Share the story

Δημοσίευση στο Medical Life Science NEWS

Μια νέα μελέτη του κέντρου Nicotine & Tobacco Research, που δημοσιεύθηκε από το Oxford University Press, διαπιστώνει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με υψηλά επίπεδα νικοτίνης, μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες με διαταραχές φάσματος σχιζοφρένειας να διακόψουν το κάπνισμα.

Περίπου το 60-90% των ατόμων με σχιζοφρένεια καπνίζουν τσιγάρα, σε σύγκριση με το 15-24% του γενικού πληθυσμού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Catania, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το City University of New York και το Weill Medical College του Πανεπιστημίου Cornell, αξιολογούν εν προκειμένω τη δυνατότητα εφαρμογής της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, έτσι ώστε να τροποποιηθεί η συμπεριφορά καπνίσματος των ατόμων με διαταραχές φάσματος σχιζοφρένειας που καπνίζουν τσιγάρα.

Σε αυτή τη μελέτη 40 ενήλικες με διαταραχές φάσματος σχιζοφρένειας που κάπνιζαν και δεν σκόπευαν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα συμμετείχαν σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων χρησιμοποιώντας το Juul με αμπούλες υγρού με νικοτίνη 5%. Η επαναληπτική επίσκεψη εξέτασης τους ήταν σε 24 εβδομάδες. Οι ερευνητές καταμέτρησαν τη συχνότητα του καπνίσματος, τη μείωση του καπνίσματος, τη μείωση του μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, τη διακοπή του καπνίσματος και τη συνεχή αποχή 24 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης.

Περίπου το 40% των συμμετεχόντων είχε σταματήσει να καπνίζει παραδοσιακά τσιγάρα έως το τέλος των 12 εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια συνολική, 50% μείωση του καπνίσματος ή πλήρη αποχή στο κάπνισμα στο 92,5% των συμμετεχόντων στο τέλος των 12 εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια συνολική μείωση κατά 75% της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων από 25 σε 6, έως το τέλος των 12 εβδομάδων.

Μετά από έξι μήνες, 24 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης, το 35% των συμμετεχόντων είχαν σταματήσει εντελώς να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα καπνού, ενώ συνέχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι ερευνητές εδώ επίσης μέτρησαν μια σημαντική μείωση στην καθημερινή κατανάλωση τσιγάρων η οποία επιβεβαιώθηκε επίσης στο τέλος των 24 εβδομάδων. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι το 57,5% των συμμετεχόντων μείωσε τη χρήση τσιγάρων κατά περισσότερο από 50%.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και το βάρος των συμμετεχόντων μειώθηκαν αισθητά μεταξύ της έναρξης της μελέτης και της επαναληπτικής εξέτασης μετά τις 12 εβδομάδες. Τα θετικά και αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά μετά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Στο τέλος της μελέτης, το 61,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη εγρήγορση, ένιωθαν λιγότερο ευερέθιστοι με μεγαλύτερη συγκέντρωση και με μειωμένο το αίσθημα της πείνας.

“Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του χάσματος θνησιμότητας, εύρους 15-25 ετών, μεταξύ των ατόμων που περιθάλπονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και του γενικού πληθυσμού. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, είναι μια εφαρμόσιμη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος για άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Επίσης βελτιώνει και την ποιότητα ζωής τους!”
Riccardo Polosa, Συγγραφέας της Μελέτης και Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας, Πανεπιστήμιο της Catania

Πηγή: https://bit.ly/2P1Ta00

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid