Όπως αναφέραμε χθες, η Εκστρατεία για Παιδιά Απαλλαγμένα από τον Καπνό (CTFK) απάντησε γρήγορα στο άρθρο ότι ερευνητές στη Γαλλία εξετάζουν τα πιθανά οφέλη της νικοτίνης για τη μείωση των συμπτωμάτων της πανδημίας του COVID-19. Ο Πρόεδρος του οργανισμού δεν ήταν ο μόνος, καθώς πολλοί άλλοι διαβιβάζουν επίσης τα σχόλιά τους.
Παραδόξως, ο Myers του CTFK ήταν κάποτε ένας προσεκτικός υποστηρικτής του ατμίσματος. Αυτό φάνηκε να αλλάζει από τη στιγμή που η οργάνωση έγινε δικαιούχος εκατομμυρίων δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο Michael Bloomberg αν και αυτό είναι πιθανώς απλώς μια σύμπτωση.
Ο υποστηρικτής της μείωσης της βλάβης και ο γενικός εμπειρογνώμονας Clive Bates σχολίασε: “Σε αντίθεση με τις προσωρινές δηλώσεις σχετικά με τα ασαφή δεδομένα και τις υποθέσεις σχετικά με την προστατευτική επίδραση της νικοτίνης έναντι του COVID-19, ο Matt Myers της εκστρατείας ‘Παιδιά Απαλλαγμένα από τον Καπνό’ δεν επιβαρύνεται με αμφιβολίες. Για αυτόν, είναι σαφές: η νικοτίνη είναι πάντα και παντού επιβλαβής.”
Ο Bates επεσήμανε ότι ο Myers είναι πιθανώς πολύ έμπειρος στην ερευνητική εργασία, “Στόχευση της ‘Θύελλας Κυτοκίνης’ για το Θεραπευτικό της Όφελος” από τους D'Elia, Harrison, Oyston, Lukaszewski και Clark - επιστήμονες στο Εργαστήριο Defence Science and Technology στο Porton Down.
Η μελέτη του 2013 αναφέρει: “ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗΣ: Μόλις μια λοίμωξη έχει εξελιχθεί στο τελικό στάδιο και ένα άτομο αρχίσει να υποφέρει από συμπτώματα ασθένειας (π.χ. πυρετός, πυρεξία), η ανοσοαπόκριση που δημιουργείται σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι επιζήμια για τον ξενιστή εάν οι αλληλουχίες δεν ελεγχθούν κατάλληλα. Επομένως, η εξισορρόπηση του φλεγμονώδους δικτύου μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα πιο αποτελεσματικό μέσο θεραπείας για μετασυμπτωματικές λοιμώξεις παρά να διεγείρει μια ευρεία απόκριση με προφλεγμονώδ εις κυτοκίνες. Μία αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες είναι η παράπλευρη βλάβη που προκαλείται από την ανοσοαπόκριση καθώς προσπαθεί να καθαρίσει το παθογόνο παρά την επίδραση παραγόντων μολυσματικότητας που παράγονται από τον οργανισμό.“
“Ελέγχοντας την προφλεγμονώδη απόκριση (π.χ. πρόσληψη λευκοκυττάρων με την εμφάνιση της λοίμωξης), μια ανοσορυθμιστική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να μειώσει αυτή τη βλάβη των ιστών αποτρέποντας το ανοσολογικό ‘υπερπληθυσμό‘. Παρόλο που μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να μην καθαρίσει τη μόλυνση, μπορεί να υποστηρίξει την επιβίωση έως ότου τοποθετηθεί μια επιτυχής προσαρμοστική ανοσοαπόκριση, επιτρέποντας στην αντιμικροβιακή θεραπεία να είναι αποτελεσματική.”
“Είναι σαφές ότι για λοιμώξεις με παθογόνα όπως ο ιός της γρίπης Α και η F. tularensis, όπου μια μη ρυθμιζόμενη ανοσοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη, μια θεραπευτική στρατηγική θα ήταν να επαναφερθεί ο έλεγχος της φλεγμονώδους απόκρισης.”
“Η νικοτίνη είναι ένας μη εκλεκτικός αγωνιστής του υποδοχέα α7Ach και είναι σε θέση να καταστέλλει την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών μιμούμενη τη δέσμευση της ακετυλοχολίνης. Έχει αποδειχθεί ότι η νικοτίνη μπορεί να μειώσει επιλεκτικά τη φλεγμονώδη απόκριση σε διάφορα σενάρια λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων Legionella pneumophila και Chlamydia pneumoniae. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η νικοτίνη να χρησιμοποιηθεί ποτέ κλινικά λόγω της τοξικότητάς της, της εθιστικής της φύσης και της έλλειψης ακρίβειας."
