Έως και 11 φορές (!) αυξάνονται οι πιθανότητες διακοπής του τσιγάρου με την καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου!
Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.568 ενηλίκων καπνιστών και πρώην καπνιστών στο νόμο Αττικής και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Internal and Emergency Medicine.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο από ομάδα επιστημόνων του Ωνασείου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Δρ. Κ. Φαρσαλινό. Ανάμεσα στα άλλα, έδειξε ότι:
Περίπου το 40% των ενηλίκων που έκοψαν το τσιγάρο από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τα τελευταία χρόνια, επιταχύνθηκε σημαντικά στην Ελλάδα η διακοπή καπνίσματος, καθώς η έρευνα έδειξε ότι το 34,7% των Ελλήνων, που έκοψε το τσιγάρο, τα κατάφερε τα τελευταία 3 χρόνια. Το γεγονός αυτό που πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε οικονομικούς λόγους, αλλά και στη χρήση εναλλακτικών προϊόντων (άτμισμα, χρήση θερμαινόμενων προϊόντων κλπ).
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο πετυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό», τόνισε ο κ. Φαρσαλινός.
Από την άλλη, η έρευνα έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού πιστεύουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο ή και περισσότερο επιβλαβή, σε σύγκριση με το κάπνισμα! Στοιχείο που δείχνει ότι χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού.
Στο σημείο αυτό ο κ. Φαρσαλινός ξεκαθάρισε ότι ολοένα και περισσότερο διεθνείς οργανισμοί αποφαίνονται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέονται με μικρή βλάβη για την υγεία. Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόσφατα η υπηρεσία Public Health England έχει ανακοινώσει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επικίνδυνο σε σύγκριση με το κάπνισμα τσιγάρων!
Όσον αφορά το IQOS (θερμαινόμενο προϊόν καπνού και όχι ηλεκτρονικό τσιγάρο), ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στη χρήση του παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία. Όπως είπε, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το IQOS παράγει λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, σε σχέση με τα κλασικά τσιγάρα, αλλά περισσότερες σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Πηγή: https://virus.com.gr/to-ilektroniko-tsigaro-voitha-apotelesmatika-sti-diakopi-toy-kapnismatos/