Share the story

700.000 θάνατοι από το κάπνισμα καταγράφονται ετησίως στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα καπνίζουν σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες άνω των 15 ετών. Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει η σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, και αυτό ακριβώς το θέμα διερεύνησαν επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν:

Αναστασία Μωυσίδου (κάτοχος Μάστερ Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κύρια ερευνήτρια της μελέτης)
«Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε σημαντικές ελλείψεις γνώσεων και επιφυλακτικότητα των Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτών σχετικά με την χρήση από τους καπνιστές εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης όπως τα φαρμακευτικά σκευάσματα νικοτίνης και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι υπερεκτιμούσαν και δεν διαχώριζαν τους κινδύνους της νικοτίνης σε σχέση με τους κινδύνους του καπνίσματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί στις συστάσεις τους προς τους καπνιστές.»

Αναστασία Μπαρμπούνη (παιδίατρος, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας)
«Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων λανθασμένα θεωρούσε τη νικοτίνη ως βασικό υπεύθυνο για τα νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα, παρόλο που γνωρίζουμε από δεκαετίες πως οι καπνιστές καπνίζουν για τη νικοτίνη αλλά βλάπτονται από τα προϊόντα καύσης που εισπνέουν. Επιστημονικές ομάδες όπως οι Οργανισμοί Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής και της Αγγλίας έχουν εδώ και χρόνια αναγνωρίσει την αξία της μακροχρόνιας χορήγηση νικοτινούχων σκευασμάτων ως υποκατάστατων του καπνίσματος, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιθανότητες διακοπής.»

Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώθηκαν και στις γνώσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ μεγάλο ποσοστό δεν θα συνέστηνε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ούτε σε καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα με εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (ιατρός-ερευνητής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο)
«Σημαντικό ποσοστό αγνοούσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό και δεν περιλαμβάνουν καύση, παρόλο που αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα συμβατικά τσιγάρα. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά και παράδοξο πως, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι με διαφορά λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες δεν θα σύστηναν την χρήση του ακόμη και σε όσους δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτό δυστυχώς στερεί από τους καπνιστές ένα σημαντικό επιπρόσθετο εργαλείο στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης της υγείας τους, με δεδομένο πως τα στοιχεία από πολλές χώρες δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σήμερα πρώτο στην προτίμηση των καπνιστών ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.»

Η μελέτη θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στο ετήσιο συνέδριο Διεθνές Φόρουμ για τη Νικοτίνη που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, όπου η υπεύθυνη της μελέτης Αναστασία Μωυσίδου θα βραβευτεί ως η καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2016 στον τομέα έρευνας του καπνίσματος και των εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης. 

Πηγή: http://www.zougla.gr/ygeia/article/epistimoniki-meleti-sovari-elipsi-gnosis-ton-iatron-gia-to-kapnisma-ke-to-ilektroniko-tsigaro

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.mdpi.com/1660-4601/13/5/514/html .

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid