Share the story

Δημοσίευση στο Penn State News

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που παρέχουν ποσότητα νικοτίνης όμοια με αυτή του κανονικού τσιγάρου, ταυτίζονται με μειωμένο κάπνισμα και μειωμένη έκθεση σε σοβαρές καρκινογόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό, ακόμα και με το παράλληλο κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Penn State College of Medicine και το Πανεπιστήμιο Κοινοπολιτείας της Virginia (VCU). Η μελέτη διαθέτει νέες και σημαντικές πληροφορίες στους καπνιστές που μπορεί να προσπαθούν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο για τη μείωση της συνήθειας του καπνίσματος και τη μείωση της έκθεσής τους σε επιβλαβείς τοξικές ουσίες.

“Διαπιστώσαμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που παρείχαν παρόμοια ποσότητα νικοτίνης με τα παραδοσιακά, καύσιμα τσιγάρα, βοήθησαν στη μείωση του καπνίσματος και της έκθεσης σε επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες”, δήλωσε ο Jonathan Foulds, ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Penn State και καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας και ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν οι καπνιστές που ενδιαφέρονται για ελάττωση του καπνίσματος, εφοδιάζονται με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με παροχή νικοτίνης που μοιάζει με τσιγάρο, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις των τοξικών ουσιών που σχετίζονται με τον καπνό, όπως χαμηλότερα επίπεδα εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα.”

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 520 συμμετεχόντων που καπνίζουν περισσότερα από εννέα τσιγάρα την ημέρα, δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου και ενδιαφέρονται να μειώσουν το κάπνισμα αλλά να μην το σταματήσουν.
Για πάνω από 24 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου με 0, 8 ή 36 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο υγρής νικοτίνης ή έναν πλαστικό σωλήνα (σε σχήμα τσιγάρου) που δεν παρείχε νικοτίνη ή αερόλυμα. Οι συνθήκες ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν ένα εύρος παροχής νικοτίνης: είτε καθόλου, είτε χαμηλή (8 mg / ml) είτε παρόμοια με τσιγάρο (36 mg / ml). Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης συμβουλές για τη μείωση του καπνίσματος.

Στις εβδομάδες 0, 4, 12 και 24, οι ερευνητές πήραν δείγματα από ούρα των συμμετεχόντων, εξετάζοντας τον ειδικό για το τσιγάρο καρκινογόνο δείκτη, 4- (μεθυλνιτροσαμινο) -1- (3-πυριδυλο) -1-βουτανόλη, επίσης γνωστή ως NNAL. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με υγρό που είχε το ίδιο επίπεδο νικοτίνης με το κανονικό τσιγάρο είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα NNAL την εβδομάδα 24 σε σύγκριση με την αρχική τιμή και σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην κατάσταση ελέγχου της ομάδας χωρίς ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τον Foulds, τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προσθήκη στην επιστημονική βιβλιογραφία, διότι υποδηλώνουν ότι όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν αποτελεσματικά τη νικοτίνη και οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση της έκθεσής τους σε τοξικές ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον καπνό. Η Caroline Cobb, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο VCU και επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε ότι η μελέτη είναι σημαντική για δύο λόγους.

“Πρώτον, πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν προδιαγραφές για χαμηλή παροχή νικοτίνης και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και τη συνδεδεμένη έκθεση σε τοξικές ουσίες”, δήλωσε η Cobb.LIQUA FLAVORSHOTS

“Δεύτερον, προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξετάζουν εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στο κάπνισμα και την έκθεσή τους σε τοξικές ουσίες, έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα με χαμηλά ή άγνωστα προφίλ παροχής νικοτίνης”, δήλωσε η Cobb. “Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του χαρακτηρισμού του προφίλ παροχής νικοτίνης του ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν από τη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής. Αυτή η εργασία έχει επίσης και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, όπως το μέγεθος του δείγματος, η διάρκεια της παρέμβασης, τα μέτρα τοξικότητας πολλαπλών τοξικών και οι συνθήκες ελέγχου.”

Το ζήτημα αν οι προδιαγραφές παροχής νικοτίνης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι προγνωστικό για την ικανότητά του να μειώσει τις βλάβες και να προωθήσει την αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των καπνιστών παραμένει εξαιρετικά συναφές με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους πληθυσμούς καπνίσματος. Αυτή η γνώση θα οδηγήσει σε καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες για τις πιθανές βλάβες και τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τελικά θα ενημερώσει την ρυθμιστική πολιτική για τον καπνό, δήλωσε η Cobb.

Ο Foulds είπε ότι η μελέτη συμβάλλει στο συνεχιζόμενο ερώτημα του ρόλου που διαδραματίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αλλαγή συμπεριφοράς καπνίσματος. Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν περιορισμένες ανησυχίες ασφάλειας για τη χρήση συγκεκριμένων συνδυασμών ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης βραχυπρόθεσμα, ακόμη και στο πλαίσιο του ταυτόχρονου καπνίσματος. Ωστόσο, πρόσθεσε η Cobb, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την πάροδο των ετών, σε αντίθεση με την περίοδο των 24 εβδομάδων της μελέτης.

Η μελέτη, “Επίδραση ενός ηλεκτρονικού συστήματος παροχής νικοτίνης με 0, 8 ή 36 mg / ml υγρής νικοτίνης έναντι υποκατάστατου τσιγάρου ως προς την έκθεση σε τοξικές ουσίες που σχετίζονται με τον καπνό: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή”, δημοσιεύθηκε στο Lancet Respiratory Medicine.

Οι Jessica Yingst και Susan Veldheer του Penn State College of Medicine, η Alexa Lopez του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι, ο Christopher Bullen του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, οι Thomas Eissenberg, Le Kang και Miao-Shan Yen του Πανεπιστημίου Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια ήταν επίσης συν-συγγραφείς σε αυτήν την έρευνα.

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το περιεχόμενο είναι αποκλειστικά ευθύνη των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τις επίσημες απόψεις του NIH ή της FDA.

Ο Jonathan Foulds έχει χρήσει σύμβουλος επί πληρωμή σε φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος (π.χ. Pfizer, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson) και έχει ως καταθέσει και αποζημιωθεί ως ειδήμων μάρτυρας εξ ονόματος των εναγόντων που μήνυσαν κατασκευάστριες εταιρείες τσιγάρων. Κανένας από τους συγγραφείς της μελέτης δεν έχει δεχτεί χρηματοδότηση από καπνοβιομηχανίες ή κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Πηγή: https://bit.ly/3uO0dsT

170176235 931168134311786 2406884911537627363 n