Share the story

Εξέταση για την ισορροπία μεταξύ των κινδύνων και των οφελών των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Το θέμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι επίμαχο. Όσοι εναντιώνονται σε αυτά, επικεντρώνονται στους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τους νέους, ενώ οι υποστηρικτές τους, τονίζουν τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας των ΗΠΑ, η κάλυψη από τα ΜΜΕ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους κινδύνους για τους νέους. Λόγω των μηνυμάτων που περνούσαν, μεγάλο μέρος του κοινού -συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων καπνιστών- θεωρεί πλέον τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου το ίδιο επικίνδυνη με το κάπνισμα. Αντίθετα, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το κάπνισμα. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του ατμίσματος από τους έφηβους μπορεί επίσης να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ενήλικες καπνιστές που βρίσκονται σε προσπάθειες διακοπής.

Επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων αυτής της έκθεσης, ενθαρρύνουν την κοινότητα της υγείας, τα μέσα ενημέρωσης και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σταθμίσουν πιο προσεκτικά τις δυνατότητες που παρέχει το άτμισμα να μειώσει τη θνησιμότητα που οφείλεται στο ενήλικο κάπνισμα.

Επανεξετάζουμε τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, την πιθανότητα αύξησης της απόσυρσης από το κάπνισμα, τις ανησυχίες για το άτμισμα στις νεανικές ηλικίες και την ανάγκη εξισορρόπησης έγκυρων ανησυχιών για τους κινδύνους για τους νέους με τα πιθανά οφέλη από την αύξηση της διακοπής του καπνίσματος σε ενήλικες.

Αποτελέσματα
Παρόλο που δεν αποτελεί την τελευταία μας λέξη, το σύνολο των στοιχείων δείχνει ότι το συστηματικό άτμισμα, αυξάνει τα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος στους ενήλικες. Οι καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τις τεκμηριωμένα αποδεκτές μεθόδους, θα πρέπει να λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση για τη σύγκριση των κινδύνων μεταξύ ατμίσματος και καπνίσματος καθώς και για τις δυνατότητες του ατμίσματος να τους βοηθήσει να διακόψουν. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι, ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία είναι άγνωστες, η πλήρης υποκατάσταση του καπνίσματος με το άτμισμα, πιθανόν μειώνει του κινδύνους για την υγεία και ενδεχομένως σημαντικά.
Η διπλή χρήση συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν θα έχει συγκρίσιμο ωφέλιμο αποτέλεσμα. Ωστόσο, μια περίοδος διπλής χρήσης μπορεί να είναι απαραίτητη για ορισμένους καπνιστές έτσι ώστε να κάνουν τη μετάβαση από το κάπνισμα. Επειδή και το ίδιο το άτμισμα ενέχει κάποιον κίνδυνο, η καλύτερη συμβουλή είναι να σταματήσει κάποιος τελικά και το άτμισμα.

Πηγή: https://bit.ly/3Dh2Ng3

BANNER LIQUA 4S 2000x670px