Share the story

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
Γενικός Διευθυντής
Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Avenue Appia 20
1202 Geneva
Switzerland

1η Οκτωβρίου 2018
Αγαπητέ Δρ Adhanom Ghebreyesus
Καινοτομία στον έλεγχο καπνού: ανάπτυξη του πλαισίου ρύθμισης -FCTC - ούτως ώστε να αποδεχτεί τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.

Γράφουμε για να εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι η WHO (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση αποτελεσματικών και γρήγορων πολιτικών για τη ρύθμιση του καπνού και της νικοτίνης. Στην επιστολή αυτή, προτείνουμε η WHO και οι ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται σε αυτήν, να υιοθετήσουν μια πιο θετική προσέγγιση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν έναν γρήγορο επίλογο στην επιδημία των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Στον τομέα του ελέγχου του καπνού και της δημόσιας υγείας, ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά από την εποχή που το Πλαισίου Ρύθμισης (FCTC) για τον Έλεγχο του Καπνού υπογράφηκε το 2003. Είναι αδύνατο να αγνοηθεί ή να απορριφθεί η άνοδος των Εναλλακτικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ANDS). Αυτά πλέον είναι καθιερωμένα καθώς και νέες τεχνολογίες που παρέχουν νικοτίνη στον χρήστη χωρίς καύση φύλλων και εισπνοή καπνού από τσιγάρο. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν την προοπτική σημαντικών και ταχέων οφελών για τη δημόσια υγεία μέσω της "μείωσης της βλάβης του καπνού". Οι χρήστες που δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να διακόψουν τη χρήση νικοτίνης έχουν την εναλλακτική να μεταβούν από τα προϊόντα υψηλότερου κινδύνου (παραδοσιακά τσιγάρα) σε προϊόντα που είναι πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας, πολύ χαμηλότερου κινδύνου από τα προϊόντα καπνού (π.χ. καθαρά προϊόντα νικοτίνης, χαμηλής τοξικότητας προϊόντα χωρίς καπνό, συσκευές ατμίσματος ή θερμαινόμενα προϊόντα καπνού). Πιστεύουμε ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στον Στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης για τη μείωση των πρόωρων θανάτων οι οποίοι δεν οφείλονται σε μεταδοτικές ασθένειες. (Στόχος 3.4 του ΣΑΑ).

Η έννοια της μείωσης της βλάβης από τον καπνό εντάσσεται στον ορισμό του “ελέγχου του καπνού” που καθορίζεται στο σημείο του Πλαισίου Ρύθμισης (FCTC) (άρθρο 1d), και πιστεύουμε ότι τώρα πρέπει να εκφραστεί πλήρως στο Πλαίσιο Ρύθμισης και στα συμβαλλόμενα μέρη στην προσέγγισή τους όσον αφορά την εφαρμογή. Για το σκοπό αυτό, προσφέρουμε κάποιες κατευθυντήριες αρχές για τη μελέτη της εξέλιξης της επόμενης φάσης του παγκόσμιου ελέγχου του καπνού, αρχής γενομένης από την επόμενη διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών (COP-8, 1-6 Οκτωβρίου, Γενεύη).

  • Η μείωση της βλάβης από τον καπνό είναι θέμα ζωτικής σημσίας για τον έλεγχο του καπνού. Η μείωση των βλαβών είναι ευρέως αποδεκτή στρατηγική για τη δημόσια υγεία (π.χ. HIV, χρήση ναρκωτικών, σεξουαλική υγεία) και θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του ελέγχου του καπνού - βοηθώντας τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή να τους αποτρέψει να το ξεκινήσουν. Και στις δυο περιπτώσεις μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος
  • Από την άποψη της υγείας, η κύρια διάκριση μεταξύ των προϊόντων νικοτίνης είναι αν είναι καύσιμα ή μη καύσιμα. Ανεξάρτητα από το αν είναι προϊόντα καπνού ή όχι ή ανεξάρτητα αν είναι αναγνωρισμένα ή καινοτόμα. Δεδομένου ότι το κύριο μέλημα του Πλαισίου Ρύθμισης(FCTC) είναι η διαχείριση των κινδύνων για την υγεία, η διάκριση αυτή θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και της εφαρμογής του Πλαισίου Ρύθμισης¹

1 Αναγνωρίζουμε ότι τα χαμηλά πρότυπα παραγωγής και η συμπερίληψη αναψυκτικών (υδροξείδιο του ασβεστίου), ξηρών καρπών και άλλων επικίνδυνων συστατικών σε ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα που περιέχουν καπνό, όπως το gutka και το paan, μπορούν να κάνουν αυτά τα προϊόντα πολύ πιο επικίνδυνα από άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό.

