Δημοσίευση στο Quora
- Roberto Sussman Livovsky, ερευνητής (1991-σήμερα)
Η απόλυτη ασφάλεια είναι κάτι που δεν υπάρχει, είναι πάντα σχετική σε κάποια αναφορά, στη δόση της έκθεσης ή στον τρόπο παροχής. Καμία ουσία ή προϊόν ή φάρμακο είναι 100% ασφαλές ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες: υπερβολικά υψηλή δόση νερού ή οξυγόνου ή καφεΐνης μπορεί να σας σκοτώσει, ενώ μπορείτε να επιβιώσετε με μια πολύ μικρή δόση αρσενικού (πχ σε ρύζι) ή από πολύ σύντομη έκθεση 0,01 δευτερολέπτων στο πλουτώνιο (λόγου χάρη). Κάθε φορά που ακούτε τη φράση «... δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο ... Χ», μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι τρομακτικό κουτσομπολιό για το X, όχι τοξικολογική επιστήμη.
Αντί να ρωτάμε «είναι ασφαλές;», η σωστή ερώτηση θα πρέπει να είναι «είναι ασφαλέστερο από το … Χ;», όπου το X είναι το κατάλληλο πρότυπο. Η ερώτησή σας θα πρέπει να είναι «πότε θα ξέρουμε εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι» ασφαλέστερα από το .. Χ; «.
Τώρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντικαθιστούν τα τσιγάρα καπνού, έτσι το φυσικό συγκριτικό πρότυπο «Χ» είναι το κάπνισμα τσιγάρων. Λοιπόν, σε πόσο καιρό θα ξέρουμε αν είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα ή αν είναι «ασφαλή» σε σύγκριση με τη συνέχιση καπνίσματος τσιγάρων.
Η απάντηση είναι απλή: ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα τσιγάρων τουλάχιστον τα 10 χρόνια έντονης παρατήρησης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος», υπονοώντας ότι είμαστε καταδικασμένοι να πρέπει να περιμένουμε 20-30 χρόνια για να μάθουμε αυτά τα πιθανά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτή η λογική βασίζεται στην υπόθεση ότι:
(1) δεν γνωρίζουμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα,
(2) η επιστήμη βασίζεται (και αναγνωρίζει μόνο) την άμεση επαλήθευση, απορρίπτοντας συμπεράσματα και εκτιμήσεις.
Και τα δύο (1) και (2) είναι λανθασμένα: γνωρίζουμε πολλά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (πάνω από 2000 άρθρα στην επιστημονική και ιατρική βιβλιογραφία τα τελευταία 10 χρόνια) και η επιστήμη εργάζεται κυρίως για την πραγματοποίηση αξιόλογων εκτιμήσεων από συμπεράσματα (δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς στην επιφάνεια του ήλιου με ένα θερμόμετρο στο χέρι για να γνωρίζει ότι η θερμοκρασία του είναι 6000 βαθμοί, γνωρίζουμε με έμμεσα συμπεράσματα μέσω φασματοσκοπίας).
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραδίδουν στον χρήστη (με εισπνοή) ένα αεροζόλ που ονομάζεται "ατμός". Παράγεται στους 180-210 βαθμούς με την ατμοποίηση (ψεκασμό) ενός υγρού διαλύματος που περιέχει προπυλενογλυκόλη (PG), φυτική γλυκερίνη (VG), αρτύματα (αρωματικές γεύσεις) και (προαιρετικά) νικοτίνη. Δεν υπάρχει καύση και τα "σωματίδια" αυτού του αερολύματος είναι υγρά σταγονίδια που παράγονται κυρίως από PG και υγραντικά. Η αέρια φάση είναι κατασκευασμένη από PG, VG, νικοτίνη και χημικές ουσίες: πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), συμπεριλαμβανομένων των αλδεϋδών, που παράγονται με την αποσύνθεση του PG και των αρτυμάτων. Περιέχει νιτροζαμίνες από τη νικοτίνη και ίχνη μεταλλικών μορίων (όχι καθαρά μεταλλικά άτομα). Τα σταγονίδια είναι αβλαβή, διαλύονται στις αναπνευστικές οδούς και η PG μεταβολίζεται εύκολα. Οι νιτροζαμίνες και ορισμένες από τις αλδεΰδες (φορμαλδεΰδη) είναι τοξικές, αλλά βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις μεταξύ 1/50 και 1/15000 (νιτροζαμίνες) σε σύγκριση με τη συγκέντρωσή τους στον καπνό τσιγάρων. Τα ίχνη μετάλλων επίσης βρίσκονται σε αμελητέες συγκεντρώσεις.
Θα μπορούσε κανείς να πει, "έτσι πώς μερικές μελέτες έχουν δείξει ανησυχητικά επίπεδα φορμαλδεΰδης και / ή μέταλλα;". Η απάντηση είναι ότι όλες αυτές οι μελέτες έχουν σοβαρά ελαττώματα στον πειραματικό σχεδιασμό τους. Μελέτες πίσω από το φόβο της φορμαλδεΰδης χρησιμοποιούσαν ατμιστικές συσκευές που λειτουργούσαν σε συνθήκες «ξηρής ρουφηξίας» (όταν το υγρό αναπλήρωσης είχε στεγνώσει και η αντίσταση καίει το απορροφητικό υλικό που παράγει πολλές τοξικές ουσίες). Εντούτοις, δεν υπάρχουν άνθρωποι να ατμίσουν σε αυτές τις συνθήκες, καθώς παράγεται μια αποκρουστική αίσθηση καύσης ενώ οι συσκευές συνεχίζουν να λειτουργούν. Σε μια μελέτη για το φόβο των μετάλλων (από την σχολή ιατρικής του Bloomberg), προέκυψαν τεράστιες εκθέσεις γιατί υπολογίστηκαν από την κατανάλωση αερολύματος από τον συνολικό εισπνεόμενο αέρα σε καθημερινή βάση, ενώ το αερόλυμα που καταναλώνει ένας ατμιστής την ημέρα είναι περίπου 200 εισπνοές ημερησίως. Όλες οι μελέτες εκφοβισμού έχουν αναπαραχθεί και αντικρουστεί. Ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εκθέσει αυτές τις λανθασμένες μελέτες κινδύνου (μπορείτε να γράψετε στο Google το όνομά του και να μπείτε στο ιστολόγιό του για ακριβείς αναφορές).
Η χημεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ απλούστερη (και πολύ, πολύ πιο αβλαβής) σε σύγκριση με εκείνη του καπνού που είναι επίσης ένα αεροζόλ, αλλά παράγεται από καύση στερεάς φυτικής ύλης (φύλλο καπνού) και συνεπώς τα σωματίδια του είναι στερεά (η πίσσα) και η αέρια φάση του αποτελείται από +7000 ενώσεις συμπεριλαμβανομένων 70 καρκινογόνων. Προφανώς, η απουσία καύσης εξηγεί γιατί ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ πιο ασφαλής από τον καπνό τσιγάρων. Υπάρχει τώρα μια ευρεία επιστημονική συναίνεση για αυτό. Οι καλές αναφορές είναι:
1.Αναθεώρηση των στοιχείων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού 2018. E-cigarettes and heated tobacco products: evidence review
2.Νικοτίνη χωρίς καπνό: Μείωση της βλάβης του καπνού. Έκθεση του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών. Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction
Ακόμα και η έκθεση "Οι συνέπειες της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη δημόσια υγεία από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι τα άτμισμα εκθέτει τον χρήστη σε πολύ πιο μειωμένο επίπεδο τοξικότητας, ακόμη και αν διαφωνεί με τις βρετανικές πηγές πάνω σε άλλα θέματα .
Τώρα, μπορεί κάποιος να πει, "ναι, αλλά όλα αυτά βασίζονται στις τρέχουσες παρατηρήσεις και έχουμε χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο για δέκα χρόνια, έτσι τι γίνεται με τους μακροχρόνιους κινδύνους τους;". Επιτρέψτε μου να εξετάσω αυτό το ζήτημα.
Κατ 'αρχάς, είναι δύσκολο να δούμε τις βλαβερές συνέπειες από το άτμισμα. Έχετε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι είτε καπνιστές είτε πρώην καπνιστές. Ως εκ τούτου, η βλάβη της υγείας σε ατμιστές δεν μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά στο άτμισμα. Αυτές οι βλάβες έχουν πιθανότατα προκληθεί από ένα προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος παρά από ένα πιο πρόσφατο ιστορικό. Για να εξετάσουμε τις βλάβες από το άτμισμα και να τις διαχωρίσουμε από το κάπνισμα, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν πληθυσμό ατμιστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η μοναδική μελέτη αυτού του είδους διεξήχθη από τον Dr Polosa για 3,5 χρόνια. [Health impact of E-cigarettes: a prospective 3.5-year study of regular daily users who have never smoked] – Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές βλάβες στην υγεία.
