Share the story

«Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι το ίδιο με του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% ασφαλέστερο από το συμβατικό κάπνισμα. Γνωρίζοντας τι περιέχει ο καπνός, δηλαδή πάνω από 7.000 τοξικές ουσίες, από τις οποίες η πλειονότητα απουσιάζει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ και όσες υπάρχουν, στις μετρήσεις μας βγαίνουν από δεκάδες έως χιλιάδες φορές μικρότερες από ότι στο συμβατικό τσιγάρο. Με βάση αυτά τα στοιχεία και αναγνωρίζοντας ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας μακροχρόνιες έρευνες, μπορούμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ίσως και περισσότερο από 95% πιο ασφαλές από το συμβατικό». 

Ερωτώμενος σχετικά με την αβεβαιότητα που μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες για το προϊόν αυτό, ο Κ. Φαρσαλινός εμφανίζεται βέβαιος: «Αυτό δεν αποτελεί αιτία για περιορισμό του προϊόντος, αντίστοιχο που ισχύει και για τα καπνικά προϊόντα. Σε πολλά φάρμακα δεν απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες για τη διάθεσή τους στην αγορά. Αλλοίμονο αν έπρεπε να περιμένουμε δεκαετίες για να λανσαριστεί ένα προϊόν το οποίο όπως δείχνουν ακράδαντα όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία ωφελεί τη δημόσια υγεία. Μην ξεχνάτε ότι το κάπνισμα σκοτώνει κάθε μέρα κόσμο», επισημαίνει. 

«Με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει λόγος ένας μη καπνιστής να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όμως, θα πρέπει να αναδεικνύεται ότι μόνο οφέλη και τεράστιο περιορισμό κινδύνων έχει ο καπνιστής που θα στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πολλοί μύθοι που ακούγονται όπως π.χ. για το υγρό που προκαλεί στον πνεύμονα, είναι επιστημονικά εντελώς αβάσιμοι – στα όρια του αστείου», συμπληρώνει.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα κριτήρια ποιότητας που θα πρέπει να ισχύουν στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα το επίπεδο είναι πολύ καλό, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που θα θεσπιστεί σύντομα. Όμως, «η δογματική καχυποψία που προκύπτει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει να κάνει με τη νικοτίνη κυρίως. Κυνηγάμε το ιδεατό, έναν κόσμο χωρίς νικοτίνη, αλλά χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα! Όταν αντιμετωπίζουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν μέρος του προβλήματος κι όχι σαν μέρος της λύσης, όπως είναι, είναι σαν να καταδικάζουμε τους καπνιστές και να τους τιμωρούμε γιατί η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος! Λόγω αυτής της ανεπάρκειας, θα πρέπει να δίνουμε στους καπνιστές όσα πιο πολλά εφόδια υπάρχουν για να διακόψουν ή να μειώσουν το κάπνισμα.

»Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου σε έρευνα που έγινε σε 27.000 ευρωπαίους πολίτες: 6,1 εκατομμύρια πολίτες έκοψαν το κάπνισμα όταν ξεκίνησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο –αυτό το νούμερο αποτελεί το 35,1% των τωρινών χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν διακόψει το κάπνισμα. Κι ένα επιπλέον 32,2% το έχουν ελαττώσει σημαντικά, δηλαδή οι 2 στους 3 χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν ωφεληθεί από τη χρήση του διακόπτοντας ή μειώνοντας το κάπνισμα. Και αυτά τα νούμερα είναι τεράστια, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι για τον καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα», αναφέρει.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει 1 δισεκατομμύριο θανάτους από το κάπνισμα τον 21ο αιώνα. Καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς νικοτίνη. Η νικοτίνη επίσης, ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας, επιφέρει απειροελάχιστη η βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό . Η νικοτίνη δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν καπνιστή, κι όπως έχει ειπωθεί, οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη αλλά πεθαίνουν από την πίσσα. Κι ακόμα συζητάμε για ένα προϊόν που δεν έχει καθόλου καύση, που γνωρίζουμε τη σύστασή του κι ότι τα περισσότερα τοξικά εκλείπουν τελείως από αυτό», σημείωσε.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός αναφέρθηκε τέλος στις εξελίξεις που αφορούν στη νομοθεσία που ισχύει τώρα και θα ισχύσει και στο μέλλον στην Ε.Ε. αλλά και σε άλλες χώρες. Η οποία, «θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο την ποιότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στο συμβατικό τσιγάρο. Και κυρίως, να βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα». 

Παρακολουθήστε αναλυτικά τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις των ουσιών που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσα σε πραγματικές συνθήκες εργαστηρίου, σε παρουσίαση του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού και της επιστημονικής ομάδας:

Πηγή: http://www.zougla.gr/ilektroniko-tsigaro/article/dr-konstantinos-farsalinos-periorizontas-to-ilektroniko-tsigaro-xanoume-tin-epafi-me-tin-pragmatikotita