  • Η μείωση της βλάβης από τον καπνό είναι υποστηρικτική και συνεργική με τις πολιτικές “MPOWER” που στηρίζουν

το FCTC. Παρέχοντας περισσότερες διαφορετικές επιλογές στους χρήστες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους φόρους ή σε άλλα μέτρα, η μείωση της βλάβης μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών μέτρων και να μετριάσει τις ακούσιες επιβλαβείς συνέπειες αυτών των πολιτικών στους συνεχιζόμενους χρήστες, όπως για παράδειγμα τον αντίκτυπο των φόρων στα τσιγάρα σε άτομα που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν.

  • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα στα οφέλη και τις ευκαιρίες που προκύπτον από τη μείωση των βλαβών από το κάπνισμα. Δεν πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε άγνωστους κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν αυτοί είναι ελάσσονος σημασίας ή απίθανοι κίνδυνοι. Μια χαμένη ευκαιρία για κέρδος για τη δημόσια υγεία αποτελεί πραγματική βλάβη στη δημόσια υγεία και θα πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια.
  • Η χρήση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού ή νικοτίνης από τους νέους απαιτεί μια συνεκτική και ευπροσάρμοστη στρατηγική, επικεντρωμένη σε τρόπους μείωσης παρόντων και μελλοντικών βλαβών για αυτούς. Πολιτικές που απευθύνονται στη χρήση νικοτίνης από τη νεολαία, θα πρέπει να βασίζονται στην κατανόηση των συμπεριφορών κινδύνου των νέων, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ χρήσεων διαφορετικών προϊόντων (για παράδειγμα, για ορισμένους νέους καπνιστές η δυνατότητα μετατόπισης από το κάπνισμα σε προϊόντα χαμηλού κινδύνου μπορεί να είναι επωφελής) και στη δέουσα εκτίμηση της συνολικής ισορροπίας βλαβών και οφελών τόσο στους ενήλικες όσο και στους νέους που ανακύπτουν από τις παρεμβάσεις.
  • Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελεί λόγο παράλυσης. Είναι αλήθεια ότι δεν θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων προϊόντων έως ότου χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αρκετές δεκαετίες - και δεδομένου του περίπλοκου τρόπου χρήσης, ίσως να μην έχουμε ποτέ. Αλλά έχουμε ήδη επαρκείς γνώσεις βασισμένες στις σχετιζόμενες φυσικές και χημικές διεργασίες, στην τοξικολογία των εκπομπών και τους βιοδείκτες της έκθεσης για να είμαστε σίγουροι πως τα μη καύσιμα προϊόντα θα είναι λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα. Γνωρίζουμε επίσης με βεβαιότητα ότι το κατεστημένο προϊόν (τσιγάρο) είναι εξαιρετικά επιβλαβές.
  • Το FCTC και η εφαρμογή του θα πρέπει να ενστερνιστεί τη “ρύθμιση αναλογικού κινδύνου”. Αυτό σημαίνει ότι η αυστηρότητα της ρύθμισης ή της φορολογίας που εφαρμόζεται στις κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αντανακλά τον κίνδυνο για την υγεία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχουν υψηλοί φόροι στα τσιγάρα, αλλά χαμηλοί ή καθόλου φόροι στα ατμιστικά προϊόντα. Είναι λογικό να απαγορεύεται κάθε διαφήμιση καύσιμων προϊόντων, αλλά να οριστούν έλεγχοι στη διαφήμιση για τα μη καύσιμα προϊόντα (για να προστατευτεί ειδικά η νεολαία που δεν έχει καπνίσει ποτέ) ώστε να επιτραπεί επαρκής προώθηση και οι καπνιστές να εξακολουθούν να μπορούν να μαθαίνουν εναλλακτικές λύσεις και που θα τους ενθαρρύνουν να κάνουν τη μετάβαση. Αυτή η αναλογική προς τον κίνδυνο προσέγγιση, θα πρέπει να υιοθετηθεί σε ολόκληρο το FCTC.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και τα συμβαλλόμενα μέρη του FCTC θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν για να αποφύγουν τις ακούσιες βλαβερές συνέπειες εξαιτίας των απαγορεύσεων ή των υπερβολικά αυστηρών κανόνων. Αν ο WHO εγκρίνει πολιτικές που καθιστούν τις μη καύσιμες εναλλακτικές για το κάπνισμα λιγότερο προσβάσιμες, λιγότερο ευχάριστες ή αποδεκτές, περισσότερο ακριβές, λιγότερο φιλικές προς τον καταναλωτή ή λιγότερο αποτελεσματικές φαρμακολογικά ή περιορίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων προϊόντων,τότε αυτές οι πολιτικές μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, διαιωνίζοντας το κάπνισμα.
  • Οι διαπραγματεύσεις για το FCTC πρέπει να είναι ανοικτές σε περισσότερους ενδιαφερόμενους. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας με απόψεις για τη μείωση της βλάβης, οι οποίοι θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας. Ανησυχούμε ότι το FCTC έχει αποκλείσει κατάλληλες διαφορετικές προοπτικές και ότι οι διαβουλεύσεις και οι αποφάσεις του θα μπορούσαν να είναι πιο ισχυρές και αξιόπιστες εάν οι διαδικασίες του ήταν πιο ανοικτές.

