Share the story
• Τρεις καθηγητές συμβουλεύουν κατά της χρήσης σουκραλόζης σε ατμιστικά υγρά
• Ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
• "Η σουκραλόζη δεν συνιστάται λόγω του σχηματισμού πολύ τοξικών συστατικών"
Χθες, μια κοινή δήλωση των ενώσεων εμπόρων VdeH και BfTG, δόθηκε στα μέλη τους. Το περιεχόμενο ήταν τα πρώτα αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη σουκραλόζη σε ατμιστικά υγρά. Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την οξεία αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία. Ωστόσο, αρκούν για να δημιουργήσουν έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία, υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτή η δήλωση έχει διαρρεύσει από τότε. Το διοικητικό συμβούλιο της BfTG με ενημέρωσε επίσης για την έκθεση δοκιμών. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τα τρέχοντα αποτελέσματα. Αποφάσισα λοιπόν να εξηγήσω λεπτομερώς την υπόθεση σουκραλόζης σε ένα σχολιασμό. Και να κάνω μια αξιολόγηση και προτάσεις βάσει των πληροφοριών που έχω στη διάθεσή μου.
Το πρώτο αμάρτημα η TPD
Το 2014, η ΕΕ εξέδωσε την οδηγία για τα προϊόντα καπνού (TPD2), η οποία στη Γερμανία έγινε νόμος για τα προϊόντα καπνού τον Φεβρουάριο του 2016. Αυτοί οι κανονισμοί περιορίζουν τη διανομή ατμιστικών υγρών που περιέχουν νικοτίνη σε 10 ml το πολύ. Έτσι, οι παραγωγοί έπρεπε να βρουν νέους τρόπους. Διότι στο παρελθόν, πολλά λεγόμενα «premium υγρά» πωλούνταν σε συσκευασίες από 20 έως 80 ml και περισσότερα. Ομοίως και η λεγόμενη βάση, νικοτινούχο υγρό που θα μπορούσε να αναμειχθεί με αρώματα.
Η λύση βρέθηκε στα λεγόμενα short fills και long fills. Μη νικοτινούχα, μείγματα αρωμάτων, στα οποία θα μπορούσε να προστεθεί νικοτίνη στη φιάλη. Ο όρος Shake & Vape γρήγορα καθιερώθηκε ως όρος για αυτό. Αυτά ξεκίνησαν μια θριαμβευτική πορεία.
Πολλοί από τους υφιστάμενους κατασκευαστές γεύσεων έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις πτώσεις, ορισμένοι από τότε έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης, εξαγοράστηκαν ή εξαφανίστηκαν εντελώς. Σε αυτό συνέβαλε στο γεγονός ότι νέα Shake & Vape διατέθηκαν στην αγορά από ορισμένες νέες εταιρείες σε πολύ υψηλή συχνότητα, τα οποία διαφημίστηκαν κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων. Από το 2016, δημιουργήθηκε μια αγορά influencer που δεν υπήρχε ποτέ σε αυτήν τη μορφή. Οι επιτυχημένοι influencer και τα μικρά ατμιστικά καταστήματα μπόρεσαν να φέρουν τα δικά τους Shake & Vape στην αγορά. Υπήρχε επίσης η μόδα των πολύ γλυκών γεύσεων. Το οποίο επίσης δεν υπήρχε σε αυτή τη μορφή. Αυτή η μόδα φαίνεται να ξεχύθηκε από την Αμερικανική περιοχή στην Ευρώπη, καθώς πολύ γλυκές γεύσεις ήταν ήδη δημοφιλείς εκεί. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι πάροχοι Shake & Vape κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Σουκραλόζη E95
Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά προϊόντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν σουκραλόζη. Η σουκραλόζη είναι ένα γλυκαντικό που είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Ωστόσο, προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα. Είναι συγκριτικά φθηνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλά σε αρώματα σε χαμηλή δόση λόγω της έντονης γλυκύτητάς του. Είναι εύκολα διαλυτό, οπότε δεν μπορεί να «διαχωρισθεί» μετά από μακρά αποθήκευση. Προσφέρει επίσης μια πολύ γεμάτη γεύση που κυριολεκτικά την κάνει λαχταριστή. Και είναι σε μεγάλο βαθμό άγευστο, σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά. Για παράδειγμα, η ethyl maltol, η οποία χρησιμοποιείται επίσης στον καπνό, έχει πάντα τη δική της γεύση καραμέλας.
