Share the story

Δημοσίευση στο The Lancet

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ένα από τα παλαιότερα ιατρικά περιοδικά που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το ομότιμο κοινό, υποδηλώνει ότι οι καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη, καταναλώνουν λιγότερες επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται μέσω του συνεχιζόμενου καπνίσματος σε σύγκριση με όμοια άτομα που χρησιμοποιούν χαμηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τους τσιγάρα.

Η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) - εξέτασε το πώς η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παροχής νικοτίνης (ENDS) από τους καπνιστές θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μειώσουν τα τσιγάρα.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, κάπνιζαν περισσότερα από εννέα τσιγάρα την ημέρα τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον και δεν χρησιμοποιούσαν τα ENDS. Κατά την έρευνα έλαβαν είτε μια συσκευή ENDS σε στυλ στυλό σε συνδυασμό με 0, 8 ή 36 mg / ml υγρής νικοτίνης, ή για την ομάδα ελέγχου έναν πλαστικό σωλήνα σε σχήμα τσιγάρου που δεν παρείχε ούτε νικοτίνη ούτε αερόλυμα. Κατά τη διάρκεια των 24 εβδομάδων της έρευνας, δόθηκε εντολή σε όλες τις ομάδες να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων τους κατά 50% και μετά κατά 75%.

Στις 24 εβδομάδες, μετρήθηκαν τα επίπεδα NNAL- ένας βιοδείκτης που απεικονίζει την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται ειδικά από τον καπνό -των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το προϊόν εικονικού φαρμάκου που τους δόθηκε χωρίς νικοτίνη ή αερόλυμα είχαν μείωση του δείκτη NNAL κατά 8%, ενώ εκείνοι που έλαβαν ηλεκτρονικό τσιγάρο με 0 mg / mL δηλαδή με αερόλυμα χωρίς νικοτίνη είχαν μείωση 20%.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν 8 mg / mL νικοτίνη είχαν σχεδόν 32% πτώση, ενώ εκείνοι με τα ENDS 36 mg / mL νικοτίνης παρουσίασαν μείωση 46%.

Πραγματικά ήταν μόνο η δόση παροχής νικοτίνης που γνωρίζουμε ότι σε συγκρίσιμο επίπεδο με τα τσιγάρα, σημείωσε μια αληθινά αξιόπιστη μείωση του καπνίσματος”, δήλωσε ο Jonathan Foulds, ένας από τους συν-συγγραφείς και καθηγητής του Penn State που ερευνά την παύση του καπνίσματος.

Η εργασία περιλαμβάνει μια περιοριστική ρήτρα σχετικά με άλλες μεταβλητές όπως η συμπεριφορά του χρήστη, ο σχεδιασμός της συσκευής και η ισχύς της μπαταρίας που ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο. Αλλά εξακολουθεί να αμφισβητεί την ιδέα ότι η μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα ατμιστικά προϊόντα θα έχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, το να δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καπνιστές να μεταβαίνουν από τα θανατηφόρα καύσιμα τσιγάρα σε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Στην πραγματικότητα, τα συμπεράσματα δείχνουν προς την άλλη κατεύθυνση.

Αν επιτρέπεται στην αγορά μόνο η κυκλοφορία ατμιστικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη, ενώ παραμένουν τα τσιγάρα που και παρέχουν υψηλότερη νικοτίνη και είναι πιο ικανοποιητικά, η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις προσεχείς πολιτικές συζητήσεις, ειδικά καθώς το επιτελείο του Biden σκέφτεται να μειώσει τα επίπεδα νικοτίνης στα καύσιμα τσιγάρα και αρκετές χώρες, εν τω μεταξύ, επιδιώκουν ανώτατα όρια νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Προς το παρόν, ο Καναδάς σκέφτεται να καθιερώσει ένα ανώτατο όριο νικοτίνης παρόμοιο με της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 20 mg / ml. Οι υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης του καπνού έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια πολιτική είναι λανθασμένη, καθώς θα καθιστούσε δυσκολότερο για τους καπνιστές να απορρίπτουν τα τσιγάρα και να τα αντικαθιστούν με εύχρηστες ατμιστικές συσκευές. (Οι ΗΠΑ επίσης φλερτάρουν με μια παρόμοια στρατηγική.)

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν, με άλλα λόγια, ότι οι ατμιστικές συσκευές είναι άμεσα υποκατάστατα των τσιγάρων και ότι ένας σημαντικός παράγοντας για την πιθανότητα αλλαγής των καπνιστών είναι το κατά πόσο ένα δεδομένο προϊόν ατμού αντικατοπτρίζει την πρόσληψη νικοτίνης - και την οικεία αίσθηση του καπνίσματος – όπως ένα τσιγάρο. Εάν ένας ενήλικας ή ακόμα και ένας έφηβος επιλέξει να καταναλώνει νικοτίνη, πιστεύουν, ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο στη λιγότερο επικίνδυνη επιλογή.

Αυτή η μελέτη είναι σε άμεση συνέπεια με την ιδέα ότι η μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως να τα καθιστά λιγότερο εθιστικά”, δήλωσε ο Foulds στο Filter. “Μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χαμηλότερο επίπεδο νικοτίνης είναι μεν λιγότερο εθιστικό, αλλά λιγότερο ικανοποιητικό και λιγότερο ικανό να μειώσει τη χρήση ενός πιο εθιστικού προϊόντος όπως το τσιγάρο.”
“Εάν δώσετε σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο πολλά μειονεκτήματα, όπως η μείωση του επιπέδου της νικοτίνης, ώστε να μην μπορεί να ανταγωνιστεί με ένα τσιγάρο”, συνέχισε, “τότε απλά δεν θα το ανταγωνιστεί.”

Ο Foulds διευκρίνισε ότι οι συμμετέχοντες είχαν άλλα κίνητρα και ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν χρειάστηκε να πληρώσουν για τα ατμιστικά προϊόντα που τους δόθηκαν και έπρεπε να παρακολουθούν σχολαστικά την κατανάλωσή τους. Αλλά δεν ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Απλώς δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να περιορίσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν.

Δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τον τρόπο τον οποίο πολλοί πραγματικοί καταναλωτές προσεγγίζουν τις προσπάθειές τους να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα”, δήλωσε ο Foulds.

Πηγή: https://bit.ly/3pJKXfx