Έτσι, πρέπει να βγάζουμε μελετημένα συμπεράσματα με βάση την επιστήμη που γνωρίζουμε. Υποθέτοντας ότι κατά τις επερχόμενες δεκαετίες υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος διαχωρισμού των επιβλαβών συνεπειών από το άτμισμα από αυτές των προηγούμενων ιστορικών καπνίσματος και υποθέτοντας ότι μπορούμε να εμφανίσουμε ποσοστά από συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους κινδύνους (πιθανότατα να παρακολουθήσουμε αναπνευστικά προβλήματα όπως ο χρόνιος ερεθισμός), δεν μπορούμε να παράγουμε σήμερα ακριβές ποσοστό ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση με το κάπνισμα (εάν οι βλάβες θα είναι μόνο 0,001% ή 1% ή 5% ή 10%). Ωστόσο, βάσει αυτών που γνωρίζουμε (χημεία του ατμού, βιοδείκτες, στατιστικές μελέτες), μπορούμε να βγάλουμε ένα πολύ γερό συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα επιφέρουν πολύ λιγότερη βλάβη σε σχέση με τους κινδύνους από το συνεχιζόμενο κάπνισμα.
Ένα στενά συνδεδεμένο ερώτημα θα μπορούσε να είναι "να υποθέσουμε ότι γνωρίζαμε τα τσιγάρα καπνού μόνο για 10 χρόνια, θα ξέραμε ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα μακροπρόθεσμα (δεκαετίες); " Η απάντηση είναι ναι. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα δεν ήταν γνωστοί το 1920 ή το 1950 λόγω έλλειψης παρατήρησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα ήταν πέρα από τα ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης σήμερα αν γνωρίζαμε τα τσιγάρα για μόλις 10 χρόνια. Εάν γνωρίζαμε και μελετούσαμε τα τσιγάρα για μόνο 10 χρόνια, θα γνωρίζαμε από τη χημική ανάλυση του καπνού, βιοδεικτών και στατιστικών μελετών ότι το συνεχές κάπνισμα τσιγάρων θα συνεπαγόταν υψηλό κίνδυνο για την υγεία. Πιθανόν σε θα γνωρίζαμε πόσο επικίνδυνο είναι σε σχέση με άλλες συμπεριφορές ή ουσίες, αλλά θα γνωρίζαμε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Μετά από παρόμοια συλλογιστική, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το αντίθετο (πολύ μικρός κίνδυνος) από το άτμισμα έχοντας κάνει κάνει παρατηρήσεις και μελέτες μόνο για 10 χρόνια. Ο Δρ Carl V Philips παρέχει μια πολύ πειστική συζήτηση για το θέμα αυτό σε ένα από τα άρθρα του στο Daily Vaper (αυτή είναι η αναφορά What would we know about cigarettes and health if they were as new as e-cigarettes?).
Σε μια από τις καλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα για την χημεία του ατμού, ο Prof. Burstyn έδειξε επανεξετάζοντας εκατοντάδες μελέτες ότι οι εκπομπές ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι μόνο χαμηλότερες από εκείνες των τσιγάρων καπνού αλλά παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των TLV (ανώτατα όρια τιμών) από το NIOSH (Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας) των ΗΠΑ. Το άρθρο του Burstyn δημοσιεύθηκε το 2014 και κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα από τότε δεν χρησιμοποιούνται πλέον, ενώ μερικές σύγχρονες συσκευές λειτουργούν με περισσότερη ισχύ και παράγουν περισσότερο ατμό. Ωστόσο, τα συμπεράσματα του Burstyn ότι τα επίπεδα εκπομπών ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πολύ χαμηλότερα από τα TLV πρέπει να ισχύουν και σήμερα. Αυτό είναι το link για το άρθρο του καθηγητή Burstyn. [Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks].
Βάσει όσων γνωρίζω από τη φυσική και τη χημεία των αερολυμάτων, συμπεραίνω ότι τα αποτελέσματα του Burstyn θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα: οι βλαβερές συνέπειες θα είναι πιθανώς συγκρίσιμες (ίδια τάξη μεγέθους) με τις βλάβες από την έκθεση σε φυσιολογικούς ρύπους στη ζωή στην πόλη και στην ύπαιθρο.