Πρέπει λοιπόν να υποθέσετε ότι αυτές οι "γλυκές" γεύσεις βασίζονται στην σουκραλόζη, γιατί δεν θα είχαν σωστό αποτέλεσμα χωρίς το γλυκαντικό. Σε αυτά τα προϊόντα, η σουκραλόζη δεν μπορεί απλά να αντικατασταθεί από άλλο γλυκαντικό χωρίς να αλλάξει η γεύση. Επιπλέον, τα γλυκαντικά είναι πάντα ενισχυτικά γεύσης. Η σουκραλόζη έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων με την ετικέτα E955.
Η προειδοποίηση του Bf
Στις 9 Απριλίου του περασμένου έτους, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων δημοσίευσε μια δήλωση που προτείνει την επανεκτίμηση της σουκραλόζης. Και έκανε μια σύσταση, ότι η σουκραλόζη δεν πρέπει να μπαίνει σε τρόφιμα που θερμαίνονται πάνω από τους 120 ° C έως ότου γίνουν διευκρινίσεις. Για παράδειγμα σε κονσερβοποιημένα προϊόντα και υλικά ψησίματος. Ένα άλλο όνομα για τη σουκραλόζη είναι το σακχαρόζη χλωρίου, η οποία είναι το αποτέλεσμα της χλωρίωσης της σακχαρόζης. Το BfR υπέδειξε ότι όταν θερμάνθηκε πάνω από 120 ° C, η σουκραλόζη φάνηκε να "αποσυντίθεται" ξανά (αποχλωρίωση), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιβλαβείς ενώσεις. Δεδομένου ότι η σουκραλόζη πλέον χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές ατμιστικών υγρών, η ατμιστική βιομηχανία ενημερώθηκε κι αυτή, επειδή τα υγρά ατμοποιούνται κατά μέσο όρο στους 150 ° C έως 250 ° C. Ως εκ τούτου, η ένωση εμπόρων Bündnis für Tobakfeien Genuss (BfTG) έδωσε μια αξιολόγηση στον καθηγητή Dr. Ο Bernd Mayer και του το ανέθεσε. Αυτός δεν είναι μόνο ατμιστής, αλλά και φαρμακολόγος, τοξικολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Τον Αύγουστο του 2019, έκανε σύσταση προς τους κατασκευαστές να απέχουν από τη χρήση σουκραλόζης μέχρι να υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση.
"Υπάρχει όμως αμφιβολία για το ότι η γλυκιά γεύση των υγρών που περιέχουν σουκραλόζη οφείλεται στην εισπνοή δυνητικά επιβλαβών προϊόντων αποσύνθεσης." Καθηγητής Dr. Bernd Mayer, Πανεπιστήμιο του Γκρατς, 20 Αυγούστου 2019
Λίγο αργότερα, αυτή η ερώτηση εξετάστηκε επίσης σε ένα νήμα συζήτησης στο e-dampfen-forum.de. Εκεί εμφανίστηκαν τα πρώτα πραγματικά σχόλια, από τα οποία ο καθηγητής Dr. Bernd Mayer κράτησε απόσταση δημοσίως. Αλλά αυτό, με τη σειρά του, ήταν αρκετό για ορισμένους YouTubers  ώστε να ασχοληθούν με το θέμα, μερικές φορές με επικίνδυνες μισές αλήθειες και ψευδείς δηλώσεις.
