Share the story

Ονειρευόμαστε μια Εσθονία απαλλαγμένη από τον καπνό, όπου οι άνθρωποι θα ζουν υγιείς και ευτυχισμένοι.

Η Νέα Συμμαχία για τη Νικοτίνη -ΝΝΑ- για μια Εσθονία απαλλαγμένη από τον καπνό επαινεί την απόφαση της Εσθονίας να αναστείλει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και να υιοθετήσουν λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις για την παροχή νικοτίνης.

Η ΝΝΑ για μια Εσθονία απαλλαγμένη από τον καπνό ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να ανασταλεί η είσπραξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προκειμένου να μειωθεί το διασυνοριακό και το παράνομο εμπόριο. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης δεν θα εισπραχθούν από την 1η Απριλίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τα προϊόντα ιδιοκατασκευής, τα διασυνοριακά και λαθραία υγρά αναπλήρωσης αντιπροσωπεύουν το 62-80% της συνολικής εσθονικής αγοράς υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

"Η αναστολή της είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επιτρέψει τη μείωση της τιμής των υγρών και έτσι θα προσφέρει στους καταναλωτές ελεγχόμενα και ασφαλή προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια ιστορία επιτυχίας, αν καταφέρουμε να μειώσουμε τόσο το παράνομο όσο και το διασυνοριακό εμπόριο και ταυτόχρονα να προσφέρουμε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα σε πιο ανταγωνιστική τιμή", δήλωσε ο Tarmo Kruusimäe, μέλος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Υποστήριξης της Εσθονίας χωρίς καπνό.

Από το 2018, ο εσθονικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης είναι 0,2 ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο. Όταν τέθηκε σε ισχύ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, οι εσθονικοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων άρχισαν να αγοράζουν ηλεκτρονικά υγρά από τη Λετονία και τη Ρωσία, όπου οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες. Επιπλέον, άρχισε να αυξάνεται το παράνομο εμπόριο υγρών και συχνά ανήλικοι ήταν εξίσου πωλητές και αγοραστές σε αυτήν τη μαύρη αγορά.

Ένας επιπλέον λόγος για την αγορά υγρών αναπλήρωσης από τη μαύρη αγορά ή την αγορά εκτός συνόρων ήταν ο περιορισμός του 2019, όπου απαγορεύτηκε στη χώρα η πώληση όλων των αρωματικών γεύσεων στα υγρά εκτός των καπνικών. Για τους Εσθονούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, η Λετονία είναι η πλησιέστερη χώρα όπου μπορούν να αγοράσουν υγρά αναπλήρωσης που να ταιριάζουν στη γεύση τους και να πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας.

“Το παράδειγμα της Εσθονίας με την υπερβολική φορολογία των υγρών αναπλήρωσης θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει μια εκπαιδευτική εμπειρία και για άλλες χώρες. Εάν τα εργαστηριακώς ελεγχόμενα και νόμιμα προϊόντα καταστούν πολύ ακριβά για τους καταναλωτές, αυτοί θα αναζητήσουν λύσεις στη μαύρη αγορά, την ιδιοκατασκευή και το διασυνοριακό εμπόριο. Κάποιοι άνθρωποι παρατούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και επιστρέφουν στο κάπνισμα, κάτι το οποίο συνέβη στην Εσθονία”, δήλωσε ο Ingmar Kurg, Διευθύνων Σύμβουλος της NNA Smoke Free Estonia και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Καταναλωτικών Οργανώσεων Νικοτίνης (INNCO).
Σύμφωνα με τον βουλευτή Tarmo Kruusimäe, ο μακροπρόθεσμος στόχος της εσθονικής δημόσιας υγείας είναι η μείωση της βλάβης από τον καπνό και τα εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου παρέχουν στους καπνιστές την ευκαιρία να διακόψουν το κάπνισμα και να ελαττώσουν δραματικά τους κινδύνους του.

“Η Εσθονία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα λιγότερο επιβλαβή προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος, μειώνοντας έτσι το ποσοστό του. Η Εσθονία πρέπει επίσης να θέσει στον εαυτό της τον στόχο να γίνει μια χώρα απαλλαγμένη από τον καπνό και να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες των λιγότερο επιβλαβών προϊόντων για να το επιτύχει”, πρόσθεσε ο Kruusimäe.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο εσθονικό κοινοβούλιο, επισημάνθηκε ότι αν η αναστολή της είσπραξης των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα υγρά αναπλήρωσης επαναφέρει ορισμένους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στη νόμιμη αγορά, θα συνεχίσουν πάραυτα να προσθέτουν αρωματικές ύλες στα υγρά. Η ιδιοκατασκευή για την προσθήκη αρωματικών ουσιών θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για την υγεία, και για αυτό αρκετοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι ο περιορισμός των αρωματικών γεύσεων στα υγρά πρέπει να καταργηθεί στην Εσθονία, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

“Η μαύρη αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Εσθονία είναι σαν ένα σκαμνί που στέκεται σε τέσσερα πόδια - εξαιρετικά υψηλός φόρος κατανάλωσης, απαγόρευση των γεύσεων, απαγόρευση ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και άλλοι περιορισμοί. Σήμερα, σπάμε το ένα πόδι από το σκαμνί της μαύρης αγοράς, αυτό του ειδικού φόρου κατανάλωσης για να φτιάξουμε νόμιμα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων πιο ανταγωνιστικά. Είναι προς το κοινό συμφέρον όλων να προσφέρουμε στους ενήλικες μια διαφορετική επιλογή για να σταματήσουν το κάπνισμα με λιγότερο επιβλαβή προϊόντα”, δήλωσε ο Kruusimäe.

Πηγή: https://bit.ly/32uplZH

170176235 931168134311786 2406884911537627363 n