Πολιτειών Διπλωμάτων Ευρεσιτέχνιας και Εμπορικών Σημάτων "United States Patent and Trademark Office" (U.S.P.T.O). 

 

Herbert A Gilbert Vapedia BlogΤο 1963 μία νέα πατέντα ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφανίζεται από τον Herbert A.Gilbert στην πολιτεία της Pennsylvania. O Herbert A.Gilbert έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το καινοτόμο τσιγάρο χωρίς καπνό "smokeless non-tobacco cigarette".

H σπουδαία εφεύρεση του αντικαθιστά την καύση του καπνού με την ατμοποιήση ενός υγρού διαλύματος. Είναι η πρώτη επίσημη εφεύρεση που προσομοιώνει την τωρινή μορφή ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρέχοντας ένα ασφαλές και ακίνδυνο μέσο καπνίσματος. Το 1965, η πατέντα smokeless non-tobacco cigarette λαμβάνει επιτυχώς την έγκριση από το United States Patent and Trademark Office και δημοσιεύεται στο περιοδικό Popular Mechanics.
Το βλαβερό κάπνισμα σκοτώνει εκατομμύρια καταναλωτές κάθε χρόνο. Το 2003, ο Κινέζος Φαρμακοποιός Hon Lik χάνει τον πατέρα του από την ανίατη ασθένεια του καρκίνου στους Πνεύμονες. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καθώς και ένα προφητικό όνειρο, ώθησαν τον Hon Lik στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο περιέχει μόνο νικοτίνη.

Hon Lik Vapedia Blog

Ο Hon Lik με γνώμονα την υγεία του ίδιου αλλά και των συμπολιτών του δημιούργησε ένα ασφαλές και μοντέρνο ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιλαμβάνει μία πλακέτα ηλεκτρονικού τσιγάρου (ηλεκτρονικό κύκλωμα μεταγωγής και μία γεννήτρια υψηλής συχνότητας) και έναν ατμοποιητή που είναι σε επαφή με την πλακέτα, για την τροφοδοσία του υγρού διαλύματος προκειμένου να μετατραπεί αυτό σε ατμό. Η πατέντα του Hon Lik λαμβάνει επισήμως το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2004 από το Γραφείο Ηνωμένων Πολιτειών Διπλωμάτων Ευρεσιτέχνιας και Εμπορικών  Σημάτων "United States Patent and Trademark Office (U.S.P.T.O) και εμφανίζεται στην παγκόσμια αγορά.

Το 2006, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στην Ευρώπη και η βιομηχανία των ατμιστικών προϊόντων αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Μετά την επιτυχία στην Ευρώπη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφανίζονται με τεράστια επιτυχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

United States Patent Vapedia BlogΤο 2007 έως 2009, η παγκόσμια αγορά κατακλύστηκε με νέα, τροποποιημένα μοντέλα ηλεκτρονικού τσιγάρου με σημαντικές βελτιώσεις συγκρητικά με τα πρώτα μοντέλα. Σύμφωνα με στατιστικές προβλέψεις των ειδικών, η βιομηχανία των προϊόντων ατμίσματος αναμένεται μέχρι το 2024 να ξεπεράσει με αισθητή διαφορά τις πωλήσεις του συμβατικού τσιγάρου.

 

 

Tι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πως είναι σήμερα η τελική του μορφή;

Ecig1 Vapedia Blog To ηλεκτρονικό τσιγάρο (ecigarette) είναι μία συσκευή που προσφέρει έναν εναλλακτικό υγιεινό τρόπο καπνίσματος χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Παράγει μόνο ατμό (βρασμός) σε αντίθεση με την καύση του τσιγάρου (καπνός). Αποτελείται από τέσσερα μέρη: την μπαταρία, τον ατμοποιητή, την αντίσταση και το επιστόμιο. H μπαταρία είναι η πηγή ενέργειας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς δίνει το απαιτούμενο ρεύμα για να ξεκινήσει η διαδικασία βρασμού του υγρού αναπλήρωσης στον ατμοποιητή. Ο ατμοποιητής (atomizer) είναι το μέσο παραγωγής ατμού που σε συνδυασμό με την αντίσταση (coil) διοχετεύει την ενέργεια της μπαταρίας και παράγει τον εισπνεόμενο ατμό. Στο επάνω μέρος του ατμοποιητή βρίσκεται το επιστόμιο (drip tip) σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με τον τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου και καθορίζει την τζούρα/αίσθηση στα χείλη.

