Σύμφωνα με τη σύνοψη Cochrane Review που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022, το άτμισμα με νικοτίνη είναι μακράν το αποτελεσματικότερο μέσο διακοπής καπνίσματος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Για την εξαγωγή του συμπεράσματος συγκεντρώθηκαν 78 δημοσιευμένες μελέτες με 22.052 συμμετέχοντες, ως επί το πλείστον τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες για μεγαλύτερη αξιοπιστία αποτελεσμάτων, ενώ το άτμισμα με νικοτίνη συνεκρίθη με άλλες μεθόδους όπως η βαρενικλίνη (ιατρεία διακοπής καπνίσματος), τα φαρμακευτικά υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης) και το άτμισμα χωρίς νικοτίνη.
Τα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα ήταν κρυστάλλινα:
- Άτμισμα με νικοτίνη = 9% ως 14% διακοπή καπνίσματος
- Άτμισμα χωρίς νικοτίνη = 7% διακοπή καπνίσματος
- Υποκατάστατα νικοτίνης = 6% διακοπή καπνίσματος
- Κανένα βοήθημα = 4% διακοπή καπνίσματος
Αναφορικά με τις παρενέργειες από το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους καπνιστές, η συγκριτική αξιολόγηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι "είναι αβέβαιο αν υπάρχει διαφορά στις παρενέργειες που προκύπτουν από τη χρήση ατμίσματος με νικοτίνη, χωρίς νικοτίνη και διακοπής χωρίς τη χρήση κάποιου βοηθήματος".....
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, βρίσκεται η συγκριτική αξιολόγηση Cochrane Review στην οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες.
https://www.cochranelibrary.com/.../14651858.../full
Από το 2016 το Σεπτέμβριο, ήτοι 6 και πλέον χρόνια, το Υπουργείο Υγείας είναι η Εθνική Αρχή για την Ελλάδα, επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα της εποπτείας, ελέγχου και ενημέρωσης για τα ατμιστικά προϊόντα.
Τίθενται τα εξής ερωτήματα λοιπόν:
- ΓΙΑΤΙ το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ για ενημέρωση των καπνιστών της Ελλάδας αναφορικά με το άτμισμα;
- ΓΙΑΤΙ το Υπουργείο Υγείας, παρότι έχει εντάξει το άτμισμα στον 4ο Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Κατά του Καπνίσματος, δεν έχει προβεί ΟΥΤΕ ΣΕ ΜΙΑ δράση που να το αναδεικνύει ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος;
- ΓΙΑΤΙ το Υπουργείο Υγείας δε μελετά τις εκατοντάδες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα σώζει ζωές καπνιστών εδώ και 15 χρόνια μειώνοντας εξαντλητικά τη βλάβη από τη λήψη νικοτίνης;
Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες πάνω στο θέμα και τάχιστα. Έχουμε καθυστερήσει πολλά χρόνια, καθένα από τα οποία 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες χάνουν τη ζωή τους και πολλαπλάσιοι υφίστανται τις ασθένειες που το κάπνισμα προκαλεί όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και καρκίνο.