Ακριβώς αυτή η δυνατότητα εξετάστηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη, έναν θεσμό που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου διάφοροι φορείς από τις πέντε ηπείρους (επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, στελέχη της δημόσιας υγείας, στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές της κοινής γνώμης) συμμετέχουν κάθε χρόνο συζητώντας και αναδεικνύοντας τις πιο αποτελεσματικές και λιγότερο βλαβερές λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση των ποσοστών του καπνίσματος. Και, όπως ήδη αναφέρεται, ακόμα και στην ολική εξάλειψή του.
Το zougla.gr πραγματοποίησε αποστολή στη Βαρσοβία, κάλυψε τις εργασίες του συνεδρίου και συνομίλησε με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και στελέχη.
Στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της μάστιγας του καπνίσματος, που αποτελεί απειλή ζωής για 1 δισεκατομμύριο «θεριακλήδες» παγκοσμίως, βρίσκεται αναμφίβολα η Αγγλία, όπου οι προωθητικές της πολιτικές για τα εναλλακτικά μέσα έχουν οδηγήσει σε ιστορική μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι παραδοσιακές καπνοβιομηχανίες να στρέφονται και αυτές στα εναλλακτικά μέσα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα»
Ο Martin Dockrell, από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αναλύοντας στον φακό του zougla.gr τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα του, εξηγεί ότι ακολουθείται ένα ευρύ φάσμα πολιτικών με στόχο τη «μεγιστοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως το πώς αυτά θα αποτελέσουν τη διέξοδο από το κάπνισμα».
Σχετικά με την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει εκπονηθεί από την Υπηρεσία του, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό, αναφέρει: «Πιστεύω ότι όποιος αντιλαμβάνεται την επιστήμη με λογικό και ισορροπημένο τρόπο θα συμφωνήσει ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Πολύ λίγοι έχουν παρουσιάσει στοιχεία, κι όσοι το έχουν κάνει τείνουν να έχουν τα ίδια με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Είναι 95%; Είναι 96%; Είναι 98%; Δεν σκοπεύουμε να είμαστε τόσο ακριβείς. Το σημαντικό είναι να ξέρει ο κόσμος πόσο πιο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα και πόσο λιγότερο από αυτό είναι το άτμισμα», υπογραμμίζει.
Σχετικά με τους «διπλούς χρήστες», ο Martin Dockrell καταλήγει: «Η θέση μας είναι ότι κάθε καπνιστής πρέπει να δοκιμάσει το άτμισμα και κάθε ατμιστής πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώσουμε τους καπνιστές ότι υπάρχει ένα πολύ ασφαλέστερο εναλλακτικό προϊόν. Η ιδέα να τρομάζουμε τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα με... απωθεί»...
«Συνιστούμε στις εγκύους που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο»
Η Linda Bauld, από το Πανεπιστήμιο του Stirling και το Κέντρο Ερευνών για τον Καπνό και το Αλκοόλ, έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και πρόσφατα ξεκίνησε να ασχολείται με την εγκυμοσύνη και το άτμισμα.
«Σύμφωνα με την οπτική μου, είναι σημαντικό καμία κυβέρνηση να μην διαχειρίζεται το κάπνισμα και το άτμισμα με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά προϊόντα, το ένα σκοτώνει τον έναν από τους δύο σταθερούς χρήστες του και το άλλο ενέχει το 5% των κινδύνων του καπνίσματος. Είναι κατά πολύ ασφαλέστερο προϊόν, περιλαμβάνει νικοτίνη αλλά όχι πολλά από τα βλαβερά στοιχεία του καπνού», επισημαίνει.
Στο ερώτημα για το τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό το ζήτημα, αναφέρει: «Έχουμε μια εθνική πολιτική για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό που καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συνθήκη σύμφωνα με την οποία είναι καλύτερο για έναν καπνιστή να συνεχίσει να καπνίζει αντί να κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οπότε ενθαρρύνουμε ενεργά όσους καπνίζουν να προσπαθήσουν να το κόψουν».
Τα στοιχεία είναι κατατοπιστικά: «Στην τελευταία μας έρευνα βλέπουμε ότι έχουμε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους που ατμίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1,5 εκατομμύριο από αυτούς έχει κόψει το κάπνισμα, ενόσω ατμίζουν. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό. Και μόλις είδαμε τα ποσοστά για τους καπνιστές να μειώνονται, στο 15,8%, που είναι το μικρότερο ποσοστό την Ευρώπη μετά τη Σουηδία.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι στη δεκαετία του 1950 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο. Οπότε έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», επισημαίνει η Linda Bault.