Ανησυχούμε ότι ο WHO και η Γραμματεία της Συνέλευσης δεν υιοθετούν αυτές τις αρχές και σε πολλές περιπτώσεις κάνουν το αντίθετο. Έχουμε δει την λεπτομερέστερη επιστολή προς εσάς στις 3 Σεπτεμβρίου από τους Abrams et al σχετικά με την απαγόρευση και την υπερβολικά αυστηρή ρύθμιση. Σας συνιστούμε αυτή η επιστολή να διαβαστεί προσεκτικά από όλους που ενδιαφέρονται για το μέλλον του ελέγχου του καπνού.

Πιστεύουμε ότι είναι καιρός πια ο έλεγχος για τον καπνό να συμπεριλάβει τη μείωση της βλάβης. Ελπίζουμε ότι ο WHO και τα συμβαλλόμενα μέρη του FCTC θα προωθήσουν αυτήν την ημερήσια διάταξη κατά την όγδοη διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών του FCTC, ξεκινώντας από σήμερα. Θα μοιραστούμε αυτήν την επιστολή με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι συντάκτες της παρούσας επιστολής επιβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα συγκρουόμενων συμφερόντων με την πλευρά των καπνοβιομηχανιών ότι δεν προκύπτουν ζητήματα σχετικά με το άρθρο 5 παράγραφος 3 του FCTC.

Με εκτίμηση

David B. Abrams, PhD

Professor, Social and Behavioral Sciences, NYU College of Global Public Health.

New York University.

United States

Marion Adler, PhD Smoking Cessation Specialist Hôpital Antoine Béclère Clamart

France

Sanjay Agrawal, MD, MBChB Consultant in Respiratory & Intensive Care Medicine Chair, Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group

United Kingdom

Jasjit S. Ahluwalia, MD, MPH, MS

Professor, Behavioral and Social Sciences and Professor, Medicine

Center for Alcohol and Addiction Studies

Brown University School of Public Health and Alpert School of Medicine

United States

Philippe Arvers, MD, PhD

Addictologue et Tabacologue

membre de SOS Addictions

Observatoire Territorial des Conduites à Risques de l'Adolescent

Université Grenoble Alpes

France

Frank Baeyens, PhD

Professor

Faculty of Psychology and Educational Sciences

KU Leuven

Belgium

Shamsul Bahri Mohd Tamrin, PhD

Professor of Occupational Safety and Health/Ergonomics

Department of Environmental and Occupational Health

University Putra

Malaysia

Scott D. Ballin, JD

Health Policy Consultant

Former Vice President and Legislative Counsel

American Heart Association

Washington DC

United States

Clive Bates, MA, MSc

Director, Counterfactual Consulting

Former Director, Action on Smoking and Health UK

London

United Kingdom

Robert Beaglehole, MD, DSc, FRSNZ

Emeritus Professor

University of Auckland

Chair, ASH: Action for Smokefree 2025 New Zealand

Mihi Blair (Ngāti Whātua)

General Manager

National Tobacco Control Advocacy Service

Hapai Te Hauora

New Zealand

Anne Borgne, MD Addictologist CSAPA Victore Segalen Villeneuve-la-Garenne France

Ron Borland, PhD

Adjunct professor

Schools of Global and Population Health, and Psychological Sciences

University of Melbourne.

