Ενημέρωση από τον Lee Johnson τον Οκτώβριο του 2018
Κατά καιρούς έχει ειπωθεί πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καλύτερα για την υγεία από τα τσιγάρα καπνού.
Με αυτόν τον τρόπο, το λόμπι των πολέμιων του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αγνόησε τις συμβουλές και την έρευνα των πραγματογνώμων και επιστημόνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Έτσι, έχοντας κοιτάξει στο παρελθόν 20 γνώμες από πραγματικούς ειδικούς, εδώ θα βρείτε 20 κορυφαίες μελέτες σε ότι αφορά το άτμισμα για να διαψευστούν οι αμφισβητίες.
Οι μελέτες σε αυτή την ανάρτηση καλύπτουν πολλά βασικά θέματα της συζήτησης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από τους δυνητικούς κινδύνους και τα οφέλη για τους χρήστες μέχρι την αποτελεσματικότητά τους στη διακοπή του καπνίσματος, την τυχόν ύπαρξη κινδύνου για τους παρευρισκόμενους που εισπνέουν τον ατμό και αν θα πρέπει να ανησυχούμε για το άτμισμα στους νέους.
Μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτής της ανάρτησης, θα είστε “εξοπλισμένοι και επικίνδυνοι” - έτοιμοι να πολεμήσετε και να κερδίσετε οποιαδήποτε συζήτηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
- Επιδράσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη λειτουργία του μυοκαρδίου
Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός
Θα δούμε τη δουλειά του Δρ. Φαρσαλινού να αναφέρεται αρκετές φορές σε αυτό το blog. Ο Δρ Φαρσαλινός ένας είναι ειδικός καρδιολόγος από την Ελλάδα, που έχει αφιερώσει πολλές ώρες τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε έρευνες στις οποίες μελετάται ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων και συγκρίνεται με τον καπνό τσιγάρων.
Έχω επιλέξει αυτή τη μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2012, ως την πρώτη στον κατάλογό μου, διότι έθεσε τα θεμέλια για κάθε επακόλουθη έρευνα από τον Φαρσαλινό και την ομάδα του. Είναι η πρώτη στο είδος της που παρουσιάζει κλινικές αποδείξεις σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και την επίδρασή του στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Επιστρατεύτηκαν δύο ομάδες συμμετεχόντων για τη μελέτη, μια ομάδα καπνιστών και μια ομάδα πρώην καπνιστών που είχαν μεταβεί τελείως στο άτμισμα. Έλαβαν μετρήσεις της λειτουργίας της καρδιάς και στη συνέχεια ζήτησαν από τους καπνιστές να καπνίσουν ένα τσιγάρο και από τους ατμιστές να ατμίσουν για μερικά λεπτά. Μετά από αυτό, διεξήγαγαν άλλη μια σειρά μετρήσεων. Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου, παρατηρήθηκε αύξηση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (τα ανώτερα και τα κατώτερα νούμερα ανάγνωσης αρτηριακής πίεσης, αντίστοιχα), ενώ οι ατμιστές παρουσίασαν μόνο μια ασήμαντη αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Όσο για τις μετρήσεις της λειτουργίας της καρδιάς, το κάπνισμα επιβαρύνει τη λειτουργία σε μια περιοχή της καρδιάς, ενώ το άτμισμα δεν έχει καμία επίδραση.
Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε αρχικά σε ένα συνέδριο και η ομάδα δημοσίευσε παρόμοια έρευνα στο BMC Cardiovascular Disorders το 2014.
2. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν πολύ υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης μόνο σε συνθήκες που είναι ούτως ή άλλως αποτρεπτικές προς τους χρήστες: μια αναπαραγωγική μελέτη υπό εξακριβωμένες συνθήκες πραγματικής χρήσης.
Κωνσταντίνος Ε. Φαρσαλινός, Βασίλης Βουδρής, Αλκέτα Σπύρου και Κωνσταντίνος Πούλας
Η μελέτη για τη φορμαλδεΰδη της εφημερίδας New England Journal of Medicine είναι μια από τις πιο γνωστές μελέτες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία οδήγησε σε πολλούς πηχυαίους τίτλους που προειδοποιούσαν για τους κινδύνουςτης φορμαλδεΰδης στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εντούτοις, η έρευνα επικρίθηκε αμέσως από τους ατμιστές για τις μη ρεαλιστικές συνθήκες ατμίσματος που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή. Οι συγγραφείς εξέτασαν έναν ατμοποιητή χαμηλής ποιότητας σε μια ρύθμιση πολύ υψηλότερης τάσης από ό, τι μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί.
Οι επικρίσεις αρχικά αγνοήθηκαν, αλλά κέρδισαν πολύ περισσότερη πρόσφυση όταν ο Δρ Φαρσαλινός και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μελέτη που επιβεβαίωσε ότι η ικανότητα του απορροφητικού υλικού του κάθε ατμοποιητή συνδέεται άρρηκτα με το εύρος των ρυθμίσεων στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παραγωγή φορμαλδεΰδης.