Έτσι, με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα τις ακριβείς βλάβες από το μακροπρόθεσμο άτμισμα ή να κάνουμε μια ακριβή σύγκριση του κινδύνου με το κάπνισμα ή άλλους ρύπους ή τα πρότυπα TLV. Ωστόσο, οι σημερινές γνώσεις που έχουν συγκεντρωθεί σε 10 χρόνια, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε με απόλυτο τρόπο ότι αυτές οι βλάβες θα είναι σημαντικά μικρότερες από το συνεχές κάπνισμα και συγκρίσιμες με την έκθεση στην κανονική ρύπανση.
- Neil Byrne
Αν το "γνωρίζουμε" εννοείτε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες ή τα κύρια μέσα ενημέρωσης που λένε ότι είναι ασφαλή, τότε θα περιμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αντιτίθεται στην επικρατούσα τάση και δίνει την υποστήριξή του στο άτμισμα ως μακράν ασφαλέστερο από το κάπνισμα.
Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι πολλοί στον τομέα της έρευνας έχουν περάσει στη σκοτεινή πλευρά σε μια προσπάθεια να δημοσιευτούν οι εργασίες τους. Στο σημερινό κλίμα, αν θέλετε η εργασία σας να παρατηρηθεί εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, πρέπει να γράψετε κάτι για να ικανοποιήσετε την πείνα των δημοσιογράφων και των πληρωτών τους.
Έχω διαβάσει πολλές δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, και τα ελαττώματα στο σχεδιασμό είναι φανερά. Ο τρόπος με τον οποίο περνούν τις αξιολογήσεις είναι στην εκτίμηση του καθενός.
Μέχρις ότου η επιστήμη εγκαταλείψει το κυνήγι της κοινής αποδοχής και επιστρέψει στον υγιή σκεπτικισμό και την επιδίωξη της γνώσης για γνώση, αυτό και πολλές άλλες καλές ερωτήσεις δεν θα απαντηθούν ποτέ. Το κλίμα πρέπει να αλλάξει.
Αν αποδέχεστε τότε τη βολική άποψη της ατμιστικής κοινότητας, πως το άτμισμα είναι ασφαλές, μέχρι να υπάρξουν σταθερά και αδιάψευστα στοιχεία για το αντίθετο.
- Kathy Lynne, current manager (2000-σήμερα)
Δεν είναι ασφαλή εάν το χρησιμοποιούν οι μη καπνιστές. Ονομάζεται "άτμισμα". Περιέχει νικοτίνη και η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί εθισμό. Δεν είναι ασφαλή, όπως οι διαφημίσεις και η κυβέρνηση προτρέπουν τον κόσμο να πιστέψει. Στην πραγματικότητα είναι για τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν και η νικοτίνη σε αυτό είναι για να βοηθήσει τη μετάβαση από το κάπνισμα στο μη κάπνισμα. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος καπνίσματος, αλλά χωρίς την πίσσα και τις άλλες χημικές ουσίες που περιέχουν τα κανονικά τσιγάρα.
- Andria Duncan, καπνίστρια για 39 χρόνια, ατμίστρια για 5 χρόνια, υποστηρίχτρια του ατμίσματος
Γνωρίζω ήδη, μετά από 5 χρόνια ατμίσματος. Όποιος δεν γνωρίζει ακόμα, δε δίνει την κατάλληλη προσοχή: σε περίπου 10-11 χρόνια συνεχούς αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν έχουν ακόμη σκοτώσει κανέναν, παρά τους ηλίθιους που βάζουν απροστάτευτες μπαταρίες στις τσέπες τους με κλειδιά και κέρματα.
Και οι καπνιστές – ναζί και οι ηλίθιοι της κυβέρνησης μπορεί να μας αποκαλούν “ανέκδοτα”, αλλά υπάρχει μια σταθερά αυξανόμενη δεξαμενή από πρώην καπνιστές που ατμίζουν των οποίων η υγεία έχει βελτιωθεί ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ από τότε που μεταβήκαμε στο άτμισμα. Αυτό είναι πραγματικά το μόνο που πρέπει να ξέρουμε.
Πηγή: https://www.quora.com/How-long-until-we-know-if-e-cigarettes-are-safe