Κατακλύζουν σιγά σιγά τους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατφόρμες των τρένων του Βερολίνου και άλλων πόλεων, εκπνέοντας το γλυκό τους ατμό και κοιτάζοντάς τον να απομακρύνεται κυματίζοντας απαλά. Ατμιστές! Άνθρωποι που έχουν αντικαταστήσει τα τσιγάρα με τα λεγόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καπνό με τον ατμό.
Αν παρατηρήσετε περισσότερους ατμιστές στη Γερμανία σε σχέση με κάποιες άλλες χώρες, οφείλεται στο ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που υιοθετούν την πιο ελαστική ρυθμιστική προσέγγιση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Περιλαμβάνονται και άλλες φιλελεύθερες χώρες όπως η Σουηδία, η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με το Δείκτη Nanny State για τα συμπληρώματα νικοτίνης από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων στο Λονδίνο. Η Γερμανία δεν έχει προβεί σε καμία ρύθμιση για το άτμισμα σε δημόσιους χώρους. Δεν επιβάλλει ειδική φορολογία στα προϊόντα ούτε κανονισμούς σε διασυνοριακές πωλήσεις. Έχει μόνο ήπιους περιορισμούς στη διαφήμιση.
Αντίθετα, οι πιο περιοριστικές χώρες όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για τη νικοτίνη είναι η Φινλανδία και η Ουγγαρία, οι οποίες επιβάλλουν βαριά φορολογία και κανονισμούς στη δημόσια χρήση. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να εξετάζει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το άτμισμα. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει κατασταλτικά μέτρα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2012 (μετά την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά το 2007). Έχει περιορίσει τη χωρητικότητα των δοχείων, το μέγεθος των μπουκαλιών των υγρών αναπλήρωσης και τα επίπεδα δραστικότητας των υγρών. Επίσης, κατέστησε υποχρεωτικές τις συσκευασίες ασφαλείας για τα παιδιά και διεξήγαγε τακτικούς ελέγχους στους παραγωγούς.
Ακόμη και στη φιλελεύθερη Γερμανία, δεν συμφωνούν όλοι με την ελαστική στάση απέναντι στο άτμισμα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τίτλοι άρθρων που προκαλούν φόβο διακηρύσσουν μια “ατμιστική επιδημία”. Άλλοι υποστηρίζουν πως το άτμισμα είναι μια πύλη για το κάπνισμα. Ακόμη και το σπάνιο περιστατικό ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου που εκρήγνυται κατά τη χρήση του, αποτελεί τροφή για όσους επιθυμούν σκληρότερους κανονισμούς. Είναι το γνωστό επιχείρημα των αχυρανθρώπων “Αν δε βάλουμε Χ, θα πεθάνουν άνθρωποι”
Στον αντίποδα, οι επιστήμονες έχουν πιο θετική άποψη σχετικά με το άτμισμα. Ναι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούν να περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Αλλά το ίδιο και η καφεΐνη. Η ίδια η νικοτίνη, ωστόσο, δεν προκαλεί καρκίνο. Επομένως, μεταβαίνοντας από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ατμιστές μειώνουν δραματικά και γρήγορα την έκθεσή τους σε πολλές άλλες επιβλαβείς τοξίνες του καπνού, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων. Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, μια βρετανική κυβερνητική υπηρεσία, επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα. Επιθυμεί να επιτραπούν “καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο βλάβης” και να “μεγιστοποιηθεί η διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα”.
Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλοδεχτούν προϊόντα που μειώνουν τις βλάβες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που μειώνουν τα ποσοστά του παραδοσιακού καπνίσματος, είναι τέτοιου είδους προϊόντα. Ακόμα και οι επικριτές συμφωνούν ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από τα τσιγάρα.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση στους καταναλωτές είτε με το να μεταβούν σε μια υγιέστερη εναλλακτική λύση είτε με το να τα χρησιμοποιήσουν ως γέφυρα στην προσπάθειά τους να αποκολλήσουν πλήρως το κάπνισμα.
Κανείς δεν υποστηρίζει το κάπνισμα. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις επιλογές των ανθρώπων με σεβασμό, ακόμη και αν διαφωνούμε με τις προσωπικές τους συνήθειες. Το άτμισμα είναι μια τεχνολογική εξέλιξη που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η Γερμανία έχει δίκιο που υιοθετεί μια φιλελεύθερη στάση όσον αφορά το άτμισμα, και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Πηγή: https://global.handelsblatt.com/opinion/germany-e-cigarette-vaping-vapers-923105