Αλλά η μελέτη που είναι στον κατάλογο είναι μια άμεση αναπαράσταση της έρευνας NEJM, την οποία ο Δρ Φαρσαλινός και οι συνάδελφοί του είχαν δημοσιεύσει το 2017. Οι ερευνητές πήραν τον ίδιο εξοπλισμό με αυτόν που χρησιμοποίησαν στην αρχική μελέτη και χρησιμοποίησαν το ίδιο με τη μελέτη πρόγραμμα εισπνοών επίσης. Το βασικό πρόσθετο βήμα ήταν η επιστράτευση 26 έμπειρων ατμιστών για να δοκιμάσουν το πρωτόκολλο πριν εξεταστεί το τι υπάρχει στον ατμό. Οι ατμιστές δοκίμασαν 5 με 7 ρουφηξιές σε αυξανόμενες τάσεις (με ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσά τους) και τους είπαν να επιβεβαιώσουν μόλις εντοπίσουν την απαίσια γεύση που υποδεικνύει “στεγνή τζούρα”. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατμιστών είπε ότι πήραν στεγνή τζούρα στα 4.2 V ή λίγο χαμηλότερα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις δήλωσαν ότι πήραν στεγνή τζούρα στα 4.4 V.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα της φορμαλδεΰδης στον ατμό αυξάνονται δραστικά σε περιπτώσεις στεγνής ρουφηξιάς. Ακόμη και στο ανώτερο όριο της ρεαλιστικής χρήσης - και χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις των “χειρότερων περιπτώσεων”, όπως έκαναν οι συντάκτες της μελέτης NEJM - οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια μέρα ατμίσματος θα μείωνε την έκθεσή κάποιου σε φορμαλδεΰδη κατά 32% σε σύγκριση με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα τη μέρα. Εν ολίγοις, η μελέτη έδειξε ότι τα αποτελέσματα του εγγράφου NEJM ήταν εντελώς άσχετα με τη ρεαλιστική χρήση, λόγω των επιδράσεων της στεγνής τζούρας.
3. Εκπομπές άνθρακα στο αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου: Συστηματική αναθεώρηση και μεθοδολογικές εκτιμήσεις
Κωνσταντίνος Ε. Φαρσάλινος και Gene Gillman
Το θέμα της φορμαλδεΰδης έκανε τόσο μεγάλη φασαρία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο Δρ Φαρσαλινός και η μεταγενέστερη έρευνα της ομάδας του τα έβαλαν όλα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε στις αρχές του 2018, να είναι η σωστή στιγμή για μια πλήρη περίληψη όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Η συστηματική ανασκόπηση από τους Δρ Φαρσαλινό και Gene Gillman κάνει ακριβώς αυτό, εξετάζοντας πάνω από 32 μελέτες και εφιστώντας την προσοχή στα προβλήματα με τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές.
Όχι μόνο οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα ήταν ασυμβίβαστα, πολλά από αυτά εμπίπτουν στο πρόβλημα των στεγνών ρουφηξιών και ως εκ τούτου έχουν ελάχιστη ή καθόλου σημασία για τους ατμιστές στον πραγματικό κόσμο. Εκτός από το γεγονός ότι εφιστά την προσοχή στις μελέτες αναπαραγωγής που δημοσιεύει ο Δρ Φαρσαλινός και η ομάδα του, το έγγραφο περνάει κάποιες συμβουλές - κάτι που ομολογουμένως είναι βασικό για όλους όσους είναι εξοικειωμένοι με το άτμισμα -να εξασφαλίσουν ότι οι στεγνές ρουφηξιές δεν αποτελούν ζήτημα μελλοντικής έρευνας. Η απλούστερη συμβουλή είναι, οι ατμιστές πρώτα να ελέγχουν το πρωτόκολλο για να το επικυρώνουν πριν απότη διεξαγωγή μιας μελέτης, αλλά μόνο τέσσερις από τις 32 μελέτες στο σύνολο στην πραγματικότητα το έκαναν.
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση είναι η ιδανική αντίκρουση στις ανησυχίες σχετικά με τη φορμαλδεΰδη, την ακεταλδεΰδη, την ακρολεΐνη και άλλες παρόμοιες χημικές ουσίες στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά σε συνδυασμό με την άμεση αναπαραγωγή της μελέτης NEJM παραπάνω.
4. Μπορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα φαρμακευτικά βοηθήματα να αυξήσουν τη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων; Ευρήματα από μια εθνική αντιπροσωπευτική ομάδα των Αμερικανών καπνιστών.
Benmarhnia, T., Pierce, J.P., Leas, E., White, M. M., Strong D.R., Noble, M. L. and Trinidad, D.R.
Ένα από τα βασικά ζητήματα στη συζήτηση για το άτμισμα, είναι εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και, εάν ναι, πόσο αποτελεσματικά είναι. Πολλές μελέτες έχουν επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την ερώτηση, αλλά αρκετές από αυτές χρησιμοποιούν όχι και τόσο ιδανικές μεθόδους και δεν προσθέτουν κάτι αξιόλογο σε όσα γνωρίζουμε.
Ωστόσο, αυτή η αμερικανική μελέτη εξέτασε πάνω από 3.000 απόπειρες διακοπής από καπνιστές που συμμετείχαν στη μελέτη του οργανισμού Πληθυσμιακής Αξιολόγησης για το Κάπνισμα και την Υγεία (PATH) στις ΗΠΑ από το 2013 έως το 2015. Εξέτασαν την επίδραση των φαρμακευτικών βοηθημάτων για τη διακοπή του καπνίσματος και των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διαρκή αποχή από τα τσιγάρα (που ορίζονται ως 30 ή περισσότερες ημέρες μη καπνίσματος). Ταίριαξαν, ακόμα, τους συμμετέχοντες ανάλογα με το πόσο θα δυσκολεύονταν να σταματήσουν,για να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες ήταν αρκετά συγκρίσιμοι.