Η τελευταία πρόταση φαίνεται να φέρει το βάρος της ιστορίας σε αυτήν, επηρεασμένη περισσότερο από τη ρητορική κατά του καπνού από την τρέχουσα σκέψη.
Η εργασία του Porton Down έφτασε μέχρι τον αγαπημένο δημοσιογράφου του Bloomberg, τον Gaspard Sebag, ο οποίος έγραψε: “Η προσέγγιση των Γάλλων επιστημόνων έρχεται σε αντίθεση με τη γενική σκέψη σχετικά με τη νικοτίνη” εκ μέρους του διαχειριστή του. Επιπλέον, σε περίπτωση που η νικοτίνη αποδειχθεί αποτελεσματική, ο Sebag ανέφερε ότι “υποκατάστατα της νικοτίνης… μπορούν να αναπτυχθούν στα εργαστήρια”.
Μια ένδειξη αποδοχής ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει; Πιθανότατα, αλλά ντυμένη επίσης με τον φόβο του ότι αυτό θα αντισταθμίσει τις δεκαετίες αβάσιμου δαιμονισμού που η χημική ένωση έχει λάβει από την κοινότητα ελέγχου καπνού.
Ο καθηγητής John Britton, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Καπνού και Αλκοόλ του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται από το The Independent: “Η νικοτίνη θα μπορούσε να σας προστατεύσει και η δίκη είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, αλλά το μήνυμα προς τους καπνιστές θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή να διακόψουν το κάπνισμα.”
Η καθηγήτρια Linda Bauld είπε στην εφημερίδα: “Εάν οι άνθρωποι έχουν ήδη ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, γνωρίζουμε ότι θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα από το Covid-19. Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα ενώπιον ενός αναπνευστικού παθογόνου όπως το Covid-19, αλλά η νικοτίνη μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον φάρμακο για να διερευνηθεί εάν βοηθάει μεταξύ άλλων θεραπειών. “
Ο Δρ Lion Shahab, του University College London, έχει εργαστεί σε πολλές μελέτες που υποστηρίζουν το άτμισμα ως εργαλείο μείωσης της βλάβης του καπνού. Σχολίασε: “Το χαμηλό ποσοστό των τρεχόντων καπνιστών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να καπνίζουν όταν έχουν την ασθένεια”.
Είναι δύσκολο να δούμε πώς κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρώην καπνιστής απλώς και μόνο επειδή έδειξε συμπτώματα για μερικές ημέρες πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές Manni, Tieri και Soligo (Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Ρώμη) έγραψαν σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Qeios: “Υποστηρίζουμε σθεναρά την υπόθεση της νικοτινικής πρόκλησης ως μια σωστή φαρμακολογική στρατηγική για την πρόληψη ή τη μείωση της υπερφλεγμονής που χαρακτηρίζει τη δεύτερη φάση της ιογενούς λοίμωξης.”
Κι επίσης υπάρχουν οι Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Raymond Niaura και Κωνσταντίνος Πούλας, οι οποίοι γράφουν: “Στις 3 Απριλίου, ήμασταν οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι η νικοτίνη μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με COVID-19 και θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσω κλινικών δοκιμών λόγω των φλεγμονωδών της ιδιοτήτων.”
“Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια είναι ήπια, η βαριά ασθένεια COVID-19 περιλαμβάνει υπερφλεγμονώδη απόκριση, που συνήθως ονομάζεται Θύελλα Κυτοκίνη. Αυτό χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών που μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας και θάνατο.”
“Προτείνουμε ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και πρέπει να αξιολογηθεί επειγόντως μέσω κλινικών δοκιμών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σε μια προσεχή δημοσίευση.”
Ο Jason Kidde, βοηθός γιατρού του Πανεπιστημίου Utah Health στο Salt Lake City , γράφοντας στο MedPage Today, προσθέτει: “Είναι φυσικό να προτρέχουμε στο πρόωρο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα θα είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης COVID-19. Η υπόθεση έχει νόημα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα δεδομένα και να συνεχίσουμε να την αναφέρουμε ως έναν αβάσιμο παράγοντα κινδύνου, παγιωμένου στην προκατάληψη.”