Share the story

Ο πνευμονολόγος, Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν το κάπνισμα και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα και τα εναλλακτικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν την επιβαρυντική διαδικασία της καύσης του τσιγάρου έχουν απασχολήσει κατά καιρούς γιατρούς και επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Η επίπτωση του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η προσπάθεια που γίνεται από πολλές χώρες για την υιοθέτηση μιας πολιτικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, μέσω της προώθησης εναλλακτικών προϊόντων καπνού.

Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα η θέση των ειδικών; Με στόχο να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, συναντήσαμε τον πνευμονολόγο, Παναγιώτη Χατζηαποστόλου, ο οποίος με την κλινική εμπειρία του έλυσε πολλές από τις απορίες μας.

Πόσο εύκολο είναι να διακόψει ένας ασθενής το κάπνισμα;

Πώς αντιμετωπίζει ένας πνευμονολόγος έναν ασθενή που αρνείται να διακόψει το κάπνισμα παρά τις σχετικές συστάσεις;

Τι θέλουν να μάθουν οι ασθενείς όταν ρωτούν για τα εναλλακτικά προϊόντα;

Τι γίνεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα;

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η λύση που προτείνει στους ασθενείς του που αρνούνται πεισματικά να κόψουν το κάπνισμα είναι να στραφούν στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

"Τα τελευταία χρόνια προτείνω τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού", δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους. "Προσπαθώ να τους δώσω να καταλάβουν ότι είναι σαφέστατα ασφαλέστερο να καπνίζει κάποιος τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, παρά το συμβατικό τσιγάρο. Σαν εναλλακτική οδό, στα άτομα τα οποία γνωρίζω ότι θα συνεχίσουν να καπνίζουν, προτείνω τη χρήση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού διότι αυτά τεκμηριωμένα έχουν τουλάχιστον 90% λιγότερες βλαβερές ουσίες κι επίσης δεν φτάνουν στην καύση όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο".

"Τεράστια διαφορά στην κλινική εικόνα"

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα και την κατάσταση που επικρατεί σχετικά στο εξωτερικό, ο κύριος Χατζηαποστόλου δήλωσε: "Υπάρχουν και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία που χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού σαν τρόπο διακοπής καπνίσματος κι εγώ συντάσσομαι με αυτό".

Όσο για την κλινική εικόνα ενός καπνιστή που επιλέγει το συμβατικό τσιγάρο συγκριτικά με αυτή ενός καπνιστή που επιλέγει τα εναλλακτικά προϊόντα, η θέση του γιατρού ήταν ξεκάθαρη: "Βλέπω τη μεγάλη διαφορά που έχει ο καπνιστής, ο οποίος έχει μεταστραφεί από το συμβατικό στον εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Έχουμε μείωση συμπτωμάτων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και αυτό με ωθεί ακόμα περισσότερο να συστήνω σε αυτόν τον καπνιστή ο οποίος δεν θέλει να το κόψει (σ.σ το τσιγάρο) να στραφεί σε αυτόν τον τρόπο καπνίσματος. Υπάρχει τεράστια διαφορά στην κλινική τους εικόνα"

Πηγή: https://bit.ly/2P62Dno

Ηλεκτρονικό τσιγάρο για διακοπή καπνίσματος