Πρώτον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν το πιο δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος - το οποίο χρησιμοποίησε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των καπνιστών που προσπάθησαν να σταματήσουν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν ότι οι συμμετέχοντες που άτμιζαν ήταν πολύ πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα μέχρι το τέλος της μελέτης. Αν και από τα πιο ευρέως συνιστώμενα βοηθήματα διακοπής από τους επαγγελματίες, οι φαρμακευτικές προσεγγίσεις (συμπεριλαμβανομένου του Chantix, Wellbutrin / Zyban και των επιθεμάτων / των τσιχλών) δεν βελτίωσαν σημαντικά τα ποσοστά διακοπής. Εν ολίγοις, το άτμισμα δούλεψε για τους καπνιστές, αλλά τα φάρμακα και οι θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης δεν βοήθησαν καθόλου.
5. Διερεύνηση μέσα στην ομίχλη: Συστηματική ανασκόπηση του τι μας λέει η χημεία των μολυσματικών ουσιών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για τους κινδύνους στην υγεία
Igor Burstyn
Αυτή η μελέτη του Igor Burstyn, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, εξετάζει τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και αν θα πρέπει ή όχι εμείς (ή οι γύρω μας) να ανησυχούμε για την έκθεση στον ατμό. Όπως συμβαίνει με όλες τις χημικές ουσίες οποιουδήποτε είδους, η μελέτη συνιστά την παρακολούθηση της γενικής υγείας ατόμων που εκτίθενται στις χημικές ουσίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις όσο το δυνατόν μικρότερες.
Ο Burstyn εξέτασε τη γενική ανασκόπηση και τη “γκρίζα” βιβλιογραφία για τα χημικά σε ατμό και συνέκρινε τα ανιχνευθέντα επίπεδα με τις Αρχικές Οριακές Τιμές, τα οποία είναι τα πλέον αναγνωρισμένα παγκοσμίως όρια έκθεσης σε χώρο εργασίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προβλεπόμενων ημερήσιων εκθέσεων ήταν αρκετά κάτω από το 1% των επιτρεπόμενων επιπέδων στο χώρο εργασίας, ενώ η έκθεση σε ακρολεΐνη και φορμαλδεΰδη ήταν κάτω από το 5% των ορίων τους. Στις μόνες χημικές ουσίες που είναι πιθανό να εκτεθεί κάποιος σε πιθανόν ανησυχητικά ποσά - με βάση τα οριακά προληπτικά όρια σε χώρο εργασίας- είναι τα δηλωμένα συστατικά PG και VG.
Ο Burstyn τονίζει επίσης ότι η έκθεση για τους παρευρισκόμενους είναι πιθανό να είναι “σε τάξη μεγέθους μικρότερη” από ότι είναι η απευθείας ροή ατμού.
Εν ολίγοις, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες για τους ατμιστές σε ότι αφορά τις χημικές ουσίες στον ατμό.
6. Νικοτίνη χωρίς καπνό: Μείωση της βλάβης από τον καπνό
Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών
Η έκθεση του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μία από τις πιο γνωστές και ευρέως αναφερόμενες ανασκοπήσεις των στοιχείων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.Η έκθεση είναι τεράστια, αλλά είναι απολύτως γεμάτη από χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα στη Βρετανία, τη νικοτίνη, τις τρέχουσες προσπάθειες ελέγχου του καπνού, τα προϊόντα νικοτίνης χωρίς καπνό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η ανάγνωση ολόκληρης αυτής της εργασίας είναι μεγάλο εγχείρημα,αλλά τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήχθη μέχρι το 2016 και κυκλοφόρησαν από την έκθεση, είναι πολύ θετικά όσον αφορά τις δυνατότητες μείωσης των επιβλαβών συνεπειών μέσω του ατμίσματος.
Η έκθεση δηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος και οι ανησυχίες για “εξομάλυνση” του καπνίσματος ή λειτουργίας του ατμίσματος ως πύλη για το τσιγάρο είναι παραφουσκωμένες, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται συντριπτικά από τους υπάρχοντες καπνιστές που αναζητούν έναν τρόπο να μειώσουν τις βλάβες που υφίστανται.
Από την άποψη της βλάβης, η έκθεση αναφέρει ότι είναι πιθανότερο να είναι πιο επικίνδυνη για τους χρήστες από τα επιθέματα και τις τσίχλες νικοτίνης, αλλά ότι οι κίνδυνοι από το μακροπρόθεσμο άτμισμα είναι απίθανο να υπερβούν το 5% των κινδύνων από το κάπνισμα.
Η περίληψη της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα:
“Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας είναι σημαντικό να προωθηθεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, NRT και άλλων προϊόντων νικοτίνης χωρίς καπνό όσο το δυνατόν ευρύτερα, ως υποκατάστατο του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο”
7. Ηλεκτρονικά τσιγάρα για τη διακοπή του καπνίσματος
Jamie Hartmann‐Boyce, Hayden McRobbie, Chris Bullen, Rachna Begh, Lindsay F Stead και Peter Hajek
Οι ανασκοπήσεις του Cochrane είναι ευρέως σεβαστές συστηματικές ανασκοπήσεις όλων των στοιχείων σε ένα συγκεκριμένο θέμα και η άποψή τους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων για διακοπή του καπνίσματος έχει μεγάλη βαρύτητα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και άλλες μελέτες που μετρούσαν την αποχή από το κάπνισμα μετά από περίοδο έξι μηνών ή και περισσότερο. Βρήκαν δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και 21 στατιστικές υποομάδες μελετών για την ανάλυσή τους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο δοκιμές δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τα εικονικά (δηλαδή χωρίς νικοτίνη) ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, η μία μελέτη που συνέκρινε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τα επιθέματα νικοτίνης δεν βρήκε διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας.