Australia

Thomas H. Brandon, PhD

Moffitt Distinguished Scholar

Chair, Department of Health Outcomes and Behavior

Director, Tobacco Research and Intervention Program

Moffitt Cancer Center

Professor, Departments of Oncologic Sciences and Psychology

University of South Florida

United States

John Britton, MD

Professor of Epidemiology

Director, UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies

Faculty of Medicine & Health Sciences

University of Nottingham

United Kingdom

Jamie Brown, PhD CPsychol Deputy Director

Tobacco and Alcohol Research Group

University College London

United Kingdom

Jean-Pierre Couteron Psychologist, Addictologist CSAPA Ophélia Boulogne-Billancourt

CNAM

Paris France

Sharon Cox, PhD

Research Fellow

Centre for Addictive Behaviours Research

Division of Psychology

School of Applied Sciences

London South Bank University

United Kingdom

Kenneth Michael Cummings, PhD

Professor Co-leader Tobacco Research Program

Department of Psychiatry and Behavioral Sciences

Medical University of South Carolina

Charleston

South Carolina United States

Lynne Dawkins, PhD

Associate Professor

Centre for Addictive Behaviours Research

London South Bank University

United Kingdom

Jean-Michel Delile, MD

President of Fédération Addiction, Paris

Director General of CEID, Bordeaux

France

Allan C. Erickson

Former Vice President for Public Education and Tobacco Control, American Cancer Society;

Former Staff Director, Latin American Coordinating Committee on Tobacco Control

National Tobacco Reform Initiative

United States

Jean-François Etter, PhD

Professor of Public Health

University of Geneva

Switzerland

Konstantinos Farsalinos, MD, MPH

Onassis Cardiac Surgery Centre

University of Patras

National School of Public Health

Greece

Antoine Flahault, MD, PhD

Professor

Directeur de l'Institut de Santé Globale

Faculté de Médecine, Université de Genève, Suisse/ Institute of Global Health,

University of Geneva,

Switzerland

Jonathan Foulds, PhD

Professor of Public Health Sciences & Psychiatry

Penn State University, College of Medicine

Hershey

United States

Thomas J. Glynn, PhD

Adjunct Lecturer

School of Medicine

Stanford University

Palo Alto, California

United States

Peter Hajek, PhD

Professor of Clinical Psychology

Director, Tobacco Dependence Research Unit

Wolfson Institute of Preventive Medicine,

Queen Mary University of London

United Kingdom

Wayne Hall, PhD

Professor Centre for Youth Substance Abuse Research

The University of Queensland Mental Health Centre Royal Brisbane and Women’s Hospital Australia

Natasha A. Herrera, PhD

Clinical Psychology

Centro Medico Docente la Trinidad

Servicio de Psiquiatría

Consulta de Cesación de Fumar

Caracas

Venezuela

Martin J Jarvis, DSc OBE

Emeritus Professor of Health Psychology

Department of Behavioural Science and Health

University College London United Kingdom

Martin Juneau , MPs, MD, FRCPC

Medical Director

Montreal Heart Institute

Full Clinical Professor of Medicine

Faculty of Medicine

University of Montreal

Montreal Canada

Aparajeet Kar, MD Consultant Pulmonologist Narayana Hruduayalaya, Bangalore,

India

Leon Kosmider, PhD, PharmD

Research Assistant Professor

Technical Director, Bioanalytical Shared Resource Laboratory

School of Pharmacy

Department of Pharmaceutics

Virginia Commonwealth University

Richmond

United States

Lynn T. Kozlowski, PhD

Professor of Community Health and Health Behavior

Former Dean

School of Public Health and Health Professions

University at Buffalo,

State University of New York

New York

United States

Hiroya Kumamaru, MD, PhD

Vice Director AOI International Hospital

Kawasaki

Japan

Christopher E. Lalonde, PhD Professor of Psychology

University of Victoria

British Columbia

Canada

Murray Laugesen QSO

Adjunct Professor, Department of Psychology, University of Canterbury,

Christchurch,

New Zealand

Jacques Le Houezec, PhD

Honorary Clinical Associate Professor, School of Medicine, University of Nottingham, UK.