Οι έρευνες
Η BfTG ανέθεσε στη συνέχεια μια επιπρόσθετη έρευνα. Από προσωπικές συνομιλίες, ξέρω ότι δεν ήταν τόσο εύκολο. Πρώτα απ' όλα, η BfTG έπρεπε να βρει ένα εργαστήριο που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια δοκιμή υπό κατάλληλες συνθήκες χρήσης. Βρήκαν αυτό που έψαχναν στο Vape Research KG από τον καθηγητή Dr. Bernd M. Rode, ο οποίος με τη σειρά του το ανέθεσε στο Αυστριακό Ινστιτούτο Drce Sceening Institute στο Ίνσμπρουκ. Τα αποτελέσματα ήταν ήδη διαθέσιμα στις 6 Απριλίου 2020. Αλλά αφού οι YouTubers ασχολήθηκαν με το θέμα και αφού ένα κύμα πανικού είχε εξαπλωθεί, τα τηλέφωνα πολλών κατασκευαστών δεν είχαν σταματήσει να χτυπούν. Διότι, φυσικά, οι έμποροι που ήταν στην πρώτη γραμμή δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις πολλών ατμιστών. Και έτσι υπήρχε μεγάλη νευρικότητα στη βιομηχανία. Ωστόσο, η ένωση εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων VdeH ήθελε να διεξάγει τη δική της έρευνα. Η VdeH την ανέθεσε το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας eV (IUTA) στο Ντούισμπουργκ. Εχθές εκδόθηκε μια κοινή δήλωση που περιέχει το τελικό αποτέλεσμα της BfTG και το ημιτελές αποτέλεσμα της VdeH, αλλά μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Υποθέτω ότι η VdeH δεν ήθελε να δημοσιεύσει τόσο δραματικά αποτελέσματα, έχοντας την έγνοια των μελών της. Και η BfTG καθυστέρησε τα αποτελέσματά της σε πνεύμα καλής συνεργασίας μέχρι την κοινή δήλωση. Αυτό που συμβαίνει τώρα, το ότι έχουμε ένα ημιτελές αποτέλεσμα από την VdeH, οφείλεται πιθανώς σε μια φαινομενικά αναδυόμενη πίεση.
Τα αποτελέσματα της BfT
Με βάση τη πρόταση του BfR και την αξιολόγηση του καθηγητή Dr. Mayer, η BfTG ήθελε αρχικά να ανακαλύψει εάν μια τέτοια χημική διαδικασία αποσύνθεσης συμβαίνει και κατά την ατμοποίηση. Η απάντηση είναι ότι νομίζει πως ναι. Ακριβώς με τη μορφή με την οποία το BfR το έχει καθορίσει και για τα τρόφιμα. Το ADSI πραγματοποίησε ανάλυση εκπομπών. Τρία δείγματα βάσης χωρίς νικοτίνη ατμοποιήθηκαν για 3 δευτερόλεπτα το καθένα, με 0%, 1% και 7,5% σουκραλόζη χρησιμοποιώντας ένα κιτ Crown IV από την Uwell. Για να αποκλείσουμε άλλες πιθανές χημικές διεργασίες, αυτό πραγματοποιήθηκε σε λειτουργία ελέγχου θερμοκρασίας σε μέγιστη θερμοκρασία 300 ° C στα 60W. Ο όγκος των δοκιμών περιορίστηκε στα 84 ml για να αποφευχθεί η λήψη πολλών αποτελεσμάτων. Δέκα δοκιμές πραγματοποιήθηκαν ανά δείγμα. Υπήρξαν διαλείμματα μεταξύ των κύκλων των δοκιμών και οι αντιστάσεις άλλαξαν, με νέες αντιστάσεις και το διάλυμα εισήχθη δύο ώρες πριν από τη δοκιμή. Εντοπίστηκαν αρκετές επιβλαβείς ουσίες. Μεταξύ άλλων, 2-προπεν-1-όλη και 2-μεθυλ-φουράνιο. Μόνο και μόνο η χλωροακεταλδεΰδη που βρέθηκε επισημαίνεται ως τοξική, ερεθιστική, καυστική και επικίνδυνη για το περιβάλλον σύμφωνα με το διάταγμα. Η συγκέντρωση φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο εδώ. Οι μετρούμενες αναλογίες ορισμένων ρύπων ήταν ακόμη υψηλότερες στο διάλυμα 1% από ότι στο διάλυμα 7,5%. Η ατμοποίηση επομένως φαίνεται να είναι μια πολύπλοκη χημική διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να προέρχονται μόνο από τη σουκραλόζη που περιεχόταν. Προκειμένου να είναι δυνατή η εκτίμηση της οξείας βλάβης, τα δείγματα υποβλήθηκαν επίσης σε δοκιμή μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Αυτό μπορεί πάντα να παρέχει μόνο πληροφορίες, δεν μπορεί να μεταφερθεί απευθείας σε έναν ζωντανό οργανισμό.
