Δημοσίευση από το Medical Xpress
Τα προϊόντα ατμίσματος έχουν συμβάλλει στη μείωση του καπνίσματος, αλλά έχουν αυξήσει τον αριθμό των μαθητών μεσαίας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι εθισμένοι στη νικοτίνη ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω κανονισμών στη διαφήμιση σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες πολιτικής για τα ναρκωτικά, στο Rice University's Baker Institute για τη Δημόσια Χάραξη Πολιτικής.
Η Katharine Neill Harris, μέλος του Alfred C. Glassell III, της Πολιτικής για τα Ναρκωτικά του ινστιτούτου, και ο William Martin, ανώτερος συνεργάτης των Harry and Hazel Chavanne για τη Θρησκεία και τη Χάραξη Πολιτικής στο ινστιτούτο και διευθυντής του Προγράμματος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά, αναφέρουν τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους σε μια νέα έκθεση, "Vaping: Clearing the Air" , "Άτμισμα: Καθαρισμός του Αέρα".
Το κάπνισμα τσιγάρων μειώνεται σταθερά στους μαθητές μέσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά τα στοιχεία από την Εθνική Έρευνα του 2019 για το κάπνισμα, δείχνουν ότι "το 34% των μαθητών λυκείου και το 18% των μαθητών γυμνασίου που ανέφεραν ότι έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα σε διάστημα 30 ημερών, δήλωσαν ότι τα χρησιμοποίησαν για 20 ή περισσότερες ημέρες το μήνα, δείκτης συχνής χρήσης, κάτι δηλαδή που αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη προβληματικής χρήσης ή εξάρτησης", συνέταξαν οι συγγραφείς.
Η απαγόρευση των ατμιστικών προϊόντων θα ήταν πιθανώς επιβλαβής και αναποτελεσματική, γράφουν οι Neill Harris και Martin. Και προσθέτουν, όπως συμβαίνει και με το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών, οι απαγορεύσεις θα επιτρέψουν την επέκταση της υπάρχουσας μαύρης αγοράς για τα προϊόντα αυτά.
Η έκθεση προτρέπει τη δημιουργία κανονιστικών ρυθμίσεων σε ότι αφορά τη διαφήμιση και τις πωλήσεις σε ανηλίκους, διατηρώντας παράλληλα τη θελκτικότητα του ατμίσματος ως μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που καπνίζουν τσιγάρα. Το άτμισμα από τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες,φαίνεται να έχει ως κίνητρο περισσότερο την περιέργεια και την προσδοκία θετικών συναισθημάτων και κοινωνικών εμπειριών, παρά την αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης στα τσιγάρα.
"Όσον αφορά τη χρήση από τους έφηβους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το άτμισμα συνάδει με την επιθυμία των εφήβων να πειραματιστούν με ουσίες που αλλάζουν τη διάθεση και, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το σεξ και άλλες πειραματικές δραστηριότητες που θεωρούνται επικίνδυνες για τους εφήβους, πρόκειται για μια συμπεριφορά που μπορεί να αποθαρρυνθεί αλλά να μην εξαλειφθεί", δηλώνουν οι συγγραφείς.
Η έκθεση υποστηρίζει πως η διαφήμιση πρέπει να είναι περιορισμένη, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα καπνού. Οι πρώτες διαφημίσεις για την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul, για παράδειγμα, δεν ανέφεραν τη νικοτίνη. Οι Martin και Neill Harris περιλαμβάνουν ένα απόσπασμα από τα λόγια μιας γυναίκας ηλικίας 18 ετών που άρχισε να χρησιμοποιεί το Juul στην ηλικία των 15 ετών: "Ήταν παντού, όλοι είχαν από ένα ... και φαινόταν ότι διασκέδαζαν ... Αν ήξερα ότι είχε νικοτίνη, δε θα το έκανα ... Τώρα είμαι τόσο εξαρτημένη από κάτι το οποίο δεν είχα πρόθεση να κάνω. Ήξερα τι προκαλούν τα τσιγάρα. Αυτό το Juul ήταν κάτι το καινούργιο και κανείς δεν ήξερε τι προκαλεί."
Όπως οι καμπάνιες κατά του καπνίσματος που έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση του καπνίσματος μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες, μπορεί να χρειαστεί μια καμπάνια πρόληψης και μείωσης του ατμίσματος για τον περιορισμό της χρήσης, σημειώνουν οι συγγραφείς.