Με τη διαδικασία των πρόσθετων λόγων, εντάσσονται στην προσφυγή του ΣΕΕΠΑ και τα άρθρα 96 και 97 του πολυνομοσχεδίου.
Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, στο οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα για την ατμιστική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρόεδρο στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, πέρα από την πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο, απαγόρευση πώλησης γλυκερίνης-αρωμάτων μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ατμιστές, κάτι που συνεπάγεται αυτόματη εξαγωγή του τζίρου στα διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού (οι οποίοι θα πωλούν ελεύθερα στους Έλληνες καταναλωτές), το πολυνομοσχέδιο εισάγει αβάσιμες, αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές προδιαγραφές. Όπως λέει, απαιτεί την αναγραφή «το προϊόν ενδέχεται να είναι βλαπτικό» στα μη νικοτινούχα προϊόντα, σε αντίθεση με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή οδηγία όπου, τα νικοτινούχα προϊόντα καν, δεν έχουν ένδειξη για πιθανή βλάβη! Επίσης, συνεχίζεται η «ίση μεταχείριση των ανίσων», θέτοντας απαγόρευση δημόσιας χρήσης και για το άτμισμα χωρίς νικοτίνη, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα με συμβατικά τσιγάρα. Παρότι, τονίζει ο ίδιος, παθητικό άτμισμα δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών ερευνών.
Μολονότι από το Νοέμβριο ο ΣΕΕΠΑ, επισημαίνει το στέλεχος του Συνδέσμου, έχει καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένο και αιτιολογημένο υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας, εξηγώντας τα καταστροφικά αποτελέσματα των ρυθμίσεων που προβλέπονται, το Υπουργείο αποφάσισε να στρεβλώσει περαιτέρω την ήδη ταλαιπωρημένη από υψηλούς φόρους και απαγορεύσεις, ατμιστική αγορά.
Από το 2018, ο ΣΕΕΠΑ έχει προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της Εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας του Μάη του 2018 και με τη διαδικασία των πρόσθετων λόγων, θα ενταχθούν στην προσφυγή και τα επίμαχα άρθρα 96 και 97 του πολυνομοσχεδίου. Η παραβίαση Εθνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, εκ μέρους του Υπουργείου, θα κριθεί ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 16 Απριλίου 2019, οπότε και έχει οριστεί η συζήτηση.
Ο ΣΕΕΠΑ σκοπεύει να δώσει βροντερό παρόν στη διαδικασία ακροάσεων του νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εξηγήσει τη καταστροφική στρεβλότητα των επιμέρους διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, θεωρεί απαραίτητη τη λήψη ενημέρωσης εκ μέρους της Επιτροπής, από διακεκριμένους επιστήμονες με απόλυτη εξειδίκευση στις έρευνες για το άτμισμα, όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, με περισσότερες από 65 δημοσιευμένες μελέτες σε παγκοσμίου κύρους επιστημονικά περιοδικά, προκειμένου να εκλείψουν οι μύθοι περί του ατμίσματος που περιγράφει η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.
Είναι επίσης δεδομένη η επικοινωνία του ΣΕΕΠΑ με όλα τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, τόσο για το πολυνομοσχέδιο και τις καταστροφικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει, όσο και για τον απαραίτητο ανασχεδιασμό της Εθνικής Πολιτικής για το κάπνισμα, ώστε αφενός να ενταθεί η χρήση του ατμίσματος με κίνητρα για τη διακοπή του καπνίσματος και αφετέρου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος.
Ο ΣΕΕΠΑ εκπροσωπεί περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται 10.000 εργαζόμενοι και μαζί με 400.000 ατμιστές, συνιστούν την ατμιστική κοινότητα στην Ελλάδα. Το άτμισμα, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υποστηρίζει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος είναι υπεύθυνο για τη διακοπή του καπνίσματος από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Και συνεχίζει: κανείς δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει τους πρώην καπνιστές-ατμιστές με προχειρότητα.