Για το σκοπό αυτό, το διάλυμα εφαρμόζεται σε κελιά μέσα σε τρυβλίο Petri και ελέγχεται μετά από ορισμένες χρονικές περιόδους. Το ADSI βρήκε μόνο μικρή βλάβη στα δείγματα από το διάλυμα 1%. Αλλά μια σύγκριση μεταξύ του μη ατμοποιημένου υγρού και των δειγμάτων έδειξε μια σχετική διαφορά. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «υψηλή κυτταροτοξικότητα». Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που δείχνουν ότι βλάπτεται η κυτταρική μεμβράνη.
Επομένως, το ADSI κατέληξε στην εκτίμηση, η οποία ασυνήθιστα περιβάλλεται από πλαίσιο με κόκκινο χρώμα στην αναφορά: “Λόγω του σχηματισμού πολύ τοξικών συστατικών κατά τη διαδικασία ατμοποίησης, δεν συνιστάται η χρήση σουκραλόζης σε υγρά αναπλήρωσης.”
Ο αναπληρωτής Δρ. Rode καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα: “Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ξεκάθαρα να καταλήξουμε, από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας, στο ότι η χρήση σουκραλόζης σε υγρά αναπλήρωσης πρέπει να αποφεύγεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες ατμοποίησης. Καθηγητής Dr. Bernd M. Rode, Vape Research KG, 6 Απριλίου 2020”
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της VdeH
Το IUTA στο οποίο έκανε την ανάθεση η VdeH προχώρησε κάπως διαφορετικά. Εδώ, οι δοκιμές σε όγκο 500 ml πραγματοποιήθηκαν στα 60W. Οι δοσολογίες βελτιώθηκαν σε 0%, 0,1%, 0,25%, 0,5%, 1% και 2%. Σύμφωνα με τη δήλωση της VdeH, τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάτω από μια συγκέντρωση 0,5% "δεν παράγονται προϊόντα αποδόμησης ή βρίσκονται κάτω από το όριο ανίχνευσης". "Ωστόσο, πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (1% σουκραλόζη) δείχνουν ολοένα και περισσότερο δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα αποδόμησης, ο τύπος και η ποσότητα των οποίων μπορούν να καθοριστούν κατά την περαιτέρω πορεία της έρευνας." Δεν υπάρχει καμία δήλωση σχετικά με την οξεία βλάβη στην υγεία.
Διέρρευσαν έγγραφα
Είχα συνομιλία με έναν κατασκευαστή την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ήξερε ήδη το αποτέλεσμα σε τέτοιο βαθμό που το έκανε σύμπτυξη σε "κάτω από 1% όλα είναι εντάξει". Χθες τα αποτελέσματα απεστάλησαν στα μέλη των ενώσεων στην κοινή δήλωση. Μία ώρα αργότερα έλαβα το πρώτο μήνυμα ότι αυτή η δήλωση είχε διαρρεύσει αρκετές φορές. Το έλεγξα επίσης: ήταν στην πραγματικότητα το πρωτότυπο που μεταβιβάστηκε. Αν και χαρακτηρίστηκε εμπιστευτικό. Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες σχετικά με το κίνητρο διαρροής. Για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε τον παράγοντα «να είστε ενδιαφέροντες». Υπάρχει επίσης μια ανεπαίσθητη ένταση στη βιομηχανία μεταξύ των πιο παραδοσιακών εταιρειών που παράγουν υγρά και αρώματα και των εταιρειών που παράγουν, σε ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους, προϊόντα shake & vape που περιέχουν σουκραλόζη. Ίσως ο ένας ή ο άλλος αντιπρόσωπος ή κατασκευαστής ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως όχι πολύ κακό.