Τα αποδεικτικά στοιχεία βαθμολογούνται ως “χαμηλά” από τα πρότυπα ποιότητας λόγω ενός μικρού αριθμού δοκιμών και λίγων συμμετεχόντων, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή ενέχουν πολλή αβεβαιότητα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν με αξιοπιστία και, παρόλο που η ποιότητα ήταν χαμηλότερη, οι συμπληρωματικές μελέτες υποστήριζαν επίσης αυτό το αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν μελέτες που να ανιχνεύουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από το άτμισμα για διάστημα έως δύο ετών και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι υπάρχουν 15 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες θα μπορούσαν να τύχουν τέτοιας επανεξέτασης στο μέλλον.
8. Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μεθοδολογικά και ιδεολογικά ζητήματα και προτεραιότητες έρευνας
Jean-François Etter
Ο καθηγητής Etter εξετάζει τη μεθοδολογία και τα ιδεολογικά ζητήματα που υπάρχουν στην τρέχουσα έρευνα. Οι μέθοδοι δοκιμών πρέπει να αλλάζουν όσο γρήγορα αλλάζει και η τεχνολογία όταν πρόκειται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Πολλοί ατμιστές γνωρίζουν ότι οι τρέχουσες συσκευές μας θα είναι “ξεπερασμένες” σε κάποιους μήνες και ο Etter τονίζει ότι οι μακροπρόθεσμες μελέτες είναι σημαντικές αλλά πρέπει να κατανοηθούν ότι θα είναι ξεπερασμένες από τη στιγμή που θα δημοσιευτούν. Για να καταπολεμηθεί αυτό, η έρευνα πρέπει να γίνει αποτελεσματικά και γρήγορα.
Ο Etter επισημαίνει ότι η αδυναμία αναγνώρισης πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα και όχι απολύτως ασφαλή, δημιουργεί μια αρνητική στάση απέναντι σε προϊόντα που μειώνουν τους κινδύνους του καπνίσματος. Η έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων από φορείς της δημόσιας υγείας, τα μέσα ενημέρωσης και τις αρχές για τον έλεγχο του καπνού δεν αντικατοπτρίζει πάντα τα πραγματικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη.
Συμπερασματικά, καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν υπόψη τις ακούσιες συνέπειες των υπερβολικών μέτρων ρύθμισης.
9. Αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικό χώρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απεριόριστη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ένα μικρό δωμάτιο
Grant O’Connell, Stéphane Colard, Xavier Cahours και John D. Pritchard
Ένα από τα βασικά ζητήματα για τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ο βαθμός στον οποίο υπάρχει κίνδυνος - αν υπάρχει – για όσους παρευρίσκονται και εισπνέουν σε ένα δωμάτιο με κάποιους που ατμίζουν. Η μελέτη αυτή αποσκοπούσε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, επιστρατεύοντας πέντε άτομα (τρεις τακτικούς ατμιστές και δυο ανθρώπους που δεν ατμίζουν) να παραμείνουν ατμίζοντας για περίπου τρεις ώρες σε ένα δωμάτιο 40 τετραγωνικών μέτρων. Ανέλυσαν τον αέρα στην αίθουσα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συνεδρία.
Οι συγγραφείς εξέτασαν για νικοτίνη, PG, VG, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, καρβονύλια (όπως φορμαλδεΰδη), μέταλλα και νιτροζαμίνες που βρίσκονται ειδικά στον καπνό. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των περισσότερων χημικών ουσιών, με εξαίρεση την PG - η οποία μειώθηκε γρήγορα μετά τη συνεδρία. Ανίχνευσαν επίσης μια μικρή αύξηση στα επίπεδα καρβονυλίου, αλλά αυτά παρέμειναν καλά στα επίπεδα κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Οι συγγραφείς κατέληξαν:
“Οι επιπρόσθετες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα ενός εσωτερικού χώρου που απελευθερώνονται από το αεροζόλ των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι απίθανο να παρουσιάσουν κάποιο θέμα ποιότητας του αέρα για τους παρευρισκόμενους στα μετρημένα επίπεδα”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας, αλλά οι συγγραφείς ήταν υπάλληλοι της Imperial Tobacco Group / Fontem Ventures.
10. Επίδραση της αποχής από το κάπνισμα και της μείωσης των ασθματικών καπνιστών από τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα: στοιχεία από το φορέα Ανατροπή Βλαβών
Riccardo Polosa, Jaymin Morjaria, Pasquale Caponnetto, Massimo Caruso, Simona Strano, Eliana Battaglia και Cristina Russo
Το άσθμα πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και επιδεινώνεται περαιτέρω από το κάπνισμα ή από τη συναναστροφή με καπνιστές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να μειώσουν τη χρήση του τσιγάρου, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με το άσθμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία των πνευμόνων χρησιμοποιώντας δοκιμές σπιρομέτρησης, οι οποίες εξετάζουν πράγματα όπως η ποσότητα του αέρα που μπορείτε να εκπνεύσετε μετά τη λήψη της βαθύτερης αναπνοής που μπορείτε να πάρετε. Επιπλέον, διεξήγαγαν δοκιμές υπερευαισθησίας των αεραγωγών, που είναι το χαρακτηριστικό ζήτημα για άτομα με άσθμα. Επίσης, αξιολόγησαν την κατάστασή τους με βάση ένα ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο του άσθματος και τον αριθμό των περιπτώσεων κατά τις οποίες η κατάστασή τους επιδεινώθηκε (και απαιτήθηκε βραχυπρόθεσμη πρόσθετη θεραπεία) κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η μελέτη έλαβε τις βασικές μετρήσεις πριν οι ασθματικοί μεταβούν στο άτμισμα, και στη συνέχεια έγινε επανέλεγχος 6 και 12 μήνες αργότερα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων, ο έλεγχος του άσθματος και η υπερευαισθησία των αεραγωγών βελτιώθηκαν τόσο στους συμμετέχοντες που είχαν μεταβεί τελείως στο άτμισμα όσο και σε αυτούς που έγιναν διπλοί χρήστες. Υπήρξαν επίσης μειώσεις στον αριθμό των παροξύνσεων, αλλά αυτές οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η μετάβαση στο άτμισμα οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης των ασθματικών.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης οδηγούν τους ερευνητές να προτείνουν μεγάλες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τις παρατηρήσεις τους.
