Το «επαναστατικό» κίνημα για τη μείωση της βλάβης του καπνού, που αναδεικνύεται μέσα από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες των καπνιστών, βρέθηκε στο επίκεντρο του φετινού «Global Forum on Nicotine 2022 GFN» με τη συμμετοχή του Έλληνα ερευνητή, Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, στο πλαίσιο της συζήτησης «Plenary discussion, Tobacco harm reduction – here for good».
«Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες είναι πλέον γεγονός. Ήρθαν για να μείνουν, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει τις αγορές. Ανεξάρτητα από το είδος της νομοθεσίας σε έκαστη χώρα» όπως σημείωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στο πλαίσιο της φετινής συζήτησης, αναφορικά με τα νέα, ασφαλέστερα προϊόντα καπνού. Η μείωσης της βλάβης θεωρείται από τους ειδικούς ως μια ρεαλιστική προσέγγιση για τον τερματισμό της παγκόσμιας επιδημίας του καπνίσματος που αφορά περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Περιλαμβάνει τη χρήση εναλλακτικών λύσεων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και άλλα προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης χωρίς καπνό, για τη μείωση των 8 εκατομμυρίων ετήσιων θανάτων από το κάπνισμα.
Η μείωση της βλάβης εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης εδώ και δεκαετίες και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να περιορίσουν επιβλαβείς συνήθειες, κάτι που είναι καλό τόσο για αυτούς όσο και για το περιβάλλον τους.
Την ανάγκη επεσήμανε και ο συντονιστής του πάνελ, κ. David MacKintosh υπογραμμίζοντας στην εισαγωγική ομιλία του πως «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι νέες καταναλωτικές συνήθειες με γνώμονα τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος, ήρθαν για παραμείνουν».
Το κάπνισμα, αποτελεί σοβαρή υγειονομική και κοινωνική απειλή, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τους καπνιστές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι απαιτείται μία παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην διακοπή και την πρόληψη.
Πρακτικά, όπως αποδεικνύει σειρά ερευνών, εάν δεν αλλάξει κάτι αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως, τότε περίπου 8 δισ. άνθρωποι θα καταλήξουν στο άμεσο μέλλον από το τσιγάρο και αυτό αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα πολιτικής υγείας για κάθε χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει δυνατότητα επιλογής για τους πολίτες, ανά τον κόσμο, στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, όπου σήμερα η πρόσβαση δεν είναι εφικτή εξαιτίας εκάστοτε τοπικής νομοθεσίας, αναφερόμενος σε παραδείγματα διαφόρων χωρών.
«Αυτό που έχει σημασία σε οποιαδήποτε στρατηγική είναι η μείωση της βλάβης του καπνίσματος. Έχει σημασία να αποφευχθούν οι ανισότητες όσον αφορά την προσβασιμότητα σε ορθότερες και αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές» όπως τόνισε η κ. Cecilia Kindstrand-Isaksson, Διευθύντρια Δημόσιων Υποθέσεων στην Swedish Match.
«Εργάζομαι πολύ με τη νομοθεσία της ΕΕ και νομίζω ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Είμαι βέβαιη ότι η νομοθεσία για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό θα αλλάξει στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση. Επομένως, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε συνθήκη πριν την οριζόντια εναρμόνιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προωθεί την μείωση της βλάβης του καπνού» σημειώνει η κ. Cecilia Kindstrand-Isaksson.
Ο ρόλος του καταναλωτή
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταναλωτές έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η καταναλωτική δύναμη είναι αδιαμφισβήτητη και δεν επηρεάζεται από άλλες δυνάμεις. Ακόμα πιστεύω ότι ο καταναλωτής παίζει τεράστιο ρόλο στο να κινητοποιηθούν ανεξάρτητα από τις επιλογές της βιομηχανίας. Πρέπει να προτάξουν το δικαίωμα στην επιλογή. Να ασκήσουν το δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που προστατεύουν τους εαυτούς τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
«Σίγουρα δεν είναι όλοι ενημερωμένοι για την πολιτική μείωσης της βλάβης του καπνού. Δεν είμαστε εμείς, οι επιστήμονες, που αποφεύγουμε τη συζήτηση» όπως τονίζει η κ. Ángeles Muntadas-Prim, πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Υποστήριξης Ατμιστών (ANESVAP).
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στην δημόσια Υγεία και στην οικονομία των κρατών της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, «σκοντάφτει» στην έλλειψη ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εναλλακτικά προϊόντα. καπνού που μειώνουν τις βλάβες στους καπνιστές, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του «Global Forum on Nicotine 2022».
Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Το τίμημα των συμβατικών τσιγάρων σε ανθρώπινες ζωές και σε δημόσιους πόρους είναι δυσβάσταχτο. Το κάπνισμα κοστίζει ετησίως τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την περίθαλψη των. πολλαπλάσιων σε αριθμό οι οποίοι εκδηλώνουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του. Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτισή του. (απαγορεύσεις, φορολογία, φωτογραφίες στα πακέτα κ.λπ.) αποδίδουν μέχρι ενός ορίου. Σε πολλές χώρες ο αριθμός των καπνιστών έφτασε σε ένα επίπεδο και δεν μειώνεται περαιτέρω.
Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει όπου ελήφθησαν νωρίς νομοθετικές πρωτοβουλίες που. συμπεριέλαβαν τη μείωση της βλάβης και άνοιξαν τον δρόμο για την διάθεση νέων προϊόντων καπνού. Χώρες όπως η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη μείωση των καπνιστών. Ορισμένες βλέπουν ήδη μονοψήφια ποσοστά και σημαντική βελτίωση στους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
Πηγή: https://bit.ly/3n6ouIL