Προσωπική σκέψη
Εγώ ο ίδιος έχω δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σχετικά με τη διαφημιστική εκστρατεία και το κύμα πανικού σχετικά με τη σουκραλόζη. Δυστυχώς, συχνά δεν ήταν κατανοητό ότι δεν με ενδιέφερε εάν η σουκραλόζη ήταν επικίνδυνη ή όχι. Πρόκειται για τη δημιουργία πανικού για την προσέλκυση κλικ. Κυρίως με εντελώς άσχετους ή ψευδείς ισχυρισμούς. Εκείνη την εποχή, μόνο βάσει της δημοσίευσης του BfR ήταν δυνατόν να κάνουμε μια τεκμηριωμένη δήλωση. Από την άλλη πλευρά, έχω την αίσθηση ότι πολλοί έμποροι λιανικής και κατασκευαστές δεν γνωρίζουν το εύρος της υπόθεσης της σουκραλόζης επειδή, κατά την άποψή σας, ενδιαφέρονται μόνο για το ερώτημα εάν (νομικά) δικαιολογείται να συνεχίσει να χρησιμοποιείται η σουκραλόζη. Όμως δεν αγνοούν απλώς το γεγονός ότι οι ανώτεροι, καλά ενημερωμένοι ατμιστές θέλουν, φυσικά, να γνωρίζουν τι καταναλώνουν επειδή ο κύριος λόγος μετάβασης από το τσιγάρο εξακολουθεί να είναι η ελαχιστοποίηση των βλαβών.
Ξεχνούν επίσης ότι το ζήτημα της βλαπτικότητας έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό και ότι κανένας επιστήμονας δεν θα πάει ποτέ να πιστοποιήσει ότι είναι ασφαλές. Το καλύτερο που μπορούν να περιμένουν οι κατασκευαστές από τους επιστήμονες είναι ότι «σε συγκέντρωση x ή y, δεν είναι δυνατή η απόδειξη υπό τις δοθείσες περιστάσεις». Διότι έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Και αυτό δεν ακούγεται πολύ αξιόπιστο σε έναν ατμιστή. Ωστόσο, θεωρώ εξίσου σημαντικό να κατανοήσω και τις δύο όψεις. Ένας κατασκευαστής δεσμεύεται και οικονομικά από τις συνταγές του και την εμφιάλωσή του. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει απλώς το υγρό. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι να θέσει σε κίνδυνο την εταιρία του. Είναι επομένως απόλυτα κατανοητό ότι οι κατασκευαστές θέλουν απτά αποτελέσματα. Όπως έχει διαδοθεί ευρέως από τους YouTubers, χωρίς καθόλου εξειδικευμένες γνώσεις, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σουκραλόζη για να πουλήσουν «το φτηνό πράμα». Αυτό είναι ανοησία. Η σουκραλόζη έχει πλεονεκτήματα. Και τη στιγμή που αυτά τα προϊόντα έγιναν μοντέρνα, κανείς στη βιομηχανία δεν υποψιάστηκε τίποτα για πιθανό κίνδυνο από προϊόντα αποδόμησης. Επίσης δεν βλέπω καμία αποτυχία των ενώσεων. Για να μην αναφέρουμε θεωρίες συνωμοσίας.
Επειδή οι ενώσεις δεσμεύονται πρώτα απ' όλα στα μέλη τους, μπορούν επίσης να εκπροσωπήσουν στο κοινό, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο καθήκον τους. Θα ήταν μάλλον καθήκον της πολιτικής, του BfR ή μιας ένωσης καταναλωτών να ενεργήσουν εδώ και να απευθυνθούν στο κοινό. Και εναπόκειται στους μεμονωμένους εμπόρους λιανικής να ακολουθήσουν μια διαφανή πολιτική πληροφόρησης και προστασίας των καταναλωτών.
