Share the story

Άρθρο στο Americans for TaxReform

Οι λανθασμένες αντιλήψεις για το άτμισμα είναι παραδόξως συχνές, ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που θα ωφελούνταν περισσότερο από αυτό. Για τους ενήλικους καπνιστές, η μετάβαση από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Στην πραγματικότητα, εάν η πλειοψηφία των Αμερικανών καπνιστών έκανε τη μετάβαση στο άτμισμα, θα σώζονταν 6,6 εκατομμύρια ζωές. Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας να καταρριφθούν οι μύθοι σχετικά με το άτμισμα, ώστε οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα προϊόντα. Αυτή η επαλήθευση των γεγονότων, έρχεται να αντιμετωπίσει πολλές από τις πιο ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με το άτμισμα.

Μύθος: Το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα.

Γεγονός: Το άτμισμα εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Περισσότεροι από 50 οργανισμοί δημόσιας υγείας και ιατρικοί φορείς έχουν υποστηρίξει δημοσίως ότι το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα.

Μύθος: Η νικοτίνη προκαλεί καρκίνο.

Γεγονός: Όχι, η νικοτίνη δεν προκαλεί καρκίνο. Η νικοτίνη, αν και εθιστική, δεν ταξινομείται ως καρκινογόνος ουσία και είναι σχετικά αβλαβής, όπως η καφεΐνη. Η βλάβη του τσιγάρου προέρχεται, όχι από τη νικοτίνη, αλλά από την πίσσα και τις χιλιάδες χημικές ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία καύσης - τον "καπνό". Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν διαδικασία καύσης και παράγουν ατμό και όχι καπνό, επομένως απουσιάζουν αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Μύθος: Το άτμισμα προκαλεί “πνεύμονα ποπ κορν”.

Γεγονός: Όχι, το άτμισμα δεν προκαλεί βρογχιολίτιδα, γνωστή ως “πνεύμονας ποπ κορν”. Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι την προκαλούν τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων και δεν υπήρξε ποτέ καταγεγραμμένη περίπτωση ενός ατμιστή που ανέπτυξε αυτήν την πάθηση.

Μύθος: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα προκάλεσαν την έξαρση κρουσμάτων EVALI το 2019 (σοβαρή πνευμονοπάθεια).

Γεγονός: Το άτμισμα νικοτίνης δεν προκάλεσε τη σοβαρή πνευμονική νόσο. Το ξέσπασμα του EVALI που συνέβη πριν από λίγα χρόνια συνδέθηκε άμεσα με μια χημική ουσία, την οξική βιταμίνη Ε, που υπάρχει σε ατμιστικά σκευάσματα με THC προερχόμενα από τη μαύρη αγορά, κάτι που δεν έχει βρεθεί ποτέ σε ατμιστικά προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη ή σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Μύθος: Υπάρχει μια “επιδημία” νεανικού ατμίσματος

Γεγονός: Οι ισχυρισμοί για μια επιδημία νεανικού ατμίσματος στερούνται αποδεικτικών στοιχείων. Οι έρευνες που δείχνουν υψηλή χρήση από τους εφήβους έχουν τεχνητώς υψηλά ποσοστά απόκρισης επειδή ταξινομούν συνήθως κάποιον ως ατμιστή εάν αυτό το άτομο έχει δοκιμάσει ακόμη και μια εισπνοή σε μια περίοδο 30 ημερών. Ακαδημαϊκή ανάλυση διαπίστωσε ότι τα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας για τον Καπνό στη Νεολαία δεν υποστήριξαν ισχυρισμούς για νέα επιδημία εθισμού στη νικοτίνη.

Μύθος: Το άτμισμα, όπως και τα καύσιμα τσιγάρα, βλάπτει δυσανάλογα τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Γεγονός: Το άτμισμα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα σε μειονεκτούντες πληθυσμούς και βοηθά στην ανατροπή της ζημιάς που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες καπνού στοχεύοντας στις φτωχές, φυλετικές μειονότητες, άτομα ΛΟΑΤΚ και σε άτομα που πάσχουν από ψυχική ασθένεια και κατάχρηση ουσιών. Το άτμισμα αποτελεί ζωτικής σημασίας βοήθημα για αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους να σταματήσουν τη θανατηφόρα συνήθεια του καπνίσματος και έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης.

Μύθος: Ο λόγος που ατμίζουν οι έφηβοι είναι οι γεύσεις που υπάρχουν στη διάθεσή τους.

Γεγονός: Οι γεύσεις δεν επηρεάζουν τη χρήση των νέων. Μόνο το 5% των νεαρών ατμιστών ανέφεραν ότι ήταν οι γεύσεις που τους προσέλκυσαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ακαδημαϊκές μελέτες διαπίστωσαν ότι η πρόθεση των εφήβων μη καπνιστών να δοκιμάσουν είτε τις απλές είτε τις αρωματικές γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων δε διαφέρει. Ωστόσο, οι γεύσεις είναι απαραίτητες για τη διακοπή του καπνίσματος και για αυτό πρέπει να διατηρηθεί η πρόσβαση σε αυτές από τους ενήλικες.

Πηγή: https://bit.ly/3jhoG7v

BANNER KICK SET PROSFORA 4S inner