Share the story

Δημοσίευση στο Sigmagazine

Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας παραθέτει ότι η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές.

Η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί επίσης να αποτελέσει πλεονέκτημα για τους καπνιστές, σε ό,τι αφορά στην υγεία του στόματος. Αυτό προκύπτει από μια ανασκόπηση μελετών σχετικά με το θέμα, με τίτλο “Ηλεκτρονικά τσιγάρα και στοματική υγεία”, που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Dental Research και διεξήχθη από ερευνητές από το Bρετανικό πανεπιστήμιο Newcastle και το Πανεπιστήμιο του Dundee και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές, με συντονιστή τον Richard Holliday, εξέτασαν την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, από in vitro (σε εργαστηριακό περιβάλλον) μελέτες έως μικροβιογλυκικές ενδείξεις καθώς και κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, όπου προκύπταν πολλά προβλήματα.Το πρώτο προέρχεται από την ποικιλομορφία των προϊόντων.

Η πληθώρα και η δυνατότητα αλλαγής συσκευών, υγρών αναπλήρωσης και αρωμάτων, καθώς και η προσαρμογή της χρήσης καθιστούν δύσκολη τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Δεν βοηθά επίσης ότι οι περισσότεροι ατμιστές είναι πρώην καπνιστές με προϋπάρχοντα προβλήματα (ειδικά περιοδοντίτιδα) και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακόμη διπλοί χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς την κατανάλωση καύσιμων προϊόντων καπνού. Για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς συνιστούν να ερμηνευτούν οι σχετικές μελέτες με προσοχή και να μην γενικευτούν τα αποτελέσματα που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη μερίδα πληθυσμού.Ωστόσο, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα, ξεκινώντας από την υπόθεση ότι “ο καπνός του καπνού έχει έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του στόματος”.

Οι ερευνητές επιμένουν στη σημασία τόσο της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία του στόματος όσο και για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οδοντίατροι στη βοήθεια των ασθενών. Και, εν αναμονή περαιτέρω μελετών, “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο των εγκεκριμένων συμπεριφορικών και φαρμακολογικών παρεμβάσεων." Τα στοιχεία, σύμφωνα με την ανασκόπηση, δείχνουν ότι ο ατμός μπορεί να επηρεάσει την στοματική υγεία σε εκείνους που δεν έχουν υπάρχουσα ασθένεια και θεωρείται κρίσιμο να  αποτραπεί σε μη καπνιστές.Αλλά μετά συνεχίζει: “Ωστόσο, για τους καπνιστές με υπάρχουσες στοματικές ασθένειες, τα κύρια οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι πιθανό να υπερέχουν από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα”.“Οπότε, εάν ένας καπνιστής επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέρος μιας προσπάθειας διακοπής”, συμπεραίνουν οι συγγραφείς, “θεωρούμε (με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία) ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνεται να το κάνει βάσει προβλημάτων στοματικής υγείας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επομένως, μειώνει τη βλάβη από το κάπνισμα εκτός των άλλων και σε σχέση με την υγεία του στόματος.”

Πηγή: https://bit.ly/31rg4Bb

 Ηλεκτρονικό τσιγάρο για διακοπή καπνίσματος