Share the story

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιταλία δείχνει ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί των πνευμόνων μπορούν να ανακάμψουν πλήρως εάν οι καπνιστές μεταβούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στον θερμαινόμενο καπνό.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Dr. Riccardo Polosa από το Πανεπιστήμιο της Catania, το οποίο και χρηματοδότησε τη μελέτη.

Οι πνεύμονες έχουν μηχανισμούς για να αυτοκαθαρίζονται. Αυτό ονομάζεται “βλεννογόνος κάθαρση” (MCC).
Αυτός ο “αυτοκαθαρισμός” είναι πιο περιορισμένος στους καπνιστές με την πάροδο των ετών, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Υπάρχουν τρόποι μέτρησης αυτού του μηχανισμού αυτοκαθαρισμού. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η “δοκιμή χρόνου διέλευσης σακχαρίνης (STTT)”, μια αναγνωρισμένη μέθοδος από τη δεκαετία του 1970. Ο εκπνεόμενος αέρας αναλύεται.

Η ομάδα του Polosa εξέτασε 39 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές, 40 μη καπνιστές και 20 χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ξεκάθαρα: ο αυτοκαθαρισμός των πνευμόνων περιορίστηκε σοβαρά στους καπνιστές. Όλες οι άλλες ομάδες είχαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Αυτό υποδηλώνει, όχι μόνο ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και θερμαινόμενου καπνού δεν βλάπτει τους πνεύμονες. Αλλά επίσης ότι η λειτουργία αυτοκαθαρισμού των πνευμόνων ανακάμπτει μετά από τη μετάβαση σε αυτά τα προϊόντα.

Η μόνη εξαίρεση είναι άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ιστορικό:

Το κάπνισμα βλάπτει την αποτελεσματικότητα της βλεννογονοειδούς κάθαρσης (MCC), όπως φαίνεται από τον παρατεταμένο χρόνο διέλευσης δοκιμής σακχαρίνης (STTT). Η αποφυγή της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου από καύσιμα τσιγάρα μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του MCC και πρώην καπνιστές έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν παρόμοια STTT με άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Ο αντίκτυπος στο STTT της μετάβασης από το κάπνισμα σε προϊόντα χωρίς καύση, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (EC) και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (HTP) δεν είναι γνωστή.

Μέθοδοι:

Αναφέρουμε STTT αποκλειστικών χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων θερμαινόμενου καπνού. Τα αποτελέσματα των δοκιμών συγκρίθηκαν με αυτά που ελήφθησαν σε νυν, πρώην καπνιστές και άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Αποτελέσματα:

Τα STTT λήφθηκαν από 39 νυν, 40 πρώην καπνιστές, 40 μη καπνιστές και από 20 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και 20 χρήστες προϊόντων θερμαινόμενου καπνού. Η σύγκριση των τιμών STTT έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ των πέντε ομάδων μελέτης (p < 0,00001) με τους νυν καπνιστές να έχουν διάμεσο [διατεταρτημόριο εύρος (IQR)] STTT 13,15 min, το οποίο ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό όλων των άλλων ομάδων μελέτης. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με πρώην (7,26 min) και μη καπνιστές (7,24 min), οι αποκλειστικοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και οι αποκλειστικοί χρήστες θερμαινόμενουκαπνού είχαν παρόμοια STTT στα 7,00 και 8,00 min, αντίστοιχα.

Συμπέρασμα:

Οι πρώην καπνιστές που έχουν στραφεί στην αποκλειστική τακτική χρήση συστημάτων παροχής νικοτίνης χωρίς καύση (δηλαδή ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενο καπνό) παρουσιάζουν παρόμοιο χρόνο διέλευσης σακχαρίνης με τους ποτέ και τους πρώην καπνιστές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τεχνολογίες παροχής νικοτίνης χωρίς καύση είναι απίθανο να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του MCC.

Πηγή: https://bit.ly/3FBnsvQ