Share the story

«Ορισμένες από τις γνωστές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στον παραδοσιακό καπνό τσιγάρων φέρεται να απελευθερώνει ένας νέος τύπος θερμαινόμενου και όχι καιόμενου τσιγάρου». Η διαπίστωση αυτή ανήκει στα μέλη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία όπου και αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν οι χημικές ενώσεις και η περιεκτικότητα σε νικοτίνη στον καπνό τόσο στα παραδοσιακά τσιγάρα όσο και στις νέες συσκευές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να θερμαίνουν ράβδους καπνού μίας χρήσης που παρέχουν στους χρήστες την αίσθηση της γεύσης του καπνού χωρίς τον καπνό ή την τέφρα.

Το σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι ο καπνός που απελευθερώνεται από αυτό το θερμαινόμενο τσιγάρο περιέχει 84% νικοτίνη, ποσότητα παραπλήσια αυτής που βρίσκεται στα παραδοσιακά τσιγάρα, αναφέρουν ερευνητές και συντάκτες της έρευνας Jama εσωτερικής ιατρικής.

Τα τσιγάρα που δεν καίγονται αλλά απλώς θερμαίνονται απελευθερώνουν επίσης χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα, των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs).

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα τσιγάρα που δεν καίγονται «απελευθερώνουν μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από τα συμβατικά τσιγάρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Reto Auer του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να πληροφορηθούμε τις συνέπειες στην υγεία από το κάπνισμα με θερμαινόμενα και μη καιόμενα τσιγάρα».

«Ωστόσο, δεν υπάρχει ασφαλές ελάχιστο όριο για κάποιες από τις χημικές ουσίες στον καπνό θερμαινόμενου τσιγάρου πρόσθεσε ο Auer για να προσθέσει ότι «ορισμένα από αυτά τα χημικά μπορεί να συμβάλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των καπνιστών».

Ο κ. Reto Auer και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τον καπνό από τα Lucky Strike Blue Lights και τις νεότερες εναλλακτικές συσκευές καπνού, χρησιμοποιώντας μια συσκευή καπνίσματος που αναπτύχθηκε για να «συλλαμβάνει», να εντοπίζει δηλαδή καπνούς από τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Εξετάστηκαν τα περιεχόμενα του προϊόντος I-Quit-Ordinary Smoking (IQOS) της Philip Morris International, το IQOS τσέπης και η συμβατική μάρκα Marlboro HeatSticks και Heets.
Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία των τσιγάρων που δεν καίγονται από τη θερμότητα, η χρήση τους θα πρέπει να περιοριστεί μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα σχετικά με αυτά, υποστηρίζει ο Auer.

«Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες υπήρχαν στον καπνό IQOS, αν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, κατά μέσο όρο», δήλωσε ο Auer και εξηγεί” «Πρέπει να διεξαγάγουμε περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουμε εάν τα IQOS είναι ασφαλέστερα για τους χρήστες ή τους παθητικούς καπνιστές».

Με βάση τα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα θερμού καπνού θα πρέπει να εμπίπτουν στις ίδιες απαγορεύσεις καπνίσματος εντός του χώρου με τα συμβατικά τσιγάρα για να εμποδίζουν τους παθητικούς χρήστες να αναπνέουν τους καπνούς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα προϊόντα καπνού απειλούν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων του παθητικού καπνού, διότι οι υφιστάμενες απαγορεύσεις δεν ισχύουν για τσιγάρα που δεν θερμαίνουν, δήλωσε ο Dr. Mitchell Katz, αναπληρωτής συντάκτης της JAMA Internal Medicine σε ένα σημείωμα του συντάκτη που συνοδεύει τη μελέτη.

«Υπάρχει ανησυχία ότι ο καπνός θερμότητας που δεν καίγεται θα καλύψει τις τοπικές διατάξεις που εμποδίζουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους», δήλωσε ο Katz, διευθυντής του Οργανισμού Υγείας του Los Angeles County. «Αυτό θα βλάψει τη δημόσια υγεία με την παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρήση καπνού», πρόσθεσε ο Katz. «Επιπλέον, το άρθρο καταδεικνύει ότι τα προϊόντα που παράγουν θερμότητα δεν εκλύουν καρκινογόνες ουσίες, οπότε η χρήση αυτών των προϊόντων στον δημόσιο χώρο θα βλάψει την υγεία τόσο του χρήστη όσο και εκείνων που βρίσκονται γύρω του».

Πηγή: https://www.healthweb.gr/top-news/21527-enocho-oso-ke-symvatiko-thermenomeno-tsigaro?fbclid=IwAR0Hm4cGHMF1ENqjFuKdysCi7Q5dKFTb-9SSVX8QwUuQ_9C3074k_NI0BW0