Σχετικά με την έρευνα της για την εγκυμοσύνη η Linda Bauld αναφέρει: «Ξέρουμε πόσο θανατηφόρο μπορεί να αποβεί το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και πόσο βλάπτει τη μητέρα και το μωρό, δεν έχουμε όμως πολλές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εγκυμοσύνη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλές έγκυες που καπνίζουν και βρίσκουν δύσκολο το να το διακόψουν, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ερώτημα είναι, τι είδους συμβουλή πρέπει να τους δώσουμε; Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά να συνεχίζουν να καπνίζουν. Οι έγκυες δεν πρέπει λοιπόν να αποθαρρύνονται από το άτμισμα, αν το βρίσκουν δύσκολο να διακόψουν το κάπνισμα», καταλήγει.
«Χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορώ και κάνω ξανά καταδύσεις στα 85 μου»
Ο Terry Walker, 85 ετών, πρώην καπνιστής και νυν ατμιστής, παρευρέθηκε στο συνέδριο και περιγράφει στον φακό του zougla.gr την εμπειρία του: «Ξεκίνησα να καπνίζω το 1944, κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κάπνιζα μέχρι πριν από 5 χρόνια, οπότε και άρχισα να έχω προβλήματα με την αναπνοή μου -ο ρυθμός της έφτασε στο 50% λιγότερο από το κανονικό. Αποφάσισα να αναλάβω δράση και να πάρω ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο είχα διαβάσει στο διαδίκτυο. Ο ρυθμός αναπνοής μου ανέβηκε από το 50% στο 80%, στο 82%, στο 84% και πέρσι στο 88%. Η ζωή μου έχει αλλάξει, καθώς η αναπνοή μου είναι πολύ καλύτερη τώρα, μπορώ να κάνω κατάδυση κάτω από το νερό, και είμαι χορευτής, ακόμα και στα 85 μου»!, σημειώνει με ενθουσιασμό...
«Στροφή» των καπνοβιομηχανιών προς τα τα ενναλακτικά του τσιγάρου μέσα
Ο Tommaso Di Giovanni, Διευθυντής Επικοινωνίας για τα Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου της Philip Morris παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη εκπροσωπώντας την εταιρία του. Μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε τις έρευνες που πραγματοποιεί η παραδοσιακή καπνοβιομηχανία ώστε να παράγει εναλλακτικά, λιγότερο βλαβερά, προϊόντα. «Πρόσφατα αναλάβαμε μια ξεκάθαρη δέσμευση, ότι θέλουμε το συντομότερο, όλοι οι καπνιστές να κάνουν τη μετάβαση σε προϊόντα χωρίς «καύση» που είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για αυτούς», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί φιλοδοξία του να διακοπεί στο μέλλον η παραγωγή των συμβατικών τσιγάρων και τη θέση τους να πάρουν τα εναλλακτικά μέσα. «Θα πρέπει οι κυβερνήσεις, μέσω της νομοθεσίας, να αναδείξουν τη δυναμική και την προοπτική των προϊόντων χωρίς καπνό, προς όφελος των καπνιστών και της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζει.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Philip Morris προβαίνει σε μια επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας, μετατρέποντας το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο ώστε να παράγει μονάδες του καινούριου της προϊόντος, του θερμικού τσιγάρου.
Ο David O Reily, Διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της British American Tobacco, από την πλευρά του τονίζει ότι η στρατηγική της εταιρίας είναι «η μείωση της βλάβης και η προσφορά στους καπνιστές, που ανησυχούν για την υγεία τους και ψάχνουν για πιο ασφαλή εναλλακτικά, ενός εύρους ασφαλέστερων προϊόντων καπνού και νικοτίνης, για τα οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι μειωμένου κινδύνου».
Ποιο προϊόν θα είναι αυτό; «Δεν θεωρούμε ότι θα είναι ένα μόνο προϊόν, αλλά θα αφορά σε πολλές κατηγορίες καταναλωτών και για αυτό επενδύουμε σε προϊόντα θερμικού καπνού, σε προϊόντα άτμισης καπνού και φυσικά σε προϊόντα ατμίσματος, καθώς και σε πολλά άλλα προϊόντα που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης», επισημαίνει.
«Διανύουμε μια τεχνολογική επανάσταση και η επιστήμη είναι εδώ για να στηρίξει τα πιο ασφαλή προϊόντα. Οπότε η British American Tobacco μετατρέπεται από μια εταιρία που παράγει ένα αγροτικό προϊόν, δηλαδή καπνό που «στρίβεται» σε χαρτί, σε μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει στους καπνιστές πιο ασφαλή εναλλακτικά μέσα», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει «οι ιατροί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, να επικοινωνούν τα οφέλη που ενέχει στους καπνιστές η μετάβαση σε αυτά τα προϊόντα»...
Αποστολή στη Βαρσοβία: Σωτήρης Σκουλούδης
Πηγή: http://www.zougla.gr/ygeia/article/to-atmisma-kata-95-ligotero-vlavero-apo-to-kapnisma