Independent consultant in Public Health - Smoking Cessation Specialist

Rennes

France

Arvind Krishnamurthy MS (Gen Surg), MCh (Surg Onco) DNB (Surg Onco)

Professor and Head, Surgical Oncology

Cancer Institute (WIA) Adyar, Chennai

India

William Lowenstein, MD

Addictologist

President

SOS Addictions

Paris, France

Karl E Lund, PhD

Senior Researcher

Norwegian Institute of Public Health

Oslo,

Norway

Bernhard-Michael Mayer, PhD

Professor of Pharmacology and Toxicology

Institute of Pharmaceutical Sciences

Karl-Franzens-Universität

Graz Austria

Olivia Maynard, PhD

MRC Integrative Epidemiology Unit,

Lecturer in the School of Psychological Science,

University of Bristol

United Kingdom

Andy McEwen, PhD

Chief Executive

National Centre for Smoking Cessation and Training (NCSCT)

Honorary Reader

CRUK Health Behaviour Research Centre

University College London

United Kingdom

Ann McNeill, PhD

Professor of Tobacco Addiction

Head of the Nicotine Research Group (NRG) National Addiction Centre,

Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience

King’s College London

United Kingdom

Klim McPherson, PhD, FMedSci, Hon FRCP

Emeritus Professor of Public Health Epidemiology

Dept Primary Care Science

Fellow of New College

Oxford

United Kingdom

Colin Mendelsohn, MB

Chairman, Australian Tobacco Harm Reduction Association

Associate Professor, School of Public Health and Community Medicine,

University of New South Wales,

Sydney

Australia

Robin Mermelstein, PhD

Distinguished Professor, Psychology Department

Director, Institute for Health Research and Policy

University of Illinois at Chicago

United States

Fares Mili, MD, CTTS

Addictologyst & Pulmonologyst

Chairman

Tunisian Society of Tobacology and Addictive Behaviours (STTACA)

Tunisia

Thomas J. Miller

Attorney General of Iowa

Des Moines

Iowa United States

Marcus Munafò, PhD Professor of Biological Psychology

University of Bristol

United Kingdom

Raymond Niaura, PhD

Professor, Social and Behavioral Sciences

College of Global Public Health

New York University

United States

Caitlin Notley, PhD

Senior Lecturer in Mental Health

Addictions Research Group

Norwich Medical School

University of East Anglia

Norwich

United Kingdom

David Nutt, DM, FRCP, FRCPsych, FMedSci, DLaws

Professor of Neuropsychopharmacology

Imperial College

Hammersmith Hospital

London

United Kingdom

Konstantinos Poulas, PhD Associate Professor of Biochemistry Laboratory of Mol. Biology and Immunology Department of Pharmacy,

University of Patras

Greece

Philippe Presles, MD

Smoking Cessation Specialist and BCT Psychologist

SOS Addictions member

Paris

France

Lars M. Ramström, PhD

Principal Investigator

Institute for Tobacco Studies

Täby

Sweden

Vaughan Rees, PhD Lecturer on Social and Behavioral Sciences Director, Center for Global Tobacco Control Department of Social and Behavioral Sciences Harvard T.H. Chan School of Public Health

United States

Steven A. Schroeder, MD

Distinguished Professor of Health and Healthcare

Department of Medicine,

University of California, San Francisco

United States

John R. Seffrin , PhD

Member, National Tobacco Reform Initiative

United States

Lion Shahab, PhD

Associate Professor

Department of Behavioural Science and Health

University College London

United Kingdom

Rajesh N. Sharan, Ph. D.

Professor of Biochemistry and Molecular Biology

Department of Biochemistry

North-Eastern Hill University

India

Michael Siegel, MD, MPH

Professor

Department of Community Health Sciences

Boston University School of Public Health

United States

Roberto A Sussman, PhD

Department of Gravitation and Field Theories

Institute for Nuclear Research,

National Autonomous University of Mexico, ICN-UNAM

Representing Pro-Vapeo Mexico AC

Mexico

David Sweanor, JD

Chair of Advisory Board of the

Center for Health Law, Policy and Ethics

University of Ottawa

Canada

Umberto Tirelli MD

Professor

Director, Cancer Center Clinica Mede Sacile

Italy

Natalie Walker, PhD

Associate Professor in Population Health,

NIHI Programme Leader – Tobacco and Addictions,

Associate Director, Centre for Addiction Research, Faculty of Medicine and Health Sciences

The National Institute for Health Innovation (NIHI), School of Population Health,

The University of Auckland,

New Zealand

Kenneth Warner, PhD

Avedis Donabedian Distinguished University Professor Emeritus of Public Health and Dean Emeritus,

University of Michigan School of Public Health United States

Alex Wodak

Emeritus Consultant,

Alcohol and Drug Service

St Vincent's Hospital, Sydney

New South Wales

Australia

Naohito Yamaguchi, MD

Research Division Chief,

Saiseikai Research Institute of Healthcare and Welfare

Japan