Η μπαταρία καθορίζει την αυτονομία (mAh) αλλά και την απόδοση της συσκευής μας.Οι πρώτες μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου βασίζονταν στο άνετο κράτημα στο χέρι, με penstyle μορφή σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Στην πορεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου με κριτήριο τις καθημερινές ανάγκες των ατμιστών κατασκευάστηκαν οι μπαταρίες γνωστές ως "mod". O όρος "Mod" προέρχεται από την λέξη modication που σημαίνει τροποποίηση. Τα mods δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των ατμιστών για αυτό υπάρχουν δύο κατηγορίες: mods με ενσωματωμένη μπαταρία και mods με αποσπώμενη μπαταρία. 

Στις μπαταριοθήκες mods με ενσωματωμένη μπαταρία χρησιμοποιούνται μπαταρίες Li-ion ασφαλούς χημείας, ενώ στις μπαταριοθήκες mods με αποσπώμενη μπαταρία χρησιμοποιούνται συνήθως οι μπαταρίες μεγέθους: 18650, 26650 και 20700/21700. Οι αριθμοί (18650, 26650, 20700, 21700) υποδηλώνουν τις διαστάσεις της μπαταρίας. Συγκεκριμένα οι 2 πρώτοι αριθμοί δείχνουν την διάμετρο της μπαταρίας και οι 3 τελευταίοι αριθμοί δείχνουν το ύψος της. Για παράδειγμα μία μπαταρία 20700 έχει 20 χιλιοστά διάμετρο και 75,0 χιλιοστά ύψος. Οι αποσπώμενες μπαταρίες πέρα από το μέγεθος τους (18650, 26650, 21700, 20700 κ.ά) αναγράφουν και την χωρητικότητα σε mAh αλλά και αμπερώρια (amperes-A). Τα mAh είναι η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας της μπαταρίας (2000mAh, 2500 mAh, 3000mAh κ.ά) ενώ τα Amber A είναι η μέτρηση της χωρητικότητας σε αμπερώρια που υποδεικνύουν την συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στην μπαταρία.

 

 Η εξέλιξη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ecig2 Vapedia Blog

Τα mods διαθέτουν εργοστασιακές ρυθμίσεις τις οποίες καλείστε να μάθετε για την λειτουργία του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου. Διαθέτουν έγχρωμες οθόνες LED και παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες λειτουργίας. Στην οθόνη εμφανίζεται το επίπεδο διάρκειας της μπαταρίας, ενώ σε πιο σύγχρονες συσκευές θα βρείτε λειτουργίες όπως για παράδειγμα η λειτουργία "Eco mode" που παρατείνει την διάρκεια της μπαταρίας.
Ανάλογα με τον ατμοποιητή και την αντίσταση που χρησιμοποιείται, καλείστε να ρυθμίσετε σωστά το mod σας. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες που θα βρείτε στην πλειοψηφία των mods είναι η αλλαγή σε Watt/Volt, έλεγχο θερμοκρασία (Temperature Control) και Bypass (λειτουργία που η συσκευή λειτουργεί ανάλογα με τα Amber της μπαταρίας). 

 

 Πως φορτίζουμε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Ecig4 Vapedia Blog

Η φόρτιση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ποικίλλει ανάλογα με την συσκευή που έχετε επιλέξει (εάν είναι penstyle mod, mod με ενσωματωμένη μπαταρία ή mod με αποσπώμενη μπαταρία). Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο (pen style ή mod) με εσνωματωμένη μπαταρία φορτίζει με καλώδιο Usb σε όλους τους προσαρμογείς τοίχου, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (H/Y) αλλά και αντάπτορα αυτοκινήτου (car adaptor). Στην περίπτωση με τα mods με αποσπώμενη μπαταρία (π.χ 18650, 20700 κ.ά) αφαιρούμε την μπαταρία και φορτίζουμε σε εξωτερικό φορτιστή.  Αν η συσκευή μας παίρνει μία μπαταρία σωστό είναι να επιλέξουμε έναν φορτιστή με 1 ή 2 κανάλια φόρτισης και στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει ένα mod με 2 μπαταρίες επιλέγουμε ένα φορτιστή με 4 κανάλια φόρτισης. Αποφεύγουμε την φόρτιση από την θύρα usb διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο mod (λόγω υπερθέρμανσης της πλακέτας). Οι αποσπώμενες μπαταρίες αποδεδειγμένα λειτουργούν καλύτερα έαν έχουν φορτιστεί σε εξωτερικό φορτιστή.