11. Τα μέταλλα που εκπέμπονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν λόγο ανησυχίας για την υγεία; Μια ανάλυση αξιολόγησης κινδύνου της παρούσης διαθέσιμης λογοτεχνίας
Κωνσταντίνος Ε. Φαρσαλινός, Βασίλης Βουδρής και Κωνσταντίνος Πούλας
Ένα από τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι ο ατμός περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες και τα μέταλλα είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα. Ωστόσο, η παρουσία ενός δυνητικά επικίνδυνου χημικού δεν αποτελεί σημάδι κινδύνου από μόνο του, διότι η δόση καθιστά το δηλητήριο - δηλαδή η ποσότητα της ουσίας είναι απολύτως απαραίτητη για την εκτίμηση του κινδύνου.
Αυτό το έγγραφο από τον Δρ Φαρσαλινό και τους συναδέλφους του εξετάζει τα στοιχεία για τα μέταλλα στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση κινδύνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρότυπα που θεσπίστηκαν για τα εισπνεόμενα φάρμακα από την Αμερικανική Φαρμακοποιία, τα όρια εργασιακών ορίων που ορίστηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH) και ένα από τα γραφεία του Οργανισμού για το Μητρώο Τοξικών Ουσιών και Νόσων. Βάσισαν την εκτίμησή τους σε μια ακραία περίπτωση 1200 εισπνοών ημερησίως-τις διπλάσιες από όσες πραγματοποιούν οι περισσότεροι ατμιστές.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στα περισσότερα μέταλλα είναι πολύ χαμηλότερη από το όριο για τα εισπνεόμενα φάρμακα, με εξαίρεση το κάδμιο σε ένα μόνο από τα 13 προϊόντα που δοκιμάστηκαν, τα οποία υπερέβησαν το όριο κατά 10%. Όλα τα προϊόντα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα όρια που έθεσαν οι άλλοι δύο ρυθμιστικοί φορείς, ακόμη και με τις ακραίες υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν για το ποσό ατμίσματος κάθε μέρα.
Οι ερευνητές συμπέραναν:
“Με βάση τα σημερινά διαθέσιμα δεδομένα, η συνολική έκθεση σε μέταλλα από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ανησυχία για την υγεία των καπνιστών που μεταβαίνουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά αποτελεί περιττή πηγή έκθεσης για τους μη καπνιστές”.
Με άλλα λόγια, αν είστε καπνιστές, καλύτερα να ατμίζετε. Αλλά αν είστε μη καπνιστές καλύτερα να μείνετε έτσι!
12. Χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο: Πορίσματα από πέντε έρευνες 2015-2017
Linda Bauld, Anne Marie MacKintosh, Brian Eastwood, Allison Ford, Graham Moore, Martin Dockrell, Deborah Arnott, Hazel Cheeseman and Ann McNeill
Οι άνθρωποι που αντιτίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνεχώς αναφέρουν το ζήτημα του ατμίσματος από τους νέους ανθρώπους. Το άτμισμα μπορεί να είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα, παραδέχονται, αλλά δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους κόλπους της νεολαίας, εθίζοντας τους νέους στη νικοτίνη και πιθανόν δίνοντάς τους ώθηση να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Η μελέτη αυτή εξετάζει τα δεδομένα από πέντε έρευνες του Ηνωμένου Βασιλείου που διεξήχθησαν μεταξύ 2015 και 2017 για να δούμε την έκταση που έχει πάρει το άτμισμα στους νέους, συμπεριλαμβανομένων δύο ερευνών από την ASH, σχολικών ερευνών από την Ουαλία και τη Σκωτία και της Έρευνας για την Πολιτική για τον Καπνού στους Νέους.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ καθησυχαστικά για όλους όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο της ανόδου του ατμίσματος στη νεολαία της Βρετανίας. Το 2015 και το 2016, στις ηλικίες 11-16 ετών το ποσοστό ανάμεσα στο 11 και 20% είχε δοκιμάσει το τσιγάρο, ενώ το ποσοστό ανάμεσα στο 1 και 4% κάπνιζε τακτικά. Όσον αφορά το άτμισμα, το ποσοστό ανάμεσα στο 7 και 18% το δοκίμασε, ενώ το ποσοστό που άτμιζε τακτικά ήταν 1 ως 3%.
Η μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το άτμισμα στους μη καπνιστές, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ανάμεσα στο 4 και 10% δοκίμασαν μια φορά το άτμισμα και μόνο ανάμεσα στο 0.1 και 0.5% άτμιζε τακτικά.
Αντιθέτως, το 67 έως 92% των τακτικών καπνιστών είχε δοκιμάσει το άτμισμα και μεταξύ αυτών το 7 ως 38% άτμιζε τακτικά. Η εικόνα είναι απλή: η πλειονότητα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου των νεαρών είναι πειραματική και η τακτική χρήση περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε νεαρούς που κάπνιζαν ή είχαν προηγουμένως καπνίσει.
