Share the story

Δημοσίευση από την IEVA – Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ατμίσματος

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πώς αποδέχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατάσταση για τον παγκόσμιο έλεγχο του καπνού

  • Η έκθεση δεν είναι μόνο προϊόν του ΠΟΥ. Στην πραγματικότητα έχει χρηματοδοτηθεί από έναν ασύδοτο φιλανθρωπικό οργανισμό με επικεφαλής τον Michael Bloomberg.

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δεν κρύβει το γεγονός ότι το έργο του χρηματοδοτήθηκε από το Bloomberg Philanthropies, ίδρυμα το οποίο υπάρχει για να κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σκοπούς που ευνοούνται από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο Michael Bloomberg. Αλλά όσον αφορά τον ίδιο τον Bloomberg που είναι γνωστό ότι έχει λάβει μια εχθρική στάση σχετικά με το άτμισμα παρόλα τα αποδεικτικά στοιχεία, θα έπρεπε ο κόσμος να βασιστεί σε μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό του για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας;
Το Bloomberg Philanthropies έχει επικριθεί για τη χρήση του οικονομικού του δυναμικού έτσι ώστε να επηρεάσει τις πολιτικές ελέγχου του καπνού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πιο πρόσφατα, πολιτικοί στις Φιλιππίνες επέκριναν την οργάνωσή του επειδή έκανε άγνωστες δωρεές στον FDA των Φιλιππίνων με αντάλλαγμα την εσωτερική πορεία για τη χάραξη πολιτικής για το άτμισμα στη χώρα αυτή. Η Βουλή των Φιλιππίνων του Κογκρέσου έχει αναγκάσει έκτοτε τον FDA να επιστρέψει την επιχορήγηση.
Καθώς οι διεθνείς δομές δημόσιας υγείας βρίσκονται υπό έντονο έλεγχο μετά τον χειρισμό της πανδημίας του COVID, πρέπει τεθεί το ερώτημα εάν είναι σωστό ιδιώτες δισεκατομμυριούχοι που δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν να υπαγορεύουν την παγκόσμια πολιτική δημόσιας υγείας παρά τα επιστημονικά στοιχεία που υπονομεύουν την εγγενή ιδεολογία τους; Σαφώς, ο ΠΟΥ πιστεύει ότι αυτό είναι εντάξει.

  • Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τα ανεξάρτητα επιστημονικά στοιχεία σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, σπιλώνοντας ανεξάρτητους ερευνητές διεξάγοντας ψευδή συμπεράσματα ότι συνδέονται με τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες

Η επικεφαλής του βραχίονα του Ελέγχου του Καπνού του ΠΟΥ, Adriana Blanco Marquizo, αφήνει να εννοηθεί στον πρόλογο της έκθεσης ότι η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να ασχολείται με την επιστήμη του ατμίσματος. “Μέχρις ότου η ανεξάρτητη έρευνα δείξει το πραγματικό προφίλ κινδύνου των ENDS- Ηλεκτρονικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης- και του ατμίσματος λέει, “η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική. Τα στοιχεία που βασίζονται στην επιστήμη και όχι το μάρκετινγκ πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές της”.
Το πρόβλημα με αυτήν τη δήλωση είναι ότι ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία έχει ήδη δείξει το πραγματικό προφίλ κινδύνου του ατμίσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.
Η έκθεση υπονοεί ότι ισχυρισμοί και έρευνες από τη βιομηχανία καπνού ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Σίγουρα όμως ο ΠΟΥ δεν μπορεί θεωρεί ότι το Royal College of Physicians - ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος στο Ηνωμένο Βασίλειο – είναι φερέφωνο των καπνοβιομηχανιών που έχει συμφωνήσει με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, κυβερνητικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι το άτμισμα είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα με βάση το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων που εξέτασε. Κανένα από αυτά δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία καπνού.

Εάν τα ανεξάρτητα επιστημονικά στοιχεία είναι τόσο σημαντικά για τον ΠΟΥ, τότε γιατί ο Οργανισμός δε θέλει να τα αναγνωρίσει;

  • Η έκθεση προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων και ακτιβιστών για τον έλεγχο του καπνού, μερικοί από τους οποίους έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη στρατηγική του Οργανισμού για τον καπνό.

Ενώ ο ΠΟΥ προσπαθεί να παρουσιάσει τη συζήτηση για τον έλεγχο του καπνού ως μια διαμάχη των ανεξάρτητων επιστημόνων ενάντια στην καπνοβιομηχανία, η πραγματικότητα είναι ότι όλο και περισσότεροι ανεξάρτητοι ερευνητές στον έλεγχο του καπνού εξοργίζονται από τη στάση του ΠΟΥ σχετικά με το άτμισμα.
Ο Dr Riccardo Polosa – Ιταλός ακτιβιστής για τον έλεγχο του καπνού και καθηγητής πνευμονολογίας - είπε ξεκάθαρα στον ΠΟΥ να “σταματήσει να διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις”
Και ο καθηγητής John Britton, καθηγητής Επιδημιολογίας και αναπνευστικών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, υπηρέτησε ως επικεφαλής του ελέγχου καπνού για το Royal College of Physicians (τη μεγαλύτερη ιατρική ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο) και πιστεύει ότι ο ΠΟΥ είναι θεμελιωδώς ελαττωματικός κατά την άποψή του.

“Αυτή η έκθεση καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, ο ΠΟΥ δεν καταλαβαίνει ακόμα την ουσιαστική διαφορά μεταξύ του εθισμού στο κάπνισμα, που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, και του εθισμού στη νικοτίνη, που δεν το κάνει. Ο ΠΟΥ είναι προφανώς ακόμα ικανοποιημένος με την υποκρισία της υιοθέτησης μιας θέσης που συνιστά τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης για τη θεραπεία του εθισμού στο κάπνισμα, αλλά υποστηρίζει την απαγόρευση των καταναλωτικών προϊόντων νικοτίνης που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά καλύτερα… για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο, τα ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης είναι μέρος της λύσης, όχι το πρόβλημα”.

Είναι σαφές ότι η έκθεση του ΠΟΥ επιλέγει προσεκτικά την επιστήμη της, προκειμένου να ταιριάζει στην ιδεολογικά καθοδηγούμενη αφήγησή της. Γιατί;

Ο Dustin Dahlmann, Πρόεδρος της IEVA, είπε για την έκθεση:
“Κάθε χρόνο, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καπνού. Αυτά τα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπερβολικά πολλοί. Οι προσπάθειες του ΠΟΥ δεν άλλαξαν αυτή την πικρή πραγματικότητα. Πολλοί ειδικοί βλέπουν το άτμισμα ως μια μεγάλη ευκαιρία για να βοηθήσουν περισσότερους καπνιστές να βελτιώσουν την υγεία τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές. Και ο ΠΟΥ επιτίθεται σε αυτό. Εάν ανησυχούν πραγματικά για την υγεία των ανθρώπων, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα επιστημονικά στοιχεία για τη μείωση της βλάβης στον καπνό και να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική του οργανισμού”.

Πηγή: https://bit.ly/37vksln

BANNER Halo BlackBlue Flavor Shots 20ml60ml inner