 

  O ατμοποιητής

  • Ο ατμοποιητής σε αλληλένδετη σχέση με την αντίσταση είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι το εξάρτημα που λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια από την μπαταρία και παράγει τον ατμό, εξ ου και η ονομασία του ατμός + ποιώ, ατμοποιώ. 

    Ecig6 Vapedia BlogΑποτελείται από την βάση (base) που διαθέτει 510 σπείρωμα (pin) για να κάνει επαφή με την μπαταρία και να διοχετεύσει την ηλεκτρική ενέργεια στην αντίσταση. Η αντίσταση (coil) είναι το απαραίτητο αναλώσιμο στοιχείο ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου που στο εσωτερικό της διαθέτει απορροφητικό υλικό και σύρμα μέσω των οποίων ολοκληρώνεται η διαδικασία της ατμοποίησης. Η αντίσταση μετρέται σε οhm. Τα ohm, είναι η μονάδα μέτρησης της δύναμης μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Μία αντίσταση πάνω από 1ohm χαρακτηρίζεται τσιγαρίσια MTL (Mouth to Lung) καθώς προσφέρει πιο “σφιχτή” αίσθηση ατμίσματος (προσομοιώνει την αίσθηση καπνίσματος). Χρειάζεται λιγότερα watt (λιγότερη δύναμη από την συσκευή) για να λειτουργήσει και η παραγωγή του ατμού είναι μικρότερη από μία subohm αντίσταση.

  • Η subohm αντίσταση ή αλλιώς DTL (Direct to Lung) χαρακτηρίζεται ως πνευμονική και επιτυγχάνεται με βαθιά εισπνοή κατά την διάρκεια του ατμίσματος. Μία αντίσταση κάτω από 1ohm και σύμφωνα με το υλικό που είναι κατασκευασμένη (mesh, kanthal κ.ά) θεωρείται ημιπνευμονική ή πνευμονική και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη παραγωγή ατμού. Καθοριστικό ρόλο για την τζούρα παίζει το περιστρεφόμενο δαχτυλίδι εισαγωγής αέρα που βρίσκεται συνήθως στους σύγχρονους ατμοποιητές στο επάνω μέρος του ατμοποιητή ή στο κάτω μέρος στην βάση (deck) του ατμοποιητή. Το περιστρεφόμενο δαχτυλίδι (Airflow Control) εξυπηρετεί στην άνετη προσαρμογή του αέρα στο επίπεδο που επιθυμούμε. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση της τζούρας αλλά και στη συνολική απόδοση του ατμοποιητή συνδυαστικά με το επιστόμιο.

  • Το επιστόμιο (drip tip) είναι το τελευταίο αποσπώμενο, ανταλλακτικό μέρος ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου που ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του επηρεάζει σημαντικά τον εισπνεόμενο αέρα. Όσο πιο κοντό είναι ένα επιστόμιο τόσο πιο θερμός είναι ο αέρας που εισπνέουμε ενώ όσο πιο μακρύ είναι ένα επιστόμιο ο αέρας που περνάει ψύχεται με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική αίσθηση στα χείλη.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ατμοποιητών ανάλογα με τις προτιμήσεις των ατμιστών. Ένας αρχάριος ατμιστής θα ξεκινήσει με έναν εργοστασιακό ατμοποιητή με ανταλλακτική έτοιμη αντίσταση. Στην πορεία όμως μπορεί να συνεχίσει με έναν επισκευάσιμο ατμοποιητή (RBA). Επισκευάσιμοι ατμοποιητές (Rebuildable Atomizers) αποκαλούνται οι ατμοποιητές που δεν διαθέτουν έτοιμη εργοστασιακή αντίσταση αλλά απαιτείται από τον έμπειρο ατμιστή να την κατασκευασεί. Η εσωτερική αλλά και εξωτερική εμφάνιση ενός επισκευάσιμου ατμοποιητή είναι ίδια με ενός εργοστασιακού ατμοποιητή, με τη μόνη διαφορά ότι η αντίσταση είναι DIY (Do It Yourslelf).