Οι πολίτες που επικρίνουν το άτμισμα θα μπορούσαν να επισημάνουν ότι η μελέτη αυτή ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα για να μετριάσετε τους φόβους για το άτμισμα των νέων στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία, για παράδειγμα. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχετικά ανεκτική στάση απέναντι στο άτμισμα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Εξαιτίας αυτού, θα περίμενε κανείς ότι αν το άτμισμα θα προκαλέσει ένα πρόβλημα στους κόλπους της νεολαίας, θα ήταν πιθανό να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
13. Μοτίβα των γεύσεων στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από ενήλικους ατμιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες: Έρευνα στο διαδίκτυο
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Christopher Russell, Γιώργος Λαγουμαντζής και Κωνσταντίνος Πουλάς
Ο Δρ Φαρσαλινός, ο Christopher Russell και οι συνάδελφοί του υπέβαλαν απευθείας αυτή τη μελέτη στο FDA ανταποκρινόμενοι στο αίτημά τους για δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα των γεύσεων στα προϊόντα καπνού. Η έρευνα καλύπτει σχεδόν 70.000 ενήλικες ατμιστές στις ΗΠΑ και διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018. Η έρευνα προωθήθηκε από μεγάλες ομάδες υπεράσπισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, οπότε οι περισσότερες από τις απαντήσεις προέρχονταν από αφοσιωμένους ατμιστές. Ωστόσο, περίπου το 5% των ερωτηθέντων ήταν μη καπνιστές, ενώ οι περισσότεροι ήταν πρώην καπνιστές.
Οι ερευνητές διαχώρισαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με την καπνιστική κατάσταση των ερωτηθέντων - τρέχοντες, πρώην και μη καπνιστές - αλλά δεν έκανε ουσιαστικά καμία διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα: τα φρούτα, τα επιδόρπια και οι καραμέλες ήταν οι τρεις δημοφιλέστερες κατηγορίες γεύσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, με αυτή τη σειρά. Αυτό ήταν πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την καπνιστική κατάσταση του καθενός και τόσο για όταν οι ατμιστές πρωτοξεκίνησαν όσο και για τώρα. Η συνήθης φιλολογία είναι ότι οι γλυκές γεύσεις προορίζονται να προσελκύσουν τους μη καπνιστές και τους νέους στο άτμισμα. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς ότι στις ΗΠΑ, όλοι οι ενήλικοι ατμιστές προτιμούν αυτές τις γεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του 74,6% των ερωτηθέντων που έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο όταν διέκοψαν το κάπνισμα.
Με λίγα λόγια, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η απαγόρευση γεύσεων θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ενήλικες που σκοπεύουν ή είναι πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα μέσω του ατμίσματος.
14. Ο αντίκτυπος των περιγραφικών στοιχείων των γεύσεων σχετικά με το ενδιαφέρον των μη καπνιζόντων εφήβων και των ενήλικων καπνιστών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Saul Shiffman, PhD, Mark A. Sembower, MS, Janine L. Pillitteri, PhD, Karen K. Gerlach, PhD, MPH και Joseph G. Gitchell, BA
Οι ατμιστές γνωρίζουν ότι οι γεύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο ατμιστικό ταξίδι μας, όπως φαίνεται από την προηγούμενη μελέτη. Γνωρίζουμε επίσης ότι είμαστε συνεχώς υπό τον έλεγχο εκείνων που υπονοούν ότι οι κατασκευαστές εμπορεύονται στα παιδιά με καραμέλες ή γλυκές γεύσεις.
Η μελέτη αυτή ήρθε πριν από την προηγούμενη, αλλά απευθύνεται πιο άμεσα στην βασική ανησυχία των αντιπάλων του ατμίσματος. Δείχνει ότι οι έφηβοι που δεν καπνίζουν προσελκύονται λιγότερο από τις γεύσεις από ότι οι ενήλικες καπνιστές. Το ενδιαφέρον μεταξύ και των δύο ομάδων ήταν σχετικά χαμηλό, αλλά στην ομάδα ενηλίκων καπνιστών, το ενδιαφέρον επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία αρωματικών υγρών.
Από την άλλη, αν και το ενδιαφέρον των μη καπνιζόντων εφήβων προς το άτμισμα δεν ποικίλε ανάλογα με τη γεύση, αντίθετα μάλιστα, η γεύση υγρού στην οποία έδειξαν περισσότερη προτίμηση ήταν ουίσκι malt και όχι τσιχλόφουσκα ή άλλα παρόμοια που συνήθως επισημαίνονται από τις εκστρατείες κατά του ατμίσματος.
15. Αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Μια φλαμανδική μελέτη οκτώ εβδομάδων με εξαμηνιαία παρακολούθηση της μείωσης του καπνίσματος, της επιθυμίας και η εμπειρία για τα πλεονεκτήματα και τα παράπονα
Karolien Adriaens, Dinska Van Gucht, Paul Declerck και Frank Baeyens
Η μελέτη αυτή εξέτασε μια σειρά καθοριστικών παραγόντων στη διαδικασία διακοπής σε διάστημα 8 εβδομάδων, χρησιμοποιώντας δύο ομάδες χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και μια ομάδα ελέγχου. Έδειξε ότι η δεύτερη γενιά ηλεκτρονικών τσιγάρων (όχι cigalikes) ήταν πολύ αποτελεσματική στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο και των συμπτωμάτων διακοπής, με σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες να απέχουν πλήρως από τον παραδοσιακό καπνό για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τις εργαστηριακές συνεδρίες.
