Η πρώτη εξειδικευμένη επιστημονική έρευνα που μελέτησε τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από ανηλίκους κατέληξε στο πόρισμα ότι το άτμισμα δεν αποτελεί «πυλωρό» του καπνίσματος, δηλαδή ότι τα παιδιά που κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν καταφεύγουν στη συνέχεια στο κάπνισμα.
Διάφοροι ειδικοί κατηγορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ότι «μυεί» τους νέους στο κάπνισμα, γεγονός όμως που, όπως φαίνεται από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δεν ισχύει, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εφήβων στη Βρετανία που είχαν δοκιμάσει το τσιγάρο ή που θεωρούσαν «αποδεκτό» το κάπνισμα δεν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, παρά την αλματώδη αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tobacco Control» και ανέλυσε στοιχεία 250.000 εφήβων από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία κατά την περίοδο 1998-2015. Σύμφωνα με αυτήν, οι έφηβοι 13-15 ετών που είχαν δοκιμάσει το τσιγάρο μειώθηκαν από το 60% στο 19%, ενώ οι καπνιστές στις ίδιες ηλικίες κατέγραψαν μείωση από το 19% στο 5%.
Ο δρ Graham Moore δήλωσε για την έρευνα: «Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, ο φόβος της ανάκαμψης του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες εξαιτίας της ύπαρξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ευσταθεί. Με την έρευνα διαπιστώνουμε την επιτυχία των ενεργειών για τη μείωση του καπνίσματος στους νέους τα τελευταία 20 χρόνια και δεν φαίνεται από πουθενά ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συντελεί στη διακοπή αυτής της τάσης».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Linda Bauld τόνισε: «Οι έφηβοι στη Βρετανία δοκίμαζαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο την περίοδο που δεν υπήρχαν νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτό, όπως συμβαίνει και σήμερα. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώνουμε ότι οι έφηβοι καπνιστές συνεχίζουν να μειώνονται ραγδαία».
Από τη μεριά της, η διευθύντρια του οργανισμού «Ash Wales» Suzanne Cass σχολίασε: «Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και ελπίζουμε ότι αυτή θα ενισχύσει την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως ένα πολύ λιγότερο βλαβερό εναλλακτικό του καπνού προϊόν, και όχι το πρώτο βήμα για να γίνει κάποιος καπνιστής»…
Τέλος, ο Simon Clark, διευθυντής της ΜΚΟ Forest, τόνισε: «Η μελέτη δείχνει ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε από την αύξηση του ατμίσματος. Τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψή μας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χαλαρώσει τους περιορισμούς σχετικά με τη διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ήρθε η ώρα για τις τοπικές Αρχές να δώσουν το παράδειγμα και να άρουν τους περιορισμούς της χρήσης του στους δημόσιους αλλά και στους εργασιακούς χώρους».