Ecig7 Vapedia Blog

Οι επισκευάσιμοι ατμοποιητές χωρίζονται και αυτοί σε MTL και DTL ανάλογως με τις προτιμήσεις του κάθε ατμιστή. Για να στήσουμε μία diy αντίσταση χρειαζόμαστε σύρμα, βαμβάκι και τα απαραίτητα εργαλεία.

Ecig8 Vapedia Blog

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε επιλέγουμε και το κατάλληλο σύρμα:

  • Kanthal: To kanthal είναι το πιο δημοφιλές στην ατμιστική κοινότητα σύρμα που χρησιμοποιείται στο στήσιμο ενός ατμοποιητή. Είναι ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε να κατασκευάζετε τις δικές σας αντιστάσεις και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην λειτουργία Watt/Volt. Περιέχει Σίδηρο (Fe, 70%), Χρώμιο (Cr, 20%-30%) και αλουμίνιο (Al, 4%-7%) .
  • Nickel: Το σύρμα Νickel γνωστό ως Ni200 είναι σύρμα νικελίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε λειτουργία TC (Temperature Control) δηλαδή Έλεγχο θερμοκρασίας από 200°C-250°C
  • Nichrome: Το σύρμα Nichrome είναι ένα κράμα από νικέλιο, χρώμιο και σίδηρο. Ενώ συμπεριφέρεται σαν το σύρμα Kanthal έχει χαμηλότερη θερμοκρασία τήξης και δουλεύει σε λειτουργία Temperature Control (TC). Περιέχει κράμα Χρωμίου (Cr, 80%) και νικελίου (Ni, 20%).
  • Titanium: Το σύρμα Titanium (Ti) είναι σύρμα Τιτανίου το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε λειτουργία TC (Temperature Control) δηλαδή Έλεγχο θερμοκρασίας από 200°C-250°C.
  • Stainless Steel: Το Stainless Steel (SS) σύρμα είναι η δεύτερη αγαπημένη επιλογή των ατμιστών μετά το Kanthal. Πρόκειται για ένα κράμα που αποτελείται από χρώμιο, νικέλιο και άνθρακα τα οποία εκφράζονται αριθμητικά ως 303, 304, 316. Το Stainless Steel σύρμα μπορεί να λειτουργήσει και σε Watt/Volt αλλά και σε Έλεγχο θερμοκρασίας (TC). 

Ecig9 Vapedia Blog

Μία ακόμα κατηγορία ατμοποιητών που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ατμιστές είναι οι Drippers (RDA). Πρόκειται για επισκευάσιμους ατμοποιητές που αποτελούνται από μία βάση (deck) μονής ή διπλής αντίστασης (ανάλογα με το μοντέλο και την κατασκευαστική εταιρεία) και ένα καπάκι. Δεν περιέχει δοχείο (tank) για αναπλήρωση υγρού (eliquid), καθώς υγροποιούμε την αντίσταση με σταγόνες υγρού αναπλήρωσης όποτε αυτό χρειαστεί προκειμένου να μην στεγνώσουν τα βαμβάκια. Ένας λόγος για να επιλέξετε έναν ατμοποιητή RDA είναι η πιστή απόδοση γεύσης του υγρού και η μεγάλη παραγωγή ατμού γνωστή και ως “cloudchasing” (όρος των ατμιστών που παράγουν πυκνά σύννεφα ατμού). Ένα ακόμα πλεονέκτημα των RDA ατμοποιητών είναι ότι σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε υγρό πιο συχνά, αρκεί να στάξετε μερικές σταγόνες από το υγρό που επιθυμείτε.

Επειδή η αγορά και το εμπόριο ηλεκτρονικού τσιγάρου βασίζεται στις ανάγκες αλλά και στην ζήτηση των ατμιστών δημιούργηθηκαν οι ατμοποιητές RDTA (Rebuildable Dripping Tank Atomizer) που είναι ο συνδυασμός δύο σε ένα Rda και Rta μαζί. Στην ουσία είναι ένας RDA dripper με δοχείο tank και τις ευκολίες που προσφέρει ένας επισκευάσιμος ατμοποιητής. Η τροφοδοσία γίνεται από την ειδική οπή, άλλοτε στο επάνω μέρος και άλλοτε στο κάτω μέρος αναλόγως με την κατασκευαστική εταιρεία.