Στο συνέδριο, που έχει στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογιών και την ανταλλαγή απόψεων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη πρόληψη των ασθενειών, η προαγωγή πιο υγιεινών τρόπων ζωής και η βελτίωση της ποιότητας της Δημόσιας Υγείας, παρουσιάστηκε η έρευνα με τίτλο «Χαρακτηριστικά και βιοχημικά επιβεβαιωμένη καπνιστική συνήθεια ενός τυχαίου δείγματος πελατών καταστημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Αθήνα», που εκπονήθηκε σε συνεργασία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει διεθνώς δεκάδες έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Στις δηλώσεις του στον φακό του zougla.gr, ο κύριος Φαρσαλινός συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας και απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία και στις δημοσιονομικές Αρχές να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, ώστε να καθορίσουν και τις απαιτούμενες πολιτικές.
«Για πρώτη φορά έχουμε δεδομένα για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα. Το σημαντικότερο πόρισμα είναι το γεγονός ότι πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα (62,2%), ενώ μόλις το 0,2% αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.
»Έτσι, με βάση τα ευρήματά μας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται κι από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και παρακολούθηση των νέων δεδομένων. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους μη καπνιστές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν τους αφορά, αλλά ταυτόχρονα και ενεργά να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν με άλλα μέσα, να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σε μια προσπάθεια να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.
»Θα πρέπει, τέλος, να ληφθεί υπόψη κι από την επιστημονική κοινότητα κι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι σχεδόν όλοι οι ατμιστές είναι πρώην ή νυν καπνιστές, και ότι ένα σημαντικό ποσοστό έχει καταφέρει να κόψει το κάπνισμα. Θα πρέπει έτσι οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία να συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία στον ελληνικό χώρο είναι ξεκάθαρα», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ποσοστό των ατμιστών που κόβουν το κάπνισμα -62%, ή 96.000 άνθρωποι- με δεύτερη την Αγγλία, που ακολουθεί με 52%.
Η Αναστασία Μπαρμπούνη, Παιδίατρος, Καθηγήτρια Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Ελένη Διαμαντοπούλου, μεταπτυχιακή της φοιτήτρια, ανέλαβαν την εκπόνηση της μελέτης.
«Εάν κάποιοι επιμένουν να καπνίζουν, παρά τις τεράστιες βλάβες που προκαλούνται στην υγεία, θα πρέπει να βοηθηθούν είτε να το κόψουν είτε να περιορίσουν τη βλάβη. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα μέσο περιορισμού της βλάβης και για αυτό πρέπει να αποτυπώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα προϊόντα που επιλέγονται για αυτόν τον σκοπό. Αυτός είναι ο λόγους που εκπονούμε τις σχετικές μελέτες για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, ώστε να γίνει καταγραφή των αναγκών και να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας», επισημαίνει η κυρία Μπαρμπούνη στις δηλώσεις της.
Η Ελένη Διαμαντοπούλου από την πλευρά της επισημαίνει τα στοιχεία της έρευνας, κατά τα οποία το 91,9% των ατμιστών θεωρούσε δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ότι το 89,9% το ξεκινούν ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους παράγοντες της υγείας τους. «Είδαμε ότι η καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές προάγει τη διακοπή του καπνίσματος», υπογραμμίζει.