Σύσταση και πρόβλεψη
Γι' αυτό πάντα δίσταζα να κάνω προτάσεις. Ακόμα και ο καθηγητής Dr. Mayer διαφώνησε δημόσια επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για μια προειδοποίηση. Επειδή μπορεί να βλάψει μόνιμα τη φήμη των εταιρειών χωρίς λόγο. Όμως, η απόδειξη, ότι η διάσπαση της σουκραλόζης σε «εξαιρετικά τοξικές» ουσίες είναι επίσης δυνατή κατά τη διάρκεια του ατμίσματος, μου είναι αρκετή για να τοποθετηθώ. Επομένως, συμφωνώ με τους καθηγητές Dr. Bernd Mayer, Dr. Bernd M. Rode και Dr. Thomas Jakschitz από την ADSI. Φυσικά δεν το κάνω αυτό από την οπτική των κατασκευαστών, αλλά των ατμιστών.
“Συνιστώ στους ατμιστές να αποφεύγουν την κατανάλωση πολύ γλυκών γεύσεων και ανάλογων προϊόντων shake & vape μέχρι να υπάρξει επιπρόσθετη ανακοίνωση.”
Προσωπικά θα καταναλώσω ότι υγρά έχω ακόμα. Αλλά δεν θα αγοράσω ύποπτα γλυκά υγρά ή προϊόντα Shake & Vape. Στην τρέχουσα κατάσταση, αναγκάζομαι να το κάνω αυτό ως καταναλωτής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συστατικά των υγρών χωρίς νικοτίνη δεν χρειάζεται να εμφανίζονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Και τότε το μόνο που θα απαιτείται είναι να αναφέρονται τα συστατικά σε μια λίστα συστατικών, για παράδειγμα στην εξωτερική συσκευασία. Στη συνέχεια, η ένδειξη E955 θα εμφανίζεται μόνο στα ψιλά γράμματα. Επομένως, το ζήτημα εάν η σουκραλόζη πάνω ή κάτω από το ένα τοις εκατό μπορεί να διασπάσει σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες είναι καθαρά ακαδημαϊκό. Αυτό σίγουρα φαίνεται ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές, αλλά ως καταναλωτής, δεν ξέρω πόσο σουκραλόζη είναι στο υγρό μου. Προσπάθησα επίσης να μάθω από διάφορους κατασκευαστές ποια δοσολογία είναι στην πραγματικότητα «συνηθισμένη» στην αγορά. Οι δηλώσεις ήταν τόσο διαφορετικές και ασαφείς που δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πάνω από το όριο που ορίστηκε από την VdeH, το οποίο είναι κάτω από 0,5%.
Το ερώτημα είναι αναμφίβολα εάν συμπεριλαμβάνονται όλα τα υγρά ή μόνο οι έντονα γλυκές γεύσεις και τα προϊόντα Shake & Vape. Η θερμοκρασία είναι επίσης μάλλον άσχετη. Επειδή οι περισσότερες συσκευές δεν παρέχουν στο χρήστη πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες που έχουν επιτευχθεί. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να τα παρατήσω. Συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές να επισημαίνουν ανάλογα τα προϊόντα τους εάν δεν περιέχουν σουκραλόζη. Αυτό είναι σχετικά γρήγορο και εύκολο στην εφαρμογή. Ωστόσο, η πρόβλεψή μου είναι πολύ λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την άποψη των καταναλωτών και πολύ λιγότερο ελπιδοφόρα σε σχέση με ενός κατασκευαστή. Το BfR είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να ερευνά το ζήτημα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Για να συμπεριληφθεί ένα πρόσθετο στον κατάλογο απαγόρευσης του διατάγματος για τα προϊόντα καπνού, δεν απαιτείται καθόλου σαφής απόδειξη.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί επιστημονικά εάν η αρωματική ουσία διακετύλιο οδηγεί πράγματι σε «πνεύμονα ποπκορν» (βρογχιολίτιδα obliterans). Ωστόσο, απαγορεύεται σε υγρά σύμφωνα με τη διάταξη για τα προϊόντα καπνού. Η τρέχουσα αγορά προϊόντων Shake & Vape, τα οποία καθοδηγείται κυρίως από τους influencers  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα δεν θα διαρκέσει πολύ σε αυτήν τη μορφή. Η σουκραλόζη είναι ένα ακόμη κομμάτι. Η απαγόρευση διαφήμισης και η σύμβαση κρατικών μέσων έχουν άλλη βαρύτητα.
 
BANNER Fizz Freeze Mad Juice adv