Δημοσίευση στην GOV.UK
- Εισαγωγή
Η έκθεση αυτή ανατέθηκε από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για να συνοψίσει τα στοιχεία χάραξης πολιτικής και νομικών ρυθμίσεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία. Επικεντρώνεται κυρίως στα τελευταία στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους και ενήλικες στην Αγγλία.
Το πλαίσιο της έκθεσης είναι ότι το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρων θανάτων και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Επομένως, εναλλακτικά συστήματα διανομής νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Ορολογία
Ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε κυρίως όταν διατέθηκαν οι πρώτες συσκευές. Αυτές οι συσκευές έμοιαζαν με τσιγάρα καπνού, αλλά από τότε υπήρξε ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των προϊόντων. Το σχήμα των προϊόντων ποικίλει τώρα πολύ.
Αυτή η διακύμανση σημαίνει ότι ο όρος ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι πλέον κατάλληλος και γνωρίζουμε τις συζητήσεις που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, για την ανάπτυξη κοινής ορολογίας. Για την παρούσα έκθεση, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ελπίζουμε να αντικαταστήσουμε αυτήν την ορολογία σε μελλοντικές εκθέσεις, όταν έχει επιτευχθεί συναίνεση.
- Πρόσφατες εξελίξεις πολιτικής και καθοδήγησης
2.1 Κυριότερες αλλαγές
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας (NICE) δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει ενημερωμένη συζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η Επιτροπή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής δημοσίευσε μια έκθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία περιλάμβανε συστάσεις σχετικά με τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών, την παύση του καπνίσματος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στον τομέα της ψυχικής υγείας και τις ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση απάντησε με ένα έγγραφο εντολών που δέχτηκε ευρέως τις συστάσεις της Επιτροπής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με την απάντηση, η κυβέρνηση δεσμεύεται σταθερά για περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό και για ένα σύστημα αναλογικής ρύθμισης.
Μετά από διαβούλευση, η Επιτροπή Διαφημιστικής Πρακτικής (CAP) και η Επιτροπή Τηλεοπτικής Διαφήμισης (BCAP) ανακοίνωσαν την άρση της γενικής απαγόρευσης όσον αφορά ισχυρισμούς για την υγεία σε μη τηλεοπτικές διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων. Επί του παρόντος δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι νέες οδηγίες.
Η νέα καθοδήγηση του NHS (Εθνικό Σύστημα υγείας) ακολούθησε συστάσεις σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς από προηγούμενες αναθεωρήσεις στοιχείων και τοποθέτησε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην ίδια κατηγορία με τα κινητά τηλέφωνα.
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του NHS για την Αγγλία συνέστησε μια νέα καθολική προσφορά για την παύση του καπνίσματος για τους μακροχρόνιους χρήστες εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μαθησιακών αναπηριών. Αυτό θα περιλαμβάνει την επιλογή για τους καπνιστές να μεταβούν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά τη νοσηλεία τους. Μεμονωμένες χώρες τροποποίησαν τις πολιτικές τους σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είτε για να περιορίσουν περαιτέρω τη χρήση τους είτε, στην όπως στην περίπτωση του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, να προωθήσουν τη χρήση τους ως λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις αντί του καπνίσματος.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)ανακοίνωσε ενέργειες για τον περιορισμό της πώλησης και εμπορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους νέους.
2.2 Συνέπειες
Σε γενικές γραμμές, η Αγγλία συνεχίζει να λαμβάνει μικρά προοδευτικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης πως το άτμισμα παραμένει μια βατή και ελκυστική εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.
Εάν οι συστάσεις της Επιτροπής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων διεξάγονται πλήρως από την κυβέρνηση, έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν αυτή την προσβασιμότητα και να απευθύνονται περισσότερο, ιδίως σε χώρους θεραπείας ψυχικής υγείας, όπου τα ποσοστά καπνίσματος είναι υψηλά.
Ωστόσο, στην Αγγλία, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, δεν υπάρχει ακόμη άδεια στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για ιατρική χρήση. Είναι πιθανό ότι περισσότεροι καπνιστές μπορεί να προσελκυσθούν από το άτμισμα εάν χορηγηθεί άδεια στις συσκευές. Τα εμπόδια όσον αφορά την αδειοδότηση και την εμπορική εκμετάλλευση των αδειοδοτημένων προϊόντων χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
- Μέθοδοι
Έχουμε χρησιμοποιήσει στοιχεία από διάφορες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αξιολόγησαν την εξάπλωση στους νέους και στους ενήλικες. Ανατρέξαμε επίσης σε δημοσιευμένες εκθέσεις αυτών των ερευνών συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε αναμενόμενων δημοσιεύσεων, στις οποίες είμαστε συν συγγραφείς.