Η μελέτη είχε ένα μοναδικό σχεδιασμό, με τις δύο ομάδες χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου να ατμίζουν από την αρχή των δύο μηνών των εργαστηριακών συνεδριών και μετά να δίνεται στην ομάδα ελέγχου να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μετά το πέρας των εργαστηριακών συνεδριών. Μετά τις εργαστηριακές συνεδρίες, κανείς από την ομάδα ελέγχου δεν είχε σταματήσει το κάπνισμα, αλλά το 34% των ατμιστών το είχε καταφέρει. Τρεις μήνες αργότερα, το 38% των αρχικών ομάδων ελέγχου (οι οποίοι τώρα άτμιζαν επίσης) και το 37% των αρχικών ομάδων ατμιστών είχαν αποκοπεί από το κάπνισμα. Στο τέλος της μελέτης, το 21% του συνόλου της ομάδας είχε σταματήσει να καπνίζει εντελώς, και συνολικά, η ομάδα κάπνιζε κατά 60% λιγότερα τσιγάρα ημερησίως από ό, τι στην αρχή της μελέτης.
Όπως συμβαίνει με όλες τις μικρότερες μελέτες, οι ερευνητές ενθαρρύνουν δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους.
16. Οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία: Μια προοπτική μελέτη 3.5 ετών σε τακτικούς καθημερινούς χρήστες που δεν έχουν καπνίσει καθόλου
Riccardo Polosa, Fabio Cibella, Pasquale Caponnetto, Marilena Maglia, Umberto Prosperini, Cristina Russo και Donald Tashkin
Αναμφισβήτητα η πιο συνηθισμένη φράση που ακούγεται από τα χείλη ανθρώπων που αντιτίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι “δεν γνωρίζουμε αρκετά για να εκτιμήσουμε ακόμη τους κινδύνους”. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή τη δήλωση είναι ότι χρησιμοποιείται συχνά ως ένας τρόπος για να αγνοήσουμε όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, αλλά βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε πολύς χρόνος για τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αυτή η μελέτη από τον καθηγητή Riccardo Polosa και τους συναδέλφους του προσφέρει ορισμένα στοιχεία του είδους ακριβώς που χρειαζόμαστε.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια παρακολούθηση 9 ημερών σε ατμιστές που δεν είχαν καπνίσει καθόλου για τρεισήμιση χρόνια και τους συνέκριναν με μια ομάδα 12 ατόμων μη καπνιστών που δεν άτμιζαν. Εξετάστηκαν η πίεση του αίματος, ο καρδιακός ρυθμός, το σωματικό βάρος, η πνευμονική λειτουργία, τα συμπτώματα αναπνοής, το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (το οποίο είναι μέτρο της φλεγμονής των αεραγωγών) και το μονοξείδιο του άνθρακα και έγινε μια υψηλής ανάλυσης σάρωση των πνευμόνων.
Η μελέτη δεν βρήκε απολύτως τίποτα που να υποδεικνύει ότι τα 3,5 χρόνια ατμίσματος επηρέασαν την υγεία των καπνιστών, συγκρίνοντας τόσο τις βασικές τους μετρήσεις με τις μετρήσεις παρακολούθησης όσο και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με τα αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν:
“Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποια βλάβη μπορεί να συμβεί σε μεταγενέστερα στάδια, αυτή η μελέτη δεν κατέδειξε ανησυχίες για την υγεία που να σχετίζονται με τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σχετικά νεαρούς χρήστες οι οποίοι δεν κάπνιζαν παράλληλα καπνό”.
17. Στίγμα και Ηθική στη Δημόσια Υγεία: Όχι αν μπορούμε αλλά αν πρέπει
Bayer R.
Και
Κάπνισμα, Στίγμα και “Αποδυνάμωση” του Καπνού: Περαιτέρω προβληματισμοί σχετικά με τη χρήση του στίγματος ως εργαλείο για τη δημόσια υγεία. Ένας σχολιασμός πάνω στην Κοινωνική Επιστήμη και το Στίγμα της Ιατρικής, στην Προκατάληψη, τις Διακρίσεις και Ειδικά Θέματα Υγείας
Bell K., Salmon A., Bowers M., Bell J. and McCullough L.
Ενώ αυτές οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο PubMed το 2008 και το 2010, δεν αφορούν το άτμισμα, όλοι εμείς οι ατμιστές ήμασταν καπνιστές σε κάποιο σημείο της ζωής μας. Στον κόσμο της υπεράσπισης του ατμίσματος, σημαντικό είναι να θυμόμαστε να μη στιγματίζουμε τους καπνιστές για την επιλογή τους να καπνίζουν ή την έλλειψη θέλησης να διακόψουν.
Δαιμονοποιώντας τους καπνιστές (ή τους ατμιστές) διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν καλά ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την υγεία τους και την υγεία των άλλων γύρω τους. Οι υπάλληλοι στη δημόσια υγεία επίσης, πρέπει να παραμένουν αμερόληπτοι και να αποφεύγουν την επικριτική συμπεριφορά. Παραμένοντας θετικοί και ενθαρρυντικοί, παρέχοντας παράλληλα σωστές πληροφορίες, θα βοηθήσουν τους καπνιστές να μεταβούν στο άτμισμα.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να είμαστε προσεκτικοί γύρω από τα μηνύματα που στέλνουμε στους καπνιστές. Μια μελέτη του γκουρού της διαφήμισης, Martin Lindstrom, διαπίστωσε ότι οι γραφικές διαφημίσεις κατά του καπνίσματος μπορούν να ενεργοποιήσουν το ίδιο το τμήμα του εγκεφάλου που διεγείρει την επιθυμία για νικοτίνη. Οι προσπάθειές μας να πείσουμε τους καπνιστές να σταματήσουν θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα!
