Share the story

Η ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) είναι η Πανευρωπαϊκή Ένωση που ενώνει 22 Ευρωπαϊκά γκρουπ-ενώσεις καταναλωτών, που επιζητούν ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης. Μέλος της ETHRA είναι και η ΚΕΑ (Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών) από την Ελλάδα. Η ETHRA, διεξάγει μια Πανευρωπαϊκή έρευνα με ερωτηματολόγιο που έχει προετοιμάσει, ενόψει της επικαιροποίησης της TPD για τα προϊόντα νικοτίνης και συγκεντρώνει τις απόψεις των Ευρωπαίων καταναλωτών που ουσιαστικά επηρεάζονται περισσότερο από τις επικείμενες αλλαγές.

Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι να συγκεντρώσει τις απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού από πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τα προϊόντα νικοτίνης που μειώνουν τη βλάβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Διενεργείται από τους Ευρωπαίους Συμμετέχοντες για τη Μείωση της Βλάβης του Καπνού (ETHRA), ο οποίος συγκεντρώνει 22 ευρωπαϊκές ομάδες καταναλωτών. Το ETHRA είναι ανεξάρτητο, ιδιαίτερα από τις βιομηχανίες νικοτίνης και φαρμακευτικών προϊόντων, και δεν έχει δικό του προϋπολογισμό. Ενθαρρύνουμε τα ενδιαφερόμενα άτομα και τις ενώσεις να ανταποκριθούν και να διαδώσουν αυτήν την έρευνα. Το ερωτηματολόγιο είναι σύντομο και χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να συμπληρωθεί.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προτάσεις για την τροποποίηση δύο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα αφορά δύο επίπεδα:
α) Την επικαιροποίηση του άρθρου 20 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας TPD που αφορά στα ατμιστικά προϊόντα
β) Την επικαιροποίηση της Οδηγίας TED (Tobacco Excessive Directive) που αφορά στον εναρμονισμένο φόρο στην οποία βάσει του προσχεδίου θα ενταχθούν τα ατμιστικά προϊόντα

Αυτή η έρευνα στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε είναι η μόνη προγραμματισμένη σχετικά με τη γνώμη του πληθυσμού για πιθανές αλλαγές. Πιθανές απαγορεύσεις για αρωματικές ύλες, φόροι για ατμούς ή αναθεώρηση των ορίων των δοχείων αλλά και επίπεδα νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης, καθώς και η νομιμοποίηση του snus, είναι ζητήματα που μπορεί να αφορούν δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους: άτομα που ατμίζουν ή χρησιμοποιούν snus, άτομα που καπνίζουν και είναι πιθανό να στραφούν σε προϊόντα μειωμένης βλάβης, στους συγγενείς τους, καθώς και σε κοινωνικούς και επαγγελματίες υγείας στον τομέα

Το ερωτηματολόγιο είναι ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020

Παρακαλούνται όλοι οι ατμιστές που είναι καταναλωτές νικοτινούχων προϊόντων να συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα και να προωθήσουν μέσω των κοινωνικών τους δικτύων όσο μπορούν την έρευνα αυτή ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ 

120492822 907546690065379 7773611709199129404 n