Κάναμε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας πάνω στην εξάπλωση του ατμίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τις 5 Νοεμβρίου 2018 και εξετάσαμε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος από το NHS Digital από την 1η Απριλίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2018.
- Το άτμισμα στους νέους ανθρώπους
4.1 Βασικά ευρήματα
Στην Αγγλία και στη Μεγάλη Βρετανία στο σύνολό της, ο πειραματισμός με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η συστηματική χρήση παραμένει χαμηλή, ενώ το 1,7% των ατόμων ηλικίας 11 έως 18 ετών στη Μεγάλη Βρετανία είναι αυτοί που αναφέρουν τουλάχιστον εβδομαδιαία χρήση το 2018 (ήταν 0,4% στους εντεκάχρονους και 2,6% στους δεκαοχτάχρονους ).
Το άτμισμα εξακολουθεί να συνδέεται με το κάπνισμα. Το ποσοστό των νέων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον εβδομαδιαίως παραμένει πολύ χαμηλό (0,2% των ηλικιών 11 έως 18 ετών το 2018).
Τα τελευταία δεδομένα για το κάπνισμα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Ελέγχου Καπνού για την Αγγλία είναι από το 2016. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 7% των δεκαπεντάχρονων καπνιστών ήταν τακτικοί χρήστες (τουλάχιστον εβδομαδιαίοι) το 2016 (8% το 2014). Τα δεδομένα του 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Η αναλογία αυτών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αλλά έχουν δοκιμάσει το άτμισμα αυξάνεται.Ο βαθμός στον οποίο οι νέοι αυτοί θα είχαν δοκιμάσει το κάπνισμα εάν δεν ήταν διαθέσιμο το άτμισμα δεν είναι σαφής.
Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ μειώθηκε σταθερά μεταξύ του 1998 και του 2015, ακόμη και μετά την εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε αυτή την περίοδο, η στάση των νέων γίνεται πιο αρνητική απέναντι στο κάπνισμα. Περαιτέρω αναλύσεις της περιόδου μετά το 2015 βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι μελέτες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου υποδεικνύουν μια παρόμοια εικόνα, με τον αυξανόμενο πειραματισμό και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πάροδο του χρόνου από τους νέους. Υπάρχουν στοιχεία από τις Η.Π.Α. ότι το αυξανόμενο άτμισμα συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μείωσης του καπνίσματος τσιγάρων.
4.2 Συνέπειες
Οι τάσεις όσον αφορά το κάπνισμα και το άτμισμα θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται, ιδίως υπό το πρίσμα των ανησυχιών στη Βόρεια Αμερική σχετικά με το κάπνισμα και το άτμισμα από τους νέους.
Απαιτείται εποπτεία σχετικά με τις πηγές προμηθειών των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους, όπως συνιστούσε η προηγούμενη επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων.
Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μετακινούνται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο κάπνισμα και αντίστροφα.
- Το άτμισμα στους ενήλικες
5.1 Βασικά ευρήματα
Τα στοιχεία από διάφορες αντιπροσωπευτικές έρευνες δείχνουν ότι η διεύρυνση του ατμίσματος σε όλους τους ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε σταθερή από το 2015. Το 2017 έως το 2018, οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό ήταν:
- Από 5,4% έως 6,2% για όλους τους ενήλικες
- 14,9% έως 18,5% για τους τρέχοντες καπνιστές
- 0,4% έως 0,8% για άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ
- 10,3% έως 11,3% για τους πρώην καπνιστές (η αύξηση του ατμίσματος μειώθηκε όσο αυξήθηκε ο χρόνος από τη διακοπή του καπνίσματος)
Η εξάπλωση του καπνίσματος κυμάνθηκε από 13,7% έως 17,3% για τον ενήλικα πληθυσμό, αλλά ήταν σημαντικά υψηλότερος στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες (π.χ. 35% των ανθρώπων που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες, καπνίζουν).