18. Το κάπνισμα στην Αγγλία: Μελέτη Εργαλείων Καπνίσματος
Η Μελέτη Εργαλείων Καπνίσματος είναι μια σημαντική πηγή πληροφόρησης που πρέπει να ακολουθεί κάθε ατμιστής. Έχουν συλλέξει στοιχεία από το 2006 και μέχρι τώρασυνολικά πάνω από 240.000 απαντήσεις από καπνιστές και πρώην καπνιστές. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από τον Ιούλιο του 2018 δείχνουν ότι το κάπνισμα μειώθηκε από 24,2% το 2007 σε 17,5% το 2018, ενώ το ποσοστό επιτυχίας για τους ανθρώπους που προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο.
Το άτμισμα παρέμεινε σχετικά σταθερό από το 2013, αλλά ο αριθμός των μακροχρόνιων πρώην καπνιστών που ατμίζει, αυξήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι οι άνθρωποι σταματούν με επιτυχία το κάπνισμα ξεκινώντας το άτμισμα.
Ωστόσο, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των πρόσφατων πρώην καπνιστών μειώθηκε ελαφρά αφού άγγιξε ένα ζενίθ στα τέλη του 2016. Ταυτόχρονα, το άτμισμα στους μη καπνιστές παραμένει σταθερά σε μικρό ποσοστό και είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό χρήσης NRT (επιθέματα και τσίχλες) από τους μη καπνιστές.
Παρόλο που η "διπλή χρήση" είναι κοινή τόσο στους χρήστες NRT όσο και στους ατμιστές, είναι πιο πιθανό για όσους χρησιμοποιούν NRT να καπνίζουν παράλληλα. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών που έχει δοκιμάσει το κάπνισμα έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2011, κάτι που έρχεται ως απάντηση στους ισχυρισμούς ότι το άτμισμα θα “ξαναομαλοποιήσει” το κάπνισμα.
Αυτά τα δεδομένα είναι ελπιδοφόρα για τους καπνιστές που προσπαθούν να μειώσουν τις βλάβες και δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια βιώσιμη και δημοφιλής επιλογή. Επίσης δίνουν με μεγάλη επιτυχία απάντηση στους ισχυρισμούς πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δε βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τσιγάρα καπνού.
19. Μεγάλη Βρετανία
Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία
Ο Μάιος του 2017 έφερε ακόμα πιο πολλά υποσχόμενα δεδομένα από την ASH. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.9 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία σήμερα ατμίζουν, μια αύξηση από τους 700.000 που ήταν στην πρώτη έρευνα το 2012. Στην έρευνα του 2017, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν περισσότεροι πρώην καπνιστές που ατμίζουν από ότι τρέχοντες καπνιστές, με το 52% των χρηστών να είναι πρώην καπνιστές (1,5 εκατ.) σε σύγκριση με το 45% που είναι τρέχοντες καπνιστές (1,3 εκατ.). Οι πρώην καπνιστές αναφέρουν πως ατμίζουν για να διακόψουν, ενώ οι περισσότεροι καπνιστές δηλώνουν πως ατμίζουν για να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζουν.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που ατμίζουν καθημερινά είναι πιο πιθανό να έχουν σταματήσει το κάπνισμα από ό, τι οι άνθρωποι που ατμίζουν λιγότερο συχνά. Αν εξακολουθούν να καπνίζουν, οι άνθρωποι που ατμίζουν καθημερινά κάνουν λιγότερα τσιγάρα τη μέρα κατά μέσο όρο από όσους ατμίζουν λιγότερο συχνά.
Δυστυχώς, η μελέτη δείχνει επίσης ότι μόνο το 13% του κοινού απαντά σωστά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι “πολύ λιγότερο επιβλαβή” από το κάπνισμα, με ένα επιπρόσθετο 30% να λέει ότι είναι απλά “λιγότερο επιβλαβή”. Η κατάσταση γίνεται επίσης προοδευτικά χειρότερη από το 2013.
Η έρευνα έχει επίσης μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ατμίζουν, τους λόγους για τους οποίους σταματούν να ατμίζουν και τους λόγους που οι καπνιστές που δεν ατμίζουν δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, όπως επίσης και μερικά στοιχεία για τους τύπους ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις γεύσεις που προτιμούν οι ατμιστές.
20. Επίπεδα νικοτίνης και παρουσία επιλεγμένων τοξινών που προέρχονται από τον καπνό σε υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν καπνικές γεύσεις.
Κωνσταντίνος Ε. Φαρσαλινός, Gene Gillman, Matt S. Melvin, Amelia R. Paolantonio, Wendy J. Gardow, Kathy E. Humphries, Sherri E. Brown, Κωνσταντίνος Πουλάς και Βασίλης Βουδρής
Ο Δρ Φαρσαλινός και η ομάδα του εξέτασαν 21 δείγματα υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου και συνέκριναν τα χημικά που βρέθηκαν σε αυτά με εκείνα που βρέθηκαν στα προϊόντα καπνού. Ενώ η μελέτη του επιβεβαιώνει ότι τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι απαλλαγμένα από δυνητικά επιβλαβή χημικά, παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού και ότι τα υγρά που περιέχουν φυσικά εκχυλισμένο καπνό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες εκθέσεις, παρόλα αυτά τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου εξακολουθούσαν να περιέχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα TSNAs και νιτρικά άλατα, καθιστώντας τα λιγότερο επιβλαβή από τα προϊόντα καπνού.
Η μελέτη αυτή είναι πολύ ελπιδοφόρα για τον προσδιορισμό του επιπέδου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ατμιστές σε σύγκριση με το κάπνισμα, αλλά θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώνουμε συνεχώς όσα γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα.
Πηγή: https://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2015/06/20-top-ecig-studies-to-silence-the-doubters.html