Μπορεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να «βοηθούν» στη διακοπή του καπνίσματος αλλά η επιστημονική έρευνα απέχει ακόμα από οριστικά συμπεράσματα
Οι ατμιστές, δηλαδή όσοι επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δύσκολα επιστρέφουν στη χρήση του συμβατικού τσιγάρου, λέει ο κλινικός Παθολόγος Μάρκος Κλονιζάκης που διεξάγει σχετική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Hallam του Σεφιλντ, στη Μ. Βρετανία.
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ήταν από τα πρώτα παγκοσμίως που «αγκάλιασε» το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχουν καταληκτικά συμπεράσματα για την επίπτωσή του στην ανθρώπινη υγεία.
Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στις συσκευές ατμίσματος μπορεί μεν να μην περιέχουν κάποιες από τις επιβλαβείς ουσίες του κλασσικού τσιγάρου, όπως η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα τα οποία είναι επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, τα ρυθμιστικά πλαίσια για το άτμισμα δεν είναι πλήρως καθορισμένα και αυτό δυσχεραίνει και την ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία τόσο του χρήστη του αλλά και όσων βρίσκονται γύρω του.
Ο Δρ. Κλονιζάκης είναι επικεφαλής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Hallam που εστιάζει στα οφέλη και τους κινδύνους που απορρέουν από το άτμισμα ως προς τη διακοπή του καπνίσματος. «Δίνουμε έμφαση στην καρδιαγγειακή υγεία και ιδιαίτερα στις επιδράσεις που έχει στα λεπτά αγγεία και τις αρτηρίες», λέει ο ερευνητής.
Οι συμμετέχονες στο κλινικό δείγμα βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες: χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου με διάλυμα νικοτίνης, ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη και η τρίτη ομάδα κάνει θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος. Όλες οι ομάδες υποβάλλονται και σε συμπεριφορική θεραπεία για να σταματήσουν να καπνίζουν.
Οι ερευνητές αξιολογούν τόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα όσο και της εξάρτησης του οργανισμού από τη νικοτίνη. Επίσης, μετράται η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή και η λειτουργικότητα των λεπτών αγγείων και αρτηριών.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα δείχνουν ότι τα άτομα που με τυχαία επιλογή έχουν ενταχθεί στις ομάδες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανότερο να μην επιστρέψουν πίσω στο συμβατικό και να ολοκληρώσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
«Το εύρημα αυτό υποστηρίζει στοιχεία παλαιότερων μελετών. Ελπίζουμε να μπορέσουμε με τέτοιες μελέτες να βοηθήσουμε τους φορείς Δημόσιας Υγείας να σχεδιάσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Αυτό θα δώσει και περισσότερες επιλογές στους καπνιστές να απαλλαγούν από την επιβλαβή συνήθεια μια για πάντα», καταλήγει ο Μάρκος Κλονιζάκης.