Μόλις το ένα τρίτο όλων των σημερινών καπνιστών δεν είχε δοκιμάσει ποτέ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε απόπειρες εγκατάλειψης είναι παρόμοια σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Μεταξύ των μακροχρόνιων πρώην καπνιστών, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι υψηλότερη σε εκείνες των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Αυτό υποδηλώνει ότι εκείνοι από υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα και στη συνέχεια να σταματήσουν τη χρήση τους, ενώ εκείνες από πιο μειονεκτούσες ομάδες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.
Συνολικά, δεν βρήκαμε σαφή συσχέτιση μεταξύ πρώην και σημερινών ατμιστών ανάμεσα στο για πόσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα,των συσκευών που χρησιμοποιούν και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Υπάρχουν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων και της υψηλότερης αντοχής της νικοτίνης, της ποσότητας του χρησιμοποιούμενου υγρού και της μεγαλύτερης ποικιλίας των γεύσεων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Μια έρευνα έδειξε ότι με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι ατμιστές τείνουν να κολλήσουν σε έναν τύπο γεύσης (καπνός, φρούτα, μενθόλη ήταν οι πιο δημοφιλείς τύποι).
Η εγκατάλειψη του καπνίσματος παραμένει ο βασικός λόγος για το άτμισμα σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Τα άτομα από ανώτερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες πιθανότατα άτμιζαν για ευχαρίστηση ενώ τα άτομα από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές άτμιζαν για οικονομικούς λόγους.
Σε διεθνές επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν παρόμοια εξάπλωση του ατμίσματος στους ενήλικες όπως στη Μεγάλη Βρετανία. Σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, η εξάπλωση είναι χαμηλότερη.
5.2 Συνέπειες
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες.
Οι τάσεις πρέπει να παρακολουθούνται, ιδίως όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους καπνιστές, τη χρήση παράλληλα με το κάπνισμα και από τους μακροχρόνιους πρώην καπνιστές.
Δεδομένης της σημασίας της πλήρους διακοπής του καπνίσματος, οι καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να συμβουλεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό.
Οι καπνιστές πρέπει να συμβουλεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν και να διερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
- Χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος στη Αγγλία
6.1 Βασικά ευρήματα
Τα δεδομένα παρακολούθησης από τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος έχουν περιορισμούς, αλλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέρος της απόπειρας διακοπής εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που παρευρίσκονται στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος στην Αγγλία.
Στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, το ποσοστό των προσπαθειών διακοπής από το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει πολύ μικρό (4,1% όλων των προσπαθειών εγκατάλειψης στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος).
Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για να υποστηριχθούν οι προτάσεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος στην Αγγλία.
6.2 Συνέπειες
Ο συνδυασμός ηλεκτρονικού τσιγάρου (η πιο δημοφιλής πηγή υποστήριξης που χρησιμοποιείται από τους καπνιστές στο γενικό πληθυσμό), με την παροχή υποστήριξης για το σταμάτημα του καπνίσματος (ο πιο αποτελεσματικός τύπος στήριξης), θα πρέπει να αποτελεί την προτεινόμενη επιλογή για όλους τους καπνιστές. Αυτή η πρόταση από την προηγούμενη αναθεώρηση αποδεικτικών στοιχείων εξακολουθεί να ισχύει.
Οι ειδικοί στη διακοπή του καπνίσματος και οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας θα πρέπει να παρέχουν συμπεριφορική υποστήριξη στους καπνιστές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Οι ειδικοί στη διακοπή του καπνίσματος και οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας που στηρίζουν τους καπνιστές να σταματήσουν θα πρέπει να λαμβάνουν εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων πάνω στην προσπάθεια διακοπής. Η on-line εκπαίδευση διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο για την Εκπαίδευση και Παύση του Καπνίσματος (NCSCT).
Οι τοπικές αρχές πρέπει να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν και να παρέχουν υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα με τη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων.
- Συγγραφείς και αναφορές
7.1 Προτεινόμενη παραπομπή
McNeill Α, Brose LS, Calder R, Bauld L & Robson Ο (2019). Το άτμισμα στην Αγγλία, ενημερωμένα στοιχεία, Φεβρουάριος 2019. Μια έκθεση που ανατέθηκε από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Λονδίνο: οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
- Ann McNeill (King’s College London)
- Leonie S Brose (King’s College London)
- Robert Calder (King’s College London)
- Linda Bauld (University of Edinburgh, Cancer Research UK)
- Debbie Robson (King’s College London)