Share the story

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κυβερνήσεις και καπνοβιομηχανίες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης του τσιγάρου, προωθώντας νέα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι τσίχλες νικοτίνης. Μπορεί πριν από κάποια χρόνια, το τσιγάρο να θεωρούταν «μόδα», ωστόσο αυτό φαίνεται πως πλέον έχει αλλάξει. Την σκυτάλη παίρνουν οι συσκευές ατμίσματος που είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την απομάκρυνση των καπνιστών από την βλαπτική συνήθεια τους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, πολλές χώρες να είναι smoke-free με τη βοήθεια προϊόντων ατμίσματος.

Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι

«Σε αρκετές χώρες, οι μη καπνίζοντες θα αποτελούν απόλυτη πλειοψηφία εντός της επόμενης γενιάς» εκτιμά χαρακτηριστικά ο Όουεν Μπένετ, αναλυτής της Jefferies. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι το κάπνισμα θα έχει εκλείψει έως το 2050 στις ΗΠΑ, σ’ αρκετές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και σε μεγάλα τμήματα της Λατινικής Αμερικής.

«Το κάπνισμα μειώνεται σταθερά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως οι κοινωνικές τάσεις, η ρύθμιση της αγοράς, η προσθήκη νέων πιο υγιεινών τρόπων καπνίσματος και η φορολόγηση» εξηγεί ενδεικτικά. Η μετάβαση των καπνιστών στο άτμισμα είναι ένα δώρο για την Δημόσια Υγεία καθώς φαίνεται πως βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και μειώνει αρκετές ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στηρίζουν την λειτουργία τους στην ατμοποίηση υγρού αναπλήρωσης και όχι στην καύση καπνού ή ράβδων καπνού, κάτι που τα καθιστά πιο ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με έρευνες είναι κατά 95% πιο ασφαλή από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων καθώς δεν παράγουν καπνό, αλλά ατμό ο οποίος εξατμίζεται σε είκοσι δευτερόλεπτα και δεν αφήνει δυσάρεστη μυρωδιά στον καπνιστή και στους γύρω του.

Πτώση των μετοχών που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τσιγάρου

Αυτές οι εκτιμήσεις αντικατοπτρίζονται και στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον δείκτη MSCI World Tobacco να υπολείπεται σημαντικά του MSCI World, λόγω της διαρκούς πτώσης των μετοχών που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τσιγάρου.
Οι καπνοβιομηχανίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην ανοδική πορεία και εξέλιξη της βιομηχανίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται αποκλειστικά στην αγορά των ατμοποιητών, όπως για παράδειγμα η Philip Morris.

 Ηλεκτρονικό τσιγάρο για διακοπή καπνίσματος