Δημοσίευση στο InsideOver
Το να λέτε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για τον κόσμο χωρίς να συγκρίνετε τις επιπτώσεις τους με αυτές των παραδοσιακών προϊόντων καπνού, μπορεί να οδηγήσει στην ενθάρρυνση ενός αυξανόμενου αριθμού καπνιστών να επιστρέψουν στο παλιό τους πακέτο τσιγάρων. Αυτή είναι η προειδοποίηση που έλαβε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη από μια ομάδα γιατρών, ακαδημαϊκών, ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο χάρτης πορείας που εκπόνησε η ΕΕ στο πλάνο της για την καταπολέμηση του καρκίνου που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Παλαιά Ήπειρο από 25 σε 5 τοις εκατό έως το 2040, δηλαδή σε λιγότερο από είκοσι χρόνια. Ένας στόχος τον οποίο η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα κατά των προϊόντων καπνού, όπως επίσης και κατά καινοτόμων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά συστήματα διανομής νικοτίνης.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αυτή η προσέγγιση είναι το πρόβλημα. Ξεκινώντας από το περιεχόμενο της έκθεσης για το ίδιο το ηλεκτρονικό κάπνισμα. Το έγγραφο της Scheer, της Επιστημονικής Επιτροπής για τους Κινδύνους για την Υγεία και το Περιβάλλον, δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία το 2021 ετοιμάζεται να επικαιροποιήσει τους φορολογικούς κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού και τα όρια που πρέπει να επιβληθούν στις πωλήσεις εμπορευμάτων.
Η έκθεση αξιολογεί τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την υγεία χωρίς ωστόσο να τους συγκρίνει με εκείνους που ενέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα. Εν ολίγοις, οι ειδικοί διαμαρτύρονται ότι η αρχή της μείωσης του κινδύνου η οποία αποτελεί τη βάση τόσων πολλών εκστρατειών κατά του καπνίσματος, έχει παραλειφθεί. Σε πολλές χώρες, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί δραματικά. “Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών φορέων αναγνωρίζουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά προϊόντα με βάση τη νικοτίνη στη μείωση της βλάβης του πληθυσμού που προκαλείται από τα προϊόντα καπνίσματος, παρόλο που όλα τα προϊόντα με βάση τη νικοτίνη έχουν κάποιο υπολειπόμενο κίνδυνο για τον κάθε χρήστη”, επισημαίνουν οι ειδικοί την επιστολή προς την Επίτροπο Κυριακίδη.
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επίσης μια παρόμοια άποψη που δηλώνει πώς η “πλήρης αντικατάσταση” των παραδοσιακών τσιγάρων με ηλεκτρονικά, “μειώνει την έκθεση των χρηστών σε μια σειρά τοξικών και καρκινογόνων ουσιών”. Εν ολίγοις, σύμφωνα με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών ιατρών, όπως ο Fabio Beatrice, ο Fabio Lugoboni και ο Riccardo Polosa, η ΕΕ δεν παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με αυτή την εκτίμηση, σε σημείο που, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 37% των 12 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα γνωρίζουν ότι ο ατμός προκαλεί λιγότερη ζημιά από ότι το παραδοσιακό κάπνισμα.
Το να αντιμετωπίζονται αυτά τα προϊόντα σαν να είναι το ίδιο, έχει ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν οι ειδικοί, τη διευκόλυνση του πισωγυρίσματος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο “πακέτο”, κατατροπώνοντας έτσι όλες τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Παλαιάς Ηπείρου από την εξάρτηση. “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα - οι γιατροί το καθιστούν σαφές - αλλά βοηθούν τους καπνιστές να μείνουν μακριά από το παραδοσιακό τσιγάρο. Αυτό συνεπάγεται σε καθαρό όφελος για τη δημόσια υγεία, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα.” Σύμφωνα με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, τον κυβερνητικό ερευνητικό οργανισμό που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, ο κίνδυνος είναι μικρότερος κατά 95 τοις εκατό.
Επιπλέον, επισημαίνει η ομάδα ερευνητών, η Μεγάλη Βρετανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό καπνιστών μετά τη Σουηδία. Το ποσοστό στη Βρετανία είναι 12%, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23%. Πρόσφατα, η Γαλλία υιοθέτησε επίσης το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική λύση για την ελάττωση του αριθμού των καπνιστών βάσει της αρχής της μείωσης του κινδύνου. Προκειμένου να διευκρινιστεί καλύτερα αυτή η αντίληψη, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Emmanuele Jannini, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης έκανε μια σύγκριση με τον αγώνα κατά του Covid.
“Η στρατηγική για την αποτροπή του Covid θα πρέπει να είναι η απόλυτη ακινησία”, εξήγησε στον Adnkronos Salute – “ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό επειδή οι ζωές μας είναι φτιαγμένες από σχέσεις και έτσι χρησιμοποιούμε μια μάσκα, μια συσκευή για να μειώσουμε τον κίνδυνο.” “Αυτό συμβαίνει επίσης - πρόσθεσε - με τη χρήση συσκευών με βάση τη νικοτίνη ή με ποτά που περιέχουν λιγότερο αλκοόλ ή προϊόντα διατροφής με λιγότερο λίπος.”
Το αίτημα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του καπνίσματος είναι επομένως να αρχίσουν εργασίες σε έναν δεύτερο φάκελο συγκρίνοντας τα παραδοσιακά τσιγάρα με καινοτόμα προϊόντα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί λένε, “θα είναι δυνατόν να παρέχουμε στους καταναλωτές ακριβείς πληροφορίες” και να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους αυτούς τους καπνιστές που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον εθισμό στη νικοτίνη.
Πηγή: https